Aktar Bloğu

Mahlep Nedir? Mahlepin Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]

Mahlep Nedir?

Mahlep, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Tohumunda ise protein, yağ asitleri, sabit yağlar ve kumarin barındırdığından dolayı mahlebin faydaları oldukça fazladır. Mahlep bitkisinin meyveleri, tohumları, çiçekleri ve yaprakları kullanılmaktadır. Kullanılan bitkinin ise olgun meyveli olmasına dikkat edilir.

Kışın yapraklarını döken ve boyları ise 8-10 metreye ulaşan bir ağaç türüdür. Genç sürgünleri tüylüdür. Yapraklarının biçimi ise geniş yumurta veya dairemsi şeklindedir. Boyları 3 – 6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır. Çiçeklerinin ilk başlarda güzel kokulu ve beyaz rengi vardır. Fakat 5-6 mm olan meyveleri olgunlaşınca ise siyah rengini alır.

Meyveler toplanır, silindir yardımıyla çekirdekleri kırılır ve çekirdek tohum kabuğundan ayrılır. Çekirdeğinde ise sabit yağ ve kumarin bulunmaktadır. Yağında bulunan %39 kadar eleostearin asidi sayesinde boya endüstrisinde kullanılmaktadır. Kabuğundaki kumarin sayesinde ise hoş kokusu vardır ve bu yüzden kabuğundan da tütün çubukları yapılır.

Mahlepin Faydaları

Mahlep Nedir Mahlepin Faydalari Nelerdir1

 

  • Karın ağrısı ve böbrek sancısı olanlara tavsiye edilir.
  • Karaciğere faydaları vardır.
  • Astım hastası veya nefes darlığı çekenleri rahatlatmak için kullanılan önemli bir baharat çeşididir.
  • Balgam söktürücü olarak kullanıldığı da görülür.
  • İdrar problemi veya idrar tutukluğu olanlara da yardımcı olmaktadır.
  • Mahlep faydaları arasında, içeriğindeki konjuge linolenik asitler ve biyolojik etkilerden dolayı genel insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakması da vardır.
  • Aynı zamanda antioksidan etkiye de sahiptir ve bu yüzden vücutta bulunan serbest radikallerden korur ve kalp ve damar hastalıklarının riskinin azalmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirmeye ve vücuda kuvvet vermeye katkı sağlar.
  • İçeriğindeki kalsiyum ve çeşitli bileşenler aracılığı ile, günlük alınması gereken kalsiyum miktarının %16’sını karşılar.
  • Aynı zamanda yine içerisinde bulunan magnezyum sayesinde ise günlük ihtiyacın %28.9’unu karşılar.
  • Ayrıca yine mahlep faydaları arasında, magnezyum sayesinde hücreler çalıştırmak, kaslar rahatça kasılıp gevşetmek1 ve hücre için gerekli maddeler rahatça taşımak da vardır.

Ancak kullanılmadan önce, özellikle hamile kadın ve tansiyon hastalarının doktor gözetiminden geçmesi gerekmektedir.

Mahlep Nerelerde Yetişir?

Ana vatanı Batı Asya ve Avrupa’dır. Türkiye’de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçları ve kalkerli arazilerde yetişmektedir. Mahlebi ise aktarlardan rahatça temin edebilirsiniz. İnternetten hemen mahlep astın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.