Aktar Bloğu

Reyhanın Zararları Var Mı?

Reyhan, ballıbabagiller familyasına giren bir bitkidir. Birçok kültürde fesleğen ya da kutsal fesleğen olarak tanınır. Mikropları öldürücü ve dezenfektan özelliği olduğu için eski senelerden beri tıpta da kullanılan bir bitkidir. Akdeniz kıyı şeridinde üretimi yapılıp, 10-40 cm olarak uzayabilen otsu özelliğe sahiptir.

Reyhanın Zararları Var Mı?

Reyhanın zararları yanlış tüketimi sonucunda karşılaşmak mümkündür. Faydaları daha çok olan bu baharatı kullanmak sağlık açısından yarar sağlar. Reyhanın faydaları incelendiği zaman;

  • Yaprakları suya katılıp demlendiği zaman boğazın tahrişini giderici özelliği vardır. Ateşin hafiflemesine yardımcı olur.
  • Solunum sistemi tıkanıklığını da gidermeye yardımcıdır.
  • Kalp sağlığını desteklemeye yardım eder. İçindeki öjenol maddesi kolesterol seviyesini düşürmeye ve kalp rahatsızlıklarına yardımcı olur.
  • Kan damarlarını gevşetmeye yardımcı potasyum barındırdığından strese, depresyona ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
  • Etkili bir antioksidan içerdiğinden kansere karşı mücadele eden bir yönü vardır.
  • İçinde barındırdığı antibakteriyel maddeler sebebiyle bağışıklık sistemine iyi geldiği bilinmektedir.
  • İltihaplı bağırsak hastalığı, mide hastalıkları, sindirim güçlüğü yaşayan insanların reyhan tüketimi yapmalarının faydalı olacağı söylenmektedir. Ancak sizlerin bu hastalıkları varsa yine de öncesinde mutlaka doktorunuza danışmadan bilinçsizse tüketmemelisiniz.
  • Reyhan, öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur.
  • Göz sağlığına içinde A vitamini bulunduğu için iyi geldiği bilinmektedir.
  • İçinde öjenol maddesi olduğundan iltihaplanmalara karşı iyi gelir.

Reyhanın zararları incelendiği zaman;

  • Hamilelerde fazla tüketimi sonucu bebeğe zarar verebilir.
  • Uzun süre kullanımı sonunda çocuklara yan etkiler yapabilir.
  • Reyhan yağları ve özleri kanın pıhtılaşmasına neden olduğu için fazla tüketim sonucunda kanamalar ortaya çıkmaktadır.
  • Bu nedenle de emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin reyhan tüketimi öncesinde mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

İltihaplanmalara Karşı Reyhan Tüketebilirsiniz!

Reyhanın içerisinde bulunan öjenol maddesi iltihaplanmalara iyi geldiği için reyhan tüketimi yapılması uygun olacaktır. Açık yara iltihaplanmalarında kurutulmuş reyhan yaprağıyla sıcak suyu yaraya bastırıldığında iltihapların düzelmesine yardımcı olmaktadır.

Reyhan Gluten İçerir Mi?

Aktarlarda ve marketlerde toz baharat halinde bulunup, sadece aktarlarda yaprağını bulabileceğimiz reyhan gluten içermez.

İnternetten hemen reyhan satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinde sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.