Aktar Bloğu

Ayrık Otunun Faydaları Nelerdir?

Ayrik otunun faydalari nelerdir

Genellikle temmuz-ağustos aylarında mor veya yeşil yapraklı meyveler veren ayrık otu çok senelik otsu bir bitkidir. Boyu en az 30 santimetredir. En fazla 120 santimetreye kadar ulaşır ve toprağın altında geniş kollar şeklinde köklerini yaymıştır. Bitki kumlu toprakları daha çok sever çünkü köklerinin yayılması bu topraklarda daha rahat gerçekleşir. Yapraklarının bulunduğu gövde kısmı dik, içi boş ve tüysüz bir yapıya sahiptir. Kumlu topraklarda yetişen ayrıkotunun yaprakları diğerlerine göre daha dar alanlı, uzun boylu, sivri uçlu, birbirine paralel damarlı ve koyu yeşil renkte bir yapıya sahiptir. Ayrıkotu bitkisinin çiçekleri gövdenin uç kısmında toplanmıştır. Meyveleri mor veya yeşil renkte olur ve boyları uzundur. Marmara ve Trakya bölgesinde daha sık yetişen ayrıkotu nemli havayı daha çok sever.

Ayrık Otunun Faydaları

Bitkinin etli kökleri safra kesesi veya böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü olan ayrıkotu nişasta bakımından zengin niteliktedir. Kökleri içerisinde potasyum da oldukça fazladır, köklerin gövdeye en yakın kısmında uçucu yağ mevcuttur.

  • İçerisinde potasyum, A vitamini, B vitaminler, saponinler, şeker, glikovalin gibi mineraller ve vitaminler bulunur.
  • Hem kandaki hem de vücuttaki toksit maddeleri temizlemeye yardımcı olur.
  • Astiseptik özellikleri bulunmaktadır.
  • Ayrık otu kaynatılıp, sade ya da limon sıkılarak tüketildiği zaman özellikle yaz dönemlerinde susuzluğu gidermeye yardımcı olmaktadır.

Ayrık Otunun Zararları Var Mıdır?

Ayrik Otunun Faydalari Nelerdir 1

 

Ayrık otunun bilinen büyük bir zararı bulunmamaktadır. Ancak hamilelerin, emziren annelerin, yaşlıların, küçük çocukların ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin doktorlarına danışıp tavsiye edilmektedir.

Ayrık Otu Nasıl Tüketilir?

Ayrık otu genellikle çay olarak tüketilir. Ayrık otu çayı demlenirken 1 bardak ılık su içerisinde 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş ayrık otu konulması yeterli olmaktadır. Biraz acı bir tadı olduğu için limon veya nane ile tatlandırılabilir.

Ayrık Otu Nerede Alınır?

Ayrık otu marketlerden ve aktarlardan satın alınır. Hemen satın almak için e-Aktariye üzerinden sipariş verebilirsiniz.

 

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.