Aktar Bloğu

Vitaminler ve Vücuttaki Görevleri

Vitaminler ve vucuttaki gorevleri

Vitaminler insanların sağlıklı olarak yaşamlarını sürmesi için son derece gerekli ve vazgeçilmez maddelerdir. Organizmanın kendi kendisini yenileyebilmesi için çeşitli gıda maddelerine ihtiyaç duymaktadır. Koruyucu etkileri açısından ihmal edilmemesi gerekir. Farklı gruplardaki vitaminlerin görevleri birbirinden farklılık göstermektedir. Düzenli alarak vitamin alımı sağlıklı bir beslenme alışkanlığının kazanılmasıyla oluşmaktadır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için düzenli bir beslenme yöntemi belirlenmelidir.

Vitaminlerin Sağlığımıza Faydaları

  • A Vitamini

Karaciğerin fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesi ve sağlığımızı koruyucu özelliği bulunmaktadır. A Vitamini yumurta sarısı, dana ciğeri, havuç, ıspanak, süt, tereyağı, balık yağı, maydanoz, şeftali, erik ve muzda bulunur. A vitamini eksikliğinde oluşan rahatsızlıklar ise şu şekildedir; alerji, enfeksiyonlar, cilt kuruluğu, göz yanması, büyümede yavaşlama, nasır, gece körlüğü, deride sertleşme ve sivilceler. Düzenli olarak süt içen kişiler günlük ihtiyacı olanı kolaylıkla alabilmektedir.

  • B Vitamini

B1 Vitamini

B1 vitamini, sinir sisteminin çalışması için gerekli bir vitamindir. Eksikliği halinde iştahsızlık, el ve ayak şişmeleri, kalp şikayetleri, sinir rahatsızlıkları, uykusuzluk, terleme, üşütme ve hazım rahatsızlıkları oluşmaktadır. Mide ve bağırsak sorunu, kusma, kabızlık da a vitamini eksikliğinde görülmektedir. Bu vitamini en çok bira mayası, kepekli çavdar ekmeği, fasulye, bezelyede bulunur.

B2 Vitamini

B2 vitaminin içerdiği maddeler hücrenin nefes almasını sağlar, metabolizmayı düzene sokar. Eksikliği halinde vücutta büyüme işlevi sona erer. Bunun için hamile kadınların özellikle bu vitamini almaları gerekmektedir. Ayrıca B2 vitamin eksikliği durumunda cilt ve göz bozukluğu ortaya çıkar. Sinir sistemi bozulur. Saç dökülmesi ve hazımsızlık görülür.

Aynı zamanda bira mayası, et suyu, böbrek, et, balık, buğday danesi, sebze, meyve, yumurta, süt, lor, çökelek gibi besinlerde de B2 vitamini bulunur.

Vitaminler ve vucuttaki gorevleri 1B6 Vitamini

Yağ ve protein dengesini oluşturur. Hazmı kolaylaştırır. Eksikliği halinde; kansızlık, eklem iltihaplan, depresyon, yorgunluk, baş dönmesi gibi rahatsızlar oluşur. B6 Vitaminini en çok et, erik, marul, pirinçte bulunur.

B12 Vitamini

Kanda Alyuvarların oluşmasında çok önemli rol oynar. Merkezi sinir sisteminin normal fonksiyonlarını icra edebilmesi için gereklidir. Vücuda giren proteinlerin de organlarca çok iyi değerlendirilmesini sağlar.

  • C Vitamini

C Vitamini enfeksiyonlara karşı bağışıklık oluşturur, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Diş etlerinin kanamasına engel olur. İnsan vücudunu önemli hastalıklara karşı korur. Vücuda giren proteini değerlendirir. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı yüksek dozlarda alınacak C vitamini son derece koruyucudur.

Bu vitamini bulunduran gıdalar: Turunçgiller, yeşil biber, kivi, çilek, domates, greyfurt, karadut, ıspanak, lahanada bolca bulunur. Eksikliği halinde kansızlık, diş eti kanamaları, diş çürümesi, enfeksiyonlara karşı dayanıksızlık görülür.

  • D Vitamini

D vitamini, dişlerin ve kemiklerin içindeki iliğin sağlıklı olmasını sağlar. Kemik rahatsızlıklarını, bilhassa raşitizm hastalığını önlemeye yardımcı olur. Güneş ışınları deri ile temas haline gelince vücutta D vitamini haline dönüştürür. Bu vitaminin aşırı kullanımı organizmaya büyük zararlar verebilir. D vitamini yiyeceklerde az bulunur. Yukarıda söylendiği gibi aktif hale geçebilmesi için güneş ışınlarına ihtiyaç vardır.

  • E Vitamini

E vitamini, kan damarlarında biriken her türlü zararlı maddeyi yok eder, dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarını önlediği gibi kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzene sokar, karaciğer rahatsızlıklarından vücudu korur. Bu vitamin en çok ekmekte bulunur. Ayrıca çeşitli sebzeler, yumurta, ay çekirdeği, bezelye, marul, çavdar, pırasa karadutta bulunur.

Aynı zamanda kasları kuvvetlendirir. Salgı bezlerini sağlıklı tutar. Vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar. Yaşlılığı geciktirmeye, sinir sağlığını korumaya yardımcı olur. Yeterli alınmaması durumunda saçların kuruması ve dökülmesi görülür. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları oluşur. Düşükler meydana gelebilir.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.