Aktar Bloğu

Sumak ve Kullanımı Hakkında

Sumak ve kullanimi hakkinda

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sumak, yemeklere katılan ekşimsi bir tat veren eşsiz baharattır. Antepfıstığıgiller familyasından olan bir ağaçtır. Tohumlarını kurutarak baharat yapılır. Ekşimsi bir tat verdiğinden limon kullanmak yerine sumak tercih edilebilir. Yemeklere kırmızı bir renk katar. Ana vatanı Arap yarımadasıdır. Hindistan ve Türkiye’de de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesinde yetişmektedir.

Sumak Besin Değeri

Sumak bir çay kaşığında (3gr) 10 kalori olan bir baharat türüdür. Yemek ve salatalara ekşimsi bir tat veren sumağın faydaları çoktur. Bunlar:

  • Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarına fayda sağlar. Kandaki insülin oranını dengelemeye yardımcıdır.
  • İçinde bulunan antioksidan özelliği sayesinde üst solunum yollarını kontrol eder ve ani ateşe karşı tedbir sağlar.
  • Haftada bir sumak suyu içmek yorgunluğu, stresi ve depresyonu azaltmaya yardım eder.
  • Gıda zehirlenmelerinde sıcak suyun içine sumak katılıp içildiğinde hem mideyi hem bağırsağı temizler.
  • Sumak suyu sindirimi düzenlediği zayıflamaya yardımcıdır.
  • Hamilelerin, emziren annelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olan kişilerin sumak tüketiminden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Sumak Nasıl Kullanılır?

Sumak en çok yemeklerde ve salatalarda baharat olarak kullanılır. Üşütme sonrasında boğazda bir acı ve yanma hissedildiğinde sıcak suya sumağın yaprakları ve kekik koyulursa rahatlama sağlanabilir. Ancak ciddi rahatsızlıklarda doktora görünmekte fayda vardır.

Sumak, çayı yapılarak da kullanılabilir. İdrar yolu enfeksiyonunu, böbrek taşını ve mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan bir çaydır. Sumak çayı ise, soğuk suya bir yemek kaşığı sumak atılarak yapılır, isteğe göre sonra kaynatılır ya da soğuk olarak içilir. Soğuk olarak içilecekse de öncesinde iyice demlenmesi ve devamında da soğutulmaya bırakılması gerekmektedir. Aksi takdirde mide tahriş olabilir.

Sumak, gargara yapılarak da kullanılabilir. Diş eti kanaması olan insanların gargara yapmaları diş etlerine fayda sağlayacaktır. Gargara yapmadan önce dişlerin fırçalanmasını gerekmektedir.

Sumak Nasıl Saklanmalıdır?

Sumak, nemsiz ortamı seven bir baharattır. Bunun için güneş ışığı almayan yerlerde saklanmalı, nemden uzak olan yerlere koyulmalıdır. İçerisinde sıvı olmayan mutfak dolapları ya da kilerler sumak saklamak için oldukça idealdir.

Cam kavanozlarda saklanması daha uzun ömürlü tutar. Buzdolabında saklanması uygun değildir. Aktarlarda da cam kavanozların içinde bulunurlar. Bu yüzden de uzun ömürlülerdir.

Sumak Nerede Satılır?

Sumak, marketlerde ve aktarlarda satılır. İnternetten hemen sumak satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”1596, 1573, 2559, 1921″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.