Aktar Bloğu

C Vitamini Eksikliği

C vitamini en çok alabildiğimiz besin grubu turunçgillerde mevcuttur. Bunlar mandalina, greyfurt, limon, ananas, kivi, çilek, portakal bazen de sivri biber oldukça zengin C vitamine sahiptir.

C Vitaminin Önemi Nedir?

Tıbbi adı Askorbik asit olarak bilinir. C vitamini insan bedeninde üretilmeyen ve dışardan mutlaka alınması gereken bir vitamindir. C vitaminini bazen meyvelerden bazen de tablet şeklinde suda eritip ilaç yöntemi ile vücuda fayda sağlamaya çalışılır. Turunçgillerin dışında sebzelerden de C vitamini eksikliği giderilebilir. Ispanak, domates, brokoli, lahana, patates, karnabahar gibi sebzeler de C vitamini deposudur. Çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. 1 ila 10 yaş arasında bedenin büyüme ve gelişme evresindeki en önemli dönemidir. Bu dönemde mutlaka günlük 30 miligram C vitamini alınmalıdır. 11 ila 14 yaşa arasında 35 miligram, 15 yaş üstü içinse 40 miligram C vitamini takviyesi yapılmalıdır.

C Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı

 

C vitamini eksikliği başlıca neden işlenmiş ürünler ve her geçen gün biraz daha kayba uğrayan besin içerikleridir. Sebzelerin, meyvelerin hormonlu tohumlardan üretilmesi C vitaminin yok olma sebeplerinden başıdır. Yemeklerin pişirilmesi de vitamin eksilmesine neden olur. Özellikle çiğ tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerin çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir. Dokuların bir arada kalmasını sağlayan C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

C Vitaminin Eksikliği ve Hastalıklar

Antioksidan olma özelliğinden dolayı mikroplara karşı koruyuculuk üstlenir. C vitamini eksikliği yaşayanlar hastalıklara çok çabuk yakalanırlar. C vitamini hayatınızda öylesine yer tutar ki açık bir yaranın kapanmasında dahi etkisi büyüktür. C vitamini eksikliğinde diş ve diş etlerinde zarar oluşabilir. Kanama ve diş sallanmaları meydana gelir. C vitaminin eksikliği hastalığı getirmiş olsa da fazlalığı da vücuda zararlıdır. Böbrek taşı oluşmasına sebep olur. Fazla olan C vitaminini böbrek vücuttan atmaya çalışır, beraberinde ishal de oluşur. Bu nedenle yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.