Kimyonun Faydaları Nelerdir?
[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Kimyonun faydaları bilindiğinden çok daha fazladır. Özellikle orta doğu, Meksika ve Hindistan mutfağının vazgeçilmez baharatı olan kimyon Latince’de cuminyum, cyminum diye adlandırılır. Ülkemizde de kemmon, avcar ve keravize diye bilinir. İçerdiği demir ve minerallar sayesinde birçok hastalığa karşı faydalı ve koruyucudur. Karbonhidratlar bakımından oldukça zengin olan kimyonun, içinde niasin, pridoksin, folatlar, tiamin ve riboflobin de bolca bulunmaktadır. Gribal gibi üst solunum yolu şikayetlerine karşı etkili ve önleyici oluşu kimyonun faydalarındandır.
Özellikle et yemeklerine tat veren kimyon, köftelerde de sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yerini almaktadır. Demir açısından zengin olan bu baharat Hindistan’da ve Meksika’nın mutfaklarında sıklıkla rastlanan baharat çeşitleri arasındadır. Sindirim sorunlarına yardımcı olup, tohumu ise hazımsızlık içinde kullanılmaktadır.
Kimyonun Faydaları
Kimyon, keskin kokulu şifalı bir baharattır. Kimyon tohumları dikdörtgenimsi bir yapıya sahiptir. Hem Türk hem de yabancı mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bu baharat, maydonozgiller familyasındandır. Mayıs – Haziran ayları arasında beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40-60 cm boyunda bir yıllık otsu bir bitki türüdür. Kimyonun faydalarını inceleyecek olursak;
- İçerdiği mineraller ve bileşenler cilde zarar veren radikallerin ya da toksinlerin etkisini azaltmaya yardımcı olur.
- Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri olduğu için sindirim sistemi sorunlarına yardımcı olur.
- Kas ve romatizma ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Zengin demir yapısıyla vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
- Vücuda enerji verir.
- Sindirimi zor olan besinlerin emilimini kolaylaştırmaya yardımcı olur.
- Grip ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olur.
- Nefes almayı kolaylaştırmaya ve astım bronşit hastalarını rahatlatmaya yardımcı olur.
- Bağırsakta biriken gazın atılmasında faydalıdır.
- Kimyonun faydaları arasında idrar söktürücü özelliği de vardır.
- Kimyonun faydalarından bir diğeri ise adet düzenlemeye yardımcı olmasıdır.
- Kas gevşetici özelliğinin olduğundan kasılma ve kramplara yardımcı olur.
- Şişkinlik sorununu kaldırmaya yardımcı olur.
- İçerisinde demir mineralleri bol miktarda bulunur.
- Yiyeceklerin sindiriminde kolaylık sağlar ve iştahı da açmaktadır.
- Vücudu sakinleştirmeye yardımcı olur.
- Vücutta biriken toksinler, kimyon tüketiminden sonra ter olarak dışarı atılır.
- Gazı gideren kimyon şişkinliği de gidermeye yardımcı olmaktadır.
- Özellikle kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi gaz yapan yiyeceklerin içerisine pişirilme esnasında bir miktar toz kimyon atılarak yemeklerin vücutta gaz yapması önlenmektedir.
- Kimyon tohumu çayı anne sütünü artıran içecekler arasındadır. Kaynamış 1 su bardağının içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu atılıp tüketilmektedir. Ancak yine de hem hamilelerin hem de emziren annelerin doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.
- Nefes darlığı için faydalı bir bitkidir. Özellikle sirke ile kaynatılıp tüketilmektedir.
- Bağırsaklarınızda parazit yani solucan varsa bunların düşürülmesinde yardımcı olur.
- Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
Kimyon Gluten İçerir Mi?
Kimyon gluten içermemektedir. Çölyak hastaları için faydalı bir besin kaynağıdır.
Kimyon Nasıl Kullanılır?
Mutfakta genel olarak yemeklerde kullanılır. Faydaları saymakla bitmeyen bu baharat, sağlık açısından için önemlidir.
Hamilelerin, emziren annelerin, yaşlıların, küçük çocukların ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketiminde doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Bebekler Kimyon Tüketebilir Mi?
Bebeklerde gaz problemi çok fazla olur. Emziren anneden geçen gaz sorunu, bebeklerde yaklaşık ilk üç ay ile altı ay arasında sürebilir. Anne adayı yediği her şeye ilk üç ay dikkat etmelidir. Bebekler ilk doğduğu andan itibaren birkaç ay kendi başına gazlarını çıkaramazlar. Anneler, bebeğindeki gaz sorununu çözebilmek için her yola başvurmayı dener.
Bebeğe verilen kimyon, gaz sancısını yok etmeye yardımcı olur. Emziren annelerin her gün düzenli olarak sabah ve akşam 1 su bardağı kaynatılmış suyun içerisinde katılmış kimyon içmeleri tavsiye edilir. Benzer şekilde bebeğe verilen kimyonun da besleyici özelliği vardır. Bazı bebekler ise kimyon almayabilirler. Çünkü tadını beğenmeyebilirler. Böylesi bir durumda içerisine mamanın içerisinde yarım çay kaşığı şeker atılması önerilir. Ancak bunlar tavsiye niteliği taşıyıp, öncesinde mutlaka doktora danışmak gerekir.
Çocuklarda Kimyon Tüketebilir Mi?
Sağlığımız için son derece önemli olan kimyonu belirli periyotlarda tüketmemiz önerilmektedir. Kimyonun faydaları çok olup, çocukların da tüketmesinde sorun görülmemektedir. Ancak yine de çocukların tüketiminde dikkat etmeli ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Kimler Kimyon Tüketebilir, Kimler Tüketemez?
Gaz sancısı yaşayan insanların kimyon tüketmesinde sakınca yoktur. Kimyon, aşırı tüketim sonucunda midede yanma durumu oluşturabilir. Bebekler ve çocuklar toz olarak tüketmemelidir. Boğaza kaçabilir.
Kimyon Ne Kadar Tüketmelidir?
Demir deposu olan kimyon, vitamin ve mineral açısından da çok zengindir. Kimyon tohumu içerisinde yüksek oranda potasyum, magnezyum, A vitamini, B12, B6, C ve D vitaminleri bulunur. Aynı zamanda karbonhidrat ve lifli bir besindir. Bu nedenle de özellikle Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından aşırıya kaçmadan, düzenli olarak kimyon tüketilmesi önerilmektedir.
Çok fazla tüketilmesi sonucunda belli birkaç yan etkisiyle karşılaşmak mümkündür. Bu yan etkiler ise daha çok kimyonun içerisinde yer alan maddelere karşı alerjisi ya da hassasiyeti olan kişilerde görülmektedir. Fazla tüketilmesi sonucunda mide ekşimesi aşırı geğirme, zihinsel bulanıklık, mide bulantısı, diyabet hastalarında düşük kan şekeri seviyesi, baş dönmesi, karın ağrısı gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmak mümkündür.
Kimyonun Zararları Var Mı?
Kimyonun faydaları sayamayacağımız kadar çoktur. Ancak aşırı kimyon tüketimi yan etkilere neden olabilmektedir. Kimyonun zararları genel olarak incelendiğinde;
- Hipoglisemi: Kan şekerini düşürdüğü için diyabet hastalarının kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Kan şekerini düşürebilir. Kan şekeri seviyelerinin önemli olduğu ameliyatlar için tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ameliyat öncesinde doktora mutlaka danışılmalıdır.
- Mide Yanması ve Karaciğer Hasarı: Yüksek oranda uçucu yağ içermesi nedeniyle mide ekşimesine, böbreklerde ve karaciğerlerde hasara neden olabilmektedir.
- Kısırlık ve Düşük: Erkeklerde testosteron seviyelerini baskılar ve doğurganlığı azaltır. Hamile kadınlarda düşüğü tetikleyebilmesi sebebiyle kaçınılması gerekmektedir. Hem hamilelerin hem de emziren annelerin kimyon tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
- Kan Pıhtılaşması: Kimyon pıhtılaşma sürecini yavaşlatabilmektedir. Bu sebepten ötürü de kanama düzensizliği olan kişilerin kullanması sakıncalıdır.
- Diğer Hafif Yan Etkiler: Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara yol açabilmektedir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.