Aktar Bloğu

Keten Tohumu Besin Değeri

Keten tohumu besin degeri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Keten tohumu, keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tohumdur. 50-100 cm boyunda bir bitki türüdür. Akdeniz iklimine elverişli olup, Türkiye, Suriye, Mısır, Irak gibi ülkelerde yetişme imkanı buluyor.

Keten Tohumu Nerede Yetişir?

İlkbaharda ve sonbaharda yetişen bir bitki olup, yıllık bir bitkidir. Rutubetli ve soğuk iklimlerde, kumlu, derin topraklarda yetişir. Haziran ve ağustos ayları arasında olgunlaşır. Lifleri dokumacılıkta, tohumları bezir yağı üretiminde kullanılır. Ülkemizde keten yazlık ve güzlük olarak ekilmektedir. Kışlık ketenler Ağustos-Eylül, yazlık ketenler ise Mart ve Nisan aylarında ekilir. Batı Karadeniz (Sinop-Kastamonu), Marmara (Kocaeli çevresinde), Akdeniz bölgesinde en fazla üretilir.

Keten Tohumu Besin Değeri

Keten tohumunun besin değeri 15 gramda 68 kaloridir. Keten tohumu;

  • B12,
  • Omega 3,
  • Lif açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Protein ve yağ açısından da zengindir. Yoğurtlu mezelerde, salatalarda, ekmek yapımında kullanılan bir baharat türüdür. Lif açısından fazla olduğu için kabızlığın geçmesine yardımcı olmaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından da sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir. İçerisinde C, E ve K vitaminleri bulunur. Kalsiyum, bakır, demiri de boldur.

Keten Tohumun Özellikleri

Keten tohumunun özellikleri şunlardır. Faydaları:

  • Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Keten tohumu uzun süre tok tuttuğundan ötürü vücuttaki yağları yakmaya yardımcı olur.
  • Keten tohumunun içindeki lignan isimli madde kansere karşı vücut direncini ve bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.
  • İçerisinde çok sayıda besin kaynağı bulunduğundan günlük kullanımında enerji veren bir özelliği vardır. Vücudu daha zinde kılmaya yardım eder.
  • Omega 3 sayesinde unutkanlığı azaltmaya yardımcı bir besin kaynağıdır.
  • Düzenli kullanımı sonucu mide ve bağırsaktaki zarları temizlemeye yardım ediyor ve iltihapların önüne geçilmesini sağlıyor.
  • Vücudu onarmaya yardım eden bir besin kaynağıdır.

Keten tohumunun birden fazla kullanım alanları vardır. Bunlar:

  • Tane halinde kullanıp yemeklerin içine yoğurda, salataya katılabilir. Kahvaltılarda haşlanmış yumurtaların üzerine serpilebilir.
  • Sıvı halde tüketip, çayı hazırlanıp kullanılabilir.
  • Faydalardan daha fazla yararlanmak istenirse öğütülmüş olarak kullanılabilir. Öğütülmüş hali aktarlarda bulunur.
  • Keten tohumu yağ olarak da kullanılabilir. Keten tohumu yağları hakkında bilgi edinmek isteyenler blog yazılarımızı okuyabilirler.

Keten Tohumu Nerede Satılır?

Keten tohumu, marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen keten tohumu satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden hem keten tohumu yağı hem de diğer bitkisel yağları inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”2044, 2037, 2590, 2589″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.