Aktar Bloğu

Zencefilin Besin Değeri

Zencefil, zencefilgiller ailesine ait olup boyu 1-2 metre aralığında değişebilen bir bitki türüdür. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Ülkemizdeki iklim şartları sürekli olarak yetişmesine müsaade etmemektedir. Anavatanı Güneydoğu Asya olmakla birlikte Hindistan, Malezya gibi şehirlerdir.

Zencefil Nerede Yetişir?

Zencefil ülkemizde iklim şartlarından ötürü her mevsim yetişme imkanı bulamayan bir bitkidir. Anavatanı Güneydoğu Asya, Hindistan ve Malezya gibi tropikal iklimlerdir. Çin ve Hindistan’da çok eski yıllardan beri yararları bilinmektedir. Bu baharat Avrupa’ya tüccarlar tarafından getirilip tanıtılmıştır.

Zencefil Besin Değeri

Zencefil içeriğinde karbonhidrat, lif, protein, yağ, C vitamini, potasyum, demir, demir, kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller içermektedir. Zencefil içinde bulunan kalorinin büyük bir kısmını karbonhidrattan almaktadır. Hazma ve bağışıklık sistemini düzenlemeye yardım eden zencefilin besin değeri bir tatlı kaşığında 4 kaloridir. Bu da 100 gramda 79 kalori etmektedir.

Zencefilin Özellikleri

Zencefilin Besin Degeri 1

 

Zencefil aktarlarda ve marketlerde bulunması kolay bir baharat çeşididir. Zencefilin özellikleri şunlarla sıralanabilmektedir.

  • İçinde bol antioksidan bulunduğundan ağrı kesmeye yardımcı olma özelliği vardır.
  • Arterlerdeki kolesterolü düşürmeye yardım etmektedir.
  • Soğuk el ve ayaklarının olmasından şikayetçi olanlar için yarar sağlamaktadır. Kan dolaşımına fayda etmektedir. Bu da vücudun ısınmasını sağlar.
  • Baş ağrısı ve migrene karşı yardımcıdır. Ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ancak önemli rahatsızlıklarda doktora danışmadan tüketilmemesi önerilmektedir.
  • Çayı yapılıp demlendiği zamanlarda mide bulantılarını ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
  • Bağırsaklarda biriken ve atılması zor olan gazların kolay atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Soğuk havalarda vücudu ısıtıp, dayanıklılığı artırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Gargara yapılarak kullanıldığında boğaz ağrısını geçirmeye olumlu etkiler yaratmaktadır.
  • Mide yatıştırıcı etkisi vardır ve mide bulantılarına yarar sağlamaktadır.

Beslenme ve Diyet Uzmanlarının da çok sık önerdiği besinler arasında bulunur. Diyet listelerinde en çok bulunan besinlerden biri de zencefildir.

Yararları çok fazla olan zencefilin yan etkileri de vardır bunlar:

  • Alerjik reaksiyonlar gösterip kurdeşen döktürebilmektedir.
  • Toz halinde tüketildiğinde mide ekşimesine neden olur.
  • Çiğnemeden yutulmuş zencefil bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
  • Safra taşı olan insanlarda olumsuz etkiler yaratabilir.
  • Fazla tüketimi sonucunda ritim bozukluklarına yol açabilir.

Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin zencefil tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Zencefil Nerede Satılır?

Zencefil, marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen zencefil satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.