47 sonuçtan 1-32 arası gösteriliyor

Göstermek 24 36 48

Baharatlar ve baharatlı yemekler yüzyıllardan beri dünya mutfağında olduğu gibi Türk mutfağında da önemli yer tutar. Kimi baharat yemeklerde çeşni olarak kullanılır, kiminin aroması yemeklerin vazgeçilmezi olur. Bazı baharatlar vardır ki; belirli yemeklerle adı aynı anda anılır. Yemeklerin lezzetini veren pek çok baharat neredeyse her evde bulunur. Bunların aynı sıra bazı baharatlar da nadir olarak kullanılır ve çok da bulunmaz. E-Aktariye.com.tr olarak Türkiye ve Türk mutfağındaki baharatların sık kullanılıyor olmasından yola çıkarak adı bilinen ve az duyulan yüzlerce baharata sitemizde yer verdik. Bu baharatları Baharat kategorimizde topladık.

Baharatların her mutfağın olmazsa olmazları arasındadır. Sadece baharatların sunumu ve kullanımı için raflar ve saklama alanları, baharatlara verilen değeri de göstermektedir. Sofralarda ve yemeklerinizde rengarenk şölen yaratarak envaiçeşit kokusuyla insanları büyüleyen baharatların geçmişi, asırlar öncesine dayanmaktadır. Çok eski zamanlarda buzdolabı olmadığından yemeklerin ömrü çeşitli baharatlarla da karıştırılarak uzatılırdı. Baharatlar sadece yemekleri lezzetlendirebilmek amacıyla değil aynı zamanda da muhafaza etmek amacıyla tercih edilen ve yemeklerde kullanılan aracı bir tatlandırma çeşididir. Diğer bir yandan sıcak bölgelerde de kullanımı olan baharatların, vücudun nem dengesini koruyan gıdalar olmasından dolayı da sağlığa katkıları bilinmektedir.

Baharatların ilk kullanımı Uzak Doğu ülkeleridir. Zamanla kültürel alışverişin yaşanmasıyla Avrupa ülkelerine, daha sonra tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Ülkemizde de baharat kullanımı geçmişi incelendiğinde uzak geçmiş dönemlere uzanmaktadır. Osmanlı dönemine bakıldığında yemeklerin yapımında en çok kullanılan baharat türü karabiber ve zahter olarak bilinmektedir.

Gruplara ayrılmış başlıca baharatlar:

  • Yapraklarından Elde Edilen Baharatlar: Bu grupta bulunan baharatlar yaprakların değerlendirmesiyle elde edilir. İlk olarak yapraklar kurutulur ve öğütülme aşamasına geçilir. Sonucunda yemeklerde ya da çeşitli gıdalarda kullanıma hazır olur. Biberiye, defne, fesleğen, kekik, nane, zahter ve tarhun bu baharatlar arasında yer alır.
  • Meyveden Elde Edilen Baharatlar: Bu gruptaki baharatların oluşumunda ham madde meyvelerdir. Karabiber, kırmızı biber, kimyon, kişniş, vanilya ve yenibahar meyve ile elde edilen baharatlara en iyi örneklerdir.
  • Tohumdan Elde Edilen Baharatlar: Çemen otu, çörek otu, hardal, kakule, susam, bitkinin tohumundan elde edilir ve mutfaklarınızda yer alır.

Baharat Çeşitleri ve Kullanıldığı Yemekler

Baharatlar yoğun olarak yemekler için tercih edilmektedir. Ancak mutfak dışında çeşitleri kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır. Özellikle vanilya ve tarçın; kremler içinde ve parfümlerde hoş koku nedeniyle de tercih edilir. Bu başlık altında mutfaktaki bazı sırları keşfedebilir ve yemekler üzerinde çeşitli listeler hazırlamada başarılı olabilirsiniz.

  • Et Yemeklerinde Kullanılan Baharatlar: Kırmızı ve beyaz et yemeklerinizi lezzetlendirebilmek karabiber, kekik, sarımsak kurusu en iyi alternatifler olacaktır. Tavuk etlerinizde marine yapabilmeniz için zerdeçal, köri, yenibahar, kişniş ve karabiber taneleri harika lezzetler çıkarmanızı sağlayacaktır. Balık menüleri için ise defne yapraklarını kullanarak lezzeti daha da artırabilirsiniz.
  • Sebze Yemekleri için: Her sebze yemeğine yakışan pul biberi baharatını mutfağınızdan eksik etmemelisiniz. Metabolizmanızı harekete geçirerek sindiriminizi düzenleyecek olan Gaziantep baharat çeşitleri için e-aktariye.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. Onsuz yemek düşünemem diyeceğiniz baharatların yanı sıra nane, karabiber, salça ya da domatesle yapacağınız yemeklerinizle de oldukça iyi tatlar ortaya çıkacaktır.
  • Hamur Yemeklerinde Kullanılan Baharatlar: Hamurla yapabileceğiniz yemeklerde farklı tat vermek için en çok fesleğen tercih edilmektedir. Ayrıca dağ kekikleri ve dereotu da hamura daha farklı bir lezzet vereceğinden kesinlikle yakışacaktır. Bunların yanı sıra mantı yapımında da sumak ve naneyi tercihleriniz arasında bulundurabilirsiniz. Ancak istediğiniz lezzeti elde etmek ve sağlıklı olması için baharatların taze olması gerekmektedir. Aradığınız tazelikte tüm baharatlar için e-aktariye.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.
  • Salatalarınız için: Salatalar yemeklerin yanında kullanılan en iyi ara öğün ve aperatiftir. Baharatlar salatalara ayrıca farklı lezzetler sunabilir. Taze hazırlayacağınız baharatlar üzerinden sıcak ve soğuk salataların hazırlanması ile sunumlarınızı zenginleştirebilirsiniz. Taze nane, taze kekik ve sumak ile salatalarınızı afiyetle tüketerek tuz yerine sumak tercih ederseniz, daha sağlıklı bir tercihle rahat yemek tüketiminde bulunabilirsiniz.

Belki de Bu Zamana Kadar Hiç Duymadığınız Baharatın Faydaları

Çeşitlilik sağlamanın yanı sıra nadir baharatlar da bulundurmak üzere farkımızı ortaya koymaktayız. Bizden aldığınız tüm baharatlarla için hem farklı yemek şölenleri hazırlayabilir hem de her zaman sağlıklı kalabilirsiniz.

  • Acı kırmızı biber: C vitamini içermesiyle bilinen acı biber, yemeklerinizde bir tutam kullanmanız aynı zamanda metabolizmanızı da harekete geçirir.
  • Biberiye: Et yemekleriniz için daha çok tercih edeceğiniz biberiye, kokusunun insana verdiği rahatlığın yanı sıra stresi aldığı da bilinmektedir.
  • Çörek otu: Sindirim sisteminizi düzelten bir yapısı bulunmaktadır.
  • Kekik: K vitamini, demir, kalsiyum ve manganez bakımından zengin olduğundan yemeklerin yanı sıra bitki çaylarında kullanılır. Ayrıca sindirim sistemini düzenler.
  • Kimyon: Emziren annelerde yaygın olan kullanılan kimyonun, yemeklerde tüketilmesi durumunda bebeğin gaz oluşumunu önlemesini sağlar. Normal zamanlarda da yemeklerde bir tutam kullanıldığı zaman şişkinlik etkisi bırakmaz.
  • Köri: Köri karıştırılarak elde edilen baharatlar arasında yer almaktadır. Zerdeçal, kimyon, kişniş gibi baharatlardan oluşur ve vücut direncinizi güçlendirerek keskin bir antioksidan etkisi yaratır.
  • Nane: Ferahlatan kokusuyla nefes yollarını açan nane birçok yemeklerde ve bitkisel çaylarda kullanılmaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı dönemleri içerisinde de daha çok tüketilmesi sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.
  • Sumak: Salatalar içerisinde tuz yerine tercih edildiği zaman yağ yakımında ekstra bir hızlandırıcı etki gösterecektir.
  • Tarçın: Kan şekerini düzenleyen bir baharat olması özelliği ile herkes tarafından bilinir ve hoş kokusu ile stresi yok eder. Ayrıca bitki çaylarına kadar yakışan tadı ile tatlılarda da kullanımı tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra metabolizmayı canlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur.
  • Vanilya: Hoş kokusu ile tatlılar üzerinde daha çok tercih edilen vanilya, kişiyi sakinleştirir ve mutluluk hormonu salgılar.
  • Zerdeçal: Zerdeçal tozu yemekler içerisinde etlerde daha çok kullanıldığında faydasını görebilirsiniz.
  • Çemen: Acı olmasının sayesinde sindirim sistemini uyarır ve sindirim işlemini kolaylaştırır.
  • Kişniş: K vitamini ve protein bakımından zengin olan kişniş, yemeklerden ekstra vitamin almanızı destekleyecektir.
  • Karanfil: Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra yemek sonralarında da ağız kokusu giderilmesi için kullanılan karanfilin birçok olumlu etkisi görülmektedir.
  • Kinoa Tohumu: Tam proteinli olması ile yüksek lif içeren, kinoa tohumu metabolizma dostudur.
  • Zencefil: Sindiriminizi koruyan ve yemeklerde ayrıca tat katan zencefilin faydası bulunmaktadır.
  • Safran: Safran dünyanın en pahalı baharatları arasında birinci sırada yer almaktadır. Hatta altın değerinde olarak bile görüldüğü için çoğu aktarlar safranı kasada saklar ve sadece talep edilirse çıkarıp gramla satar. Böylesine kıymetli bir baharat ile saftan oluşumunda anavatan olarak Güneybatı Asya öncüdür. Buradan yola çıkarak tüm dünya üzerinde yayılım sağlayan safran, şu an için dünya üzerinde en çok İran, İtalya, Fransa ve İspanya önde gelmektedir. Keskin renginin yanı sıra farklı bir aroması ile herkes tarafından merak uyandıran kıymetli bir bitkidir.

Baharat fiyatları olarak en ideal ve en uygun fiyatları sizler için sunmak önceliklerimiz arasındadır. İstediğiniz baharat markaları üzerine çeşitlilik sağlarken, kendi markalarımızı da sizler için sunuyoruz.

Baharat Bozulur mu?

Baharatların tadının ya da kokusunun gittiğini görürseniz bu bozulduğunu ifade etmektedir. Baharatların kullanılmasında asıl amaç yemeklere ekstra bir lezzet ve koku katabilmektir. Bunlarla beraber destek besin olmak olmalarının amacı ile satın alınanlar üzerinden kokuların ve tatlarının kaybolduğu noktada, sağlıklı bileşenlerin de kaybedildiği düşünülebilir. Baharatların topraklanması ve renginin değişmesi de bakıldığı zaman bozulup bozulmadığına dair mesajlar verebilir. Bu da ayrı bir yoldur. Son olarak da en kötü ihtimalle bazı baharatların böceklendiğini de görebilirsiniz.

Baharatlar Ne Kadar Süre Dayanır?

Baharatların ideal kullanımlarında süre ortalama 1 yıl olmaktadır. Bunun yanı sıra düzgün saklama koşulları altında 2 yıla kadar bir kullanım da öne sürülebilir. Baharatların hemen hemen dayanabilme sürelerini hesaplamaları için üzerine notlar da ekleyebilirsiniz. Bazı durumlarda sıcaklıktan da etkilenebilen baharat türleri vardır. Örneğin; toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon. Bu baharatları ideal kullanımlara uygun hale getirebilmek için buzdolabında saklayabilir ya da daha soğuk ve karanlık yerlerde tercih ederseniz saklama süresini maksimize etmiş olursunuz. En kısa yoldan daha rahat bir kullanım için ağzı sıkı cam kavanozlar da tercihleriniz arasında olmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra baharatlar üzerinde uzun sürelerde kullanım sağlamanız için altın kural taze olarak satın almaktır. Sizler için güvenilir bir satıcı olmak adına, baharatların dayanma sürelerini bilerek, alım ve satım miktarlarınızı belirlemede sizlere destek olmaktayız. Şartlara göre ayarlamanız, saklamanız ve satış koşullarınızı en uygun yollardan kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz için buradayız! Baharatların temel bir saklama koşulu ise nemsiz, kuru ve ışık almayan yerde tutmaktır. Bu yüzden açık alanda ya da sürekli güneşte bekletilerek nemli havaya maruz bırakılan baharatların satın alımından uzak durmanızı öneririz. Bu şekilde ürünlerin daha fazla muhafaza edilmesi üzerine bayatlamaya da başlamış olmaları daha muhtemeldir.

Baharatlar Nasıl Saklanır?

Evde baharatların saklanması için kalorifer ve sıcak soru boruları gibi ısı değişimlerinin olabileceği yerlerden uzak bir şekilde açılıp kapanmayan ve ışık etkisine maruz kalmayan dolapların içinde olmalıdır. Kullanım alanlarında kolaylık sağladığı için genelde ocak çevresinde tutulmaktadır. Ancak ısı değişimlerinin bu noktada sıklıkla yaşanmasından dolayı kaçınmak gerektiği ve bu yöntemden uzak durulmalıdır. Eğer yine aynı şekilde ocak kenarında tutmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bu durumda baharatlarınızın iki haftada bir boşalıp yeniden doldurulması ve kavanozlarınızın da temizlenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Bunların yanı sıra, ağzı tam kapanmayan bir plastik poşet yerine tercihiniz ağzı sıkı kapanan ve hava almayan cam kavanozlar olmalıdır. Çünkü bunlar ömrü uzatmaktadır. Diğer bir yandan tezgah üzerinde tutmak istediğiniz baharatlarınız görünebilen cam kavanozlarda değil porselen kaplarda tutulmalıdır.

Saklama koşullarından farklı olarak bir de kullanım şekli de önemlidir. Direkt olarak kavanozdan tencereye boşaltmamanız da önemlidir. Çünkü, böyle bir durumda baharatlarınız tenceren gelen buharı içine çeker ve nemlenme nedeniyle de daha çabuk bozulur.

Son olarak, baharatlardan daha uzun sürede fayda sağlamak istiyorsanız, toz şeklinde değil taze olarak da satın almayı deneyebilirsiniz. Örneğin, karabiberin tane halinde alınması üzerine evde öğütülmesiyle toz haline kendiniz getirebilirsiniz. Baharat öğütmek için bir aperatifiniz yoksa da zencefil, zerdeçal, tarçın gibi baharatları kök veya kabuk şeklinde alarak rendeleme uygulayabilirsiniz.