Aktar Bloğu

Propolisli Çayın Faydaları Nelerdir?

Propolisli Çayın Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Propolisli çay diğer bitki çaylarına göre içinde daha fazla etken madde bulundurmaktadır. Bu sebepten ötürü vücudun bağışıklık sistemine ve düzenli şekilde bağırsakların çalışmasına etki etmektedir.

Propolis, arıların bitkilerden ürettiği baldaki kovanın içinin temizliğinde ve kovanın yalıtımında kullanılan bir maddedir. Rengi ise elde edilen bitkinin rengine göre değişiklik gösterebilmekle beraber genellikle kahverengidir. Propolis maddesi çoğunlukla kayın, kozalak ve karaağaç gibi ağaç türlerinden toplanmaktadır. Propolis maddesinin içinde flavonoitler bulunmaktadır. Bunlar maddenin içinde B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler barındırmaktadır.

Propolisli Çayının Özellikleri

Arıların bitkilerden almış olduğu polenlerle ürettiği ve kovanlarının iç temizliği ya da yalıtımında kullanmış oldukları maddeye propolis adı verilmektedir. Rengi genellikle üretilmiş olduğu bitkiye göre değişiklik gösterirken, bu madde çoğu zaman kozalak, kayın ağacı ve karaağaç gibi ağaçlardan toplanmaktadır. İçeriğinde pek çok faydalı bileşen barındıran propolis, günümüzde bitki çayı olarak tüketilebilmektedir. Bu sayede pek çok sağlık sorununa fayda sağlanmaktadır.

Propolis ağaç yapraklarından arılar tarafından toplanarak üretilen bir maddedir. Arıların ürettiği doğal bir baldır. Arılar propolisi kovanı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı yalıtım olarak koruyucu amaçlı kullanırlar. Yapışkan bir haldedir. Propolise arıların tükürükleri de karışır. Diğer bitki çaylarında olduğu gibi aktarlardan temin edebilmek mümkündür.

Propolis aktarlarda genellikle damla ya da katı şekillerde satılır. Katı şekli toz halinde satılır. Aç karnına tüketilmesinin uzmanlar tarafından daha uygun olduğu açıklanmıştır. İnsan vücudu üzerinde birçok yararı vardır. Bakterilere karşı direnci arttırıcı bir özelliğe sahip olduğundan grip ve soğuk algınlığına karşı iyi gelen bir çaydır.

Propolisli bitki çayı, diğer pek çok bitki çaylarına kıyasla bünyesinde daha çok faydalı bileşen barındırmaktadır. Bu nedenle insan vücudunun bağışıklık sistemine ve özellikle de sindirim sistemine büyük ölçüde etki etmektedir. Mide yanması, mantar ve kötü bakterilerin giderilmesi gibi konularda da büyük ölçüde etki gösterirken, aynı zamanda ağız içi yaralara iyi gelmesi de çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Propolisli Çay Faydaları Nelerdir?

Propolisli Çay Faydaları Nelerdir?

Propolisli Çay Faydaları Nelerdir?

Propolisli çayın faydaları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.
  • İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda grip ve nezleye karşı savaşmak konusunda da yardımcı olmaktadır.
  • Hastalık sürecinde tüketildiğinde iyileşme sürecini hızlandırmada etki etmektedir.
  • Özellikle ağız içindeki yaralara karşı iyileştirici etki yaratmaktadır.
  • Mide yanması, ülser gibi rahatsızlıkların da çözüme kavuşmasını sağlayacak propolisli bitki çayı, mideyi rahatlamaya fayda sağlamaktadır.
  • Vücudu mantar ve bakterilerden arındırmaya yardımcı olmaktadır. Kovanı koruduğu gibi vücudu da korumaya yardım ederek bakteri ve mantar nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıkların riskini en aza indirmektedir.

Propolis ve propolisli çay genital bölgelerin sağlını korur. Uçukları geçirmeye yardımcı olmaktadır. Vücutta oluşan zararlı parazitlere karşı korur, parazitlere karşı vücudun direncini arttırır. Kemik sağlığı üzerine oldukça yararı vardır.

Propolisli Çayın Besin Değeri

Propolisli bitki çayı içinde çeşitli vitamin ve mineraller bulundurmaktadır. Bu mineral ve vitaminler vücut sağlığı için etkin bir bitki çayı olduğunu karşımıza çıkarmaktadır. İçeriğinde flavonoitler bulundurur ve bunun birleşiminde ise polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve çeşitli aminoasitler barındırmaktadır. Besin değeri ise küçük fincanda 2 kaloridir.

Propolisli Çay Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Propolisli çayın kalorisi bir paketinde 150 gramında 50 kaloridir. Bu da küçük fincana konulup tüketileceği zaman 2 kalori yapmaktadır. Çayı hazırlarken bir 3-4 küp şeklinde paketinden çıkarılan küpler sıcak suya atılarak 30 saniye civarı karıştırılıp tüketilebilmektedir. Şeker kullanmamak ise çayın faydalarını artırmaktadır.

Propolisli Çay Bozulur mu?

Günümüzde bir hayli popüler bir hale gelen bitki çaylarından biridir. Genellikle karışık bitkilerle harmanlanarak kullanılan bu bitki çayı, taze olarak tüketilmelidir. Aksi takdirde hazırlanıp uzun süre bekletilen her bitki çayı gibi propolis çayı da bozulabilmektedir.

Nasıl Saklanmalıdır?

Genel olarak bitki çaylarının muhafazası önemlidir. Propolis bitki çayı, genellikle kuru bitkiler ya da toz karışım olarak satışa sunulmaktadır. Bu şekilde temin edilen propolis bitki çayının güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gereklidir. Aksi takdirde uzun ömürlü olmamakla beraber özelliklerini de kaybedebilmektedir.

Propolisli Çay Nasıl Demlenir?

Hemen her aktardan temin edilebilecek olan bir çaydır. Özellikle de kış aylarında, hastalıklara karşı direnç sağlayabilmek adına tüketilen bu çay, propolisli atom çayı olarak temin edilmektedir.

Hazırlanışı oldukça kolay olan bu çayı hazırlamak için bir fincan ya da kupanın içerisine 3-4 adet küp halindeki çaydan koyulması ve üzerine kaynamış su ilave edilerek karıştırılması yeterli olacaktır. Bu şekilde tüketime hazır hale getirilen bu çay, şeker ilave edilmeden tüketilmelidir.

Propolisli bitki çayının faydalarını görebilmek için bu çayı düzenli bir şekilde kullanmak önemlidir. Örneğin; günde bir ya da en fazla iki fincan tüketilmesi yeterlidir.

Propolisli Çay Zararları Var Mı?

Propolisli çayın zararları çok fazla tüketildiğine ortaya çıkabilir. Özellikle bal gibi arı ve arı ürünlerine karşı alerjisi ya da rahatsızlığı olanlar içmemelidir. Kanama riskli olan hastalıklara sahip kişilerin bu çaydan uzak durmaları gerektiği söylenmektedir. Çünkü kanın pıhtılaşmasına engel olabilen bir çaydır.

Propolisli Çayın Yan Etkileri Var Mı?

Propolisli çayın yan etkilerinden sakınmak için içmeden önce öncelikli olarak doktora danışılmalı ve doktor kontrolünde içilmelidir. Propolisli çayın hamileler ve emziren anneler üzerinde bir zararının olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden her ihtimale karşı hamileler ve emzirme dönemindeki anneler bu çaydan uzak durmalıdırlar.

Astım Hastaları Propolisli Çay Tüketmemeli!

Proplisli bitki çayının astım hastaları üzerinde olumsuz etkileri olabilir. İçindeki çeşitli maddeler astım hastalarını zor duruma sokabilmektedir. Bu yüzden astım hastaları bu bitki çayında uzak durmalıdır. Aynı zamanda kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı olan kişilerin propolisli bitki çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”8304, 1352, 1348, 1351″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.