Aktar Bloğu

Karabiber ve Kullanımı Hakkında

Karabibergiller ailesine ait bir bitkidir. Toplanan siyah meyvelerinin kurutulup öğütülmesiyle oluşan bir baharat çeşididir. Anavatanı Hindistan olup Endonezya topraklarında da çok eskiye dayalı olarak görülmektedir. Hemen hemen her yemeğe katılabilen bir baharattır. İlk kullanımı da bu şekilde olmuştur. Kış aylarında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi alması karabiber sayesinde mümkündür. Aktarlarda ve marketlerde satışı yapılmaktadır.

Karabiberin Besin Değeri

Potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılan karabiber K ve C vitaminleri içermektedir. A vitamini deposudur. A vitamini ise göz sağlığımız için son derece önemlidir. Karabiberi tohum olarak karabiber değirmeninde öğüterek daha taze tüketimi sağlanabilir. Karabiberin besin değeri incelendiğinde bir tatlı kaşığında 13 kalori bulunduğu gözlemlenmektedir.

Karabiber Nasıl Kullanılır?

Çorbalar başta olmak üzere çeşitli yemeklerde kullanılan bir baharat türüdür. Türk mutfağında en sık kullanılan baharatların başında karabiber gelir. Soğuk algınlığının sık görüldüğü kış mevsiminde boğaz ve öksürük sorunlarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Vücudun direncini artırmaya da yardım eder. Karabiberin faydaları genel olarak incelendiği zaman;

  • Diş ağrılarının hafiflemesine yardım eden karabiber, düzenli tüketimi sonucu düş çürüklerini ertelemeye yardım etmektedir.
  • Bağırsak ve midede gaz sorununa çare olabilir. Vücudun boşaltım sistemini rahatlatmaya yardımcıdır.
  • Vücutta biriken fazla yağlardan kurtulmayı sağlar. Hızla kilo vermeye yardım eder.
  • Vücudun enerjik ve dinç olmasını sağlar. Mikroplarla savaşmaya yardım eder. Birçok bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır.
  • Antioksidan özellikleri ile kanser hücrelerinin sayısını azaltmaya yardımcıdır.
  • Karabiber, saç sağlığını korumaya yardım eder. İçerisinde mineraller sayesinde kepek oluşumunu engeller.
  • İçerdiği C vitamini oranıyla güçlü bir antibiyotik özelliği vardır.
  • Zerdeçal ile karıştırılıp tüketildiği zaman sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Ancak sigarayı bırakma niyeti olmayanlar bu pek de geçerli değildir.
  • İçindeki A vitamini sayesinde göz sağlığına da etki etmektedir.
  • Karabiberin birçok kullanım alanı vardır. Yemeklerin içine katılabilir. Limon ve balla karıştırılıp suyu içilebilir. Salatalarda kullanılabilir.

Karabiber Nasıl Saklanır?

Mutlaka ağzı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklanmalıdır. Sıcak ve nemli ortamda çok çabuk bozulabilirler. Bu yüzden ocağın yanında kalmaları tercih edilmemelidir. Işıkta bozulmasına neden olmaktadır, ışıktan uzak güneş görmeyen yerlerde saklanması uygun olacaktır.

Karabiber Nerede Satılır?

Karabiber, marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. Ancak karabiber satın alırken taze olmasına önem verilmelidir. İnternetten hemen taze karabiber satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.