Aktar Bloğu

Kinzi ve Kullanımı Hakkında

Kinzi ve Kullanımı Hakkında

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kinzi, kişniş ya da aşotu diye adlandırılan maydonozgiller familyasından yaprakları maydonuzu andıran bir bitki türüdür. Bu bitkinin kurutulmuş tohum ya da yaprağına kişniş adı verilir. Sıklıkla Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir.

Kinzinin Besin Değeri

Kinzinin besin değeri incelendiğinde 100 gramı 298 kaloriye tekabül etmektedir.  Kinzi içerisinde lif, protein, C vitamini, folat, selenyum, mangan, demir, bakır, çinko, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum içeren güçlü bir besin kaynağıdır.

Kinzi Nasıl Kullanılır?

Kinzinin tohumu kurutulur ve baharat olarak kullanılır. Koku, tat ve ilaç olarak kullanım yöntemleri bulunur. Yaprakları salatalarda kullanılırken; tohumu ise yemeklerde kullanılabilir. Kinzinin yağı yapılır ve yağının çok faydası vardır. Kinzinin faydaları incelenecek olursa;

  • İştah açmaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
  • Mide sorunlarına iyi gelir. Mide spazmı, gastrit, mide delinmesi, ülser ve mide yaralanmasına olumlu etki yaratır.
  • Unutkanlık odaklanamama sorunları yaşayanların tüketmeleri tavsiye edilir.
  • İltihap söktürmeye yardımcı olur.
  • Ağız içi yaralarına faydalıdır.
  • Göz nezlesine iyi gelir.
  • Regl düzensizliğine karşı kurtarıcıdır.
  • Kinzi yağı sakinleştirmeye, rahatlama sağlamaya ve sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Kinzi yağı, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. İçinde antioksidan özelliği vardır.

Tüketilirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Kinzinin faydaları çok olmakla beraber çeşitli zararları da mevcuttur. Bazen ilaç yerine tercih edilse de bazı durumlarda sağlık problemine neden olduğu gerçektir. Bu sebepten dolayı bilinçli kullanımı çok önemlidir.

Kinzi Hangi Durumlarda, Kimler, Nasıl Kullanmalıdır?

  • Hamilelik ve Emzirme Süreci
  • Bağırsak ve Mide Sorunları
  • Karaciğer Rahatsızlıkları
  • Solunuma Bağlı Rahatsızlıklar
  • Alerjik Rahatsızlıklar
  • Kronik Rahatsızlıklar
  • Regl Sorunu
  • Şeker Hastalığı. Fazla tüketimi halinde vücutta fazla insülin hormonu salgılar.

Kişniş Nasıl Saklanmalıdır?

Taze kinzi yaprakları uzun süre saklanamazlar. Bu sebepten ötürü yaprakları kağıt havluya sarıp saklamak daha uzun ömürlüdür. Bardakta bir miktar suyun içinde buzdolabında da saklanabilir. Buz küplerinin içine konulup saklanabilir.

Tohumlar serin ve ışıksız bir ortamda ağzı sıkı kapatılmış kavanozların içinde saklanabilir.

Kinzi, aktarlarda toz halinde bulunması kolay bir bitkidir. İnternetten hemen kinzi satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”1908, 1909, 1585, 1561″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.