Biberiye yağı, lavanta, adaçayı ve fesleğen familyasından olan biberiye bitkisinden elde edilen yağdır. İnsan sağlığına oldukça faydalı bitkisel yağlardan biri olan bu yağ, saç ve cilt için de oldukça faydalıdır. Genellikle zayıflatıcı etkisi ile bilinen bu yağ, bazen de kişisel bakım amacıyla kullanılabilmektedir.
Biberiye bitkisinin soğuk sıkım işleminden geçirilmesi ile elde edilen biberiye yağı, insan sağlığına çeşitli alanlarda faydalı olan bitkisel yağlardan biridir. Oldukça eski çağlardan günümüze kadar kullanılan yağ, strese, kilo verimini kolaylaştırmadan saç bakımına varana kadar pek çok alanda fayda sağlayabilmektedir.
Yıllardır sağlık ve güzellik kaynağı olan biberiye mutfakların baş tacı oldu. Hoş kokusuyla aromaterpide de kullanılmaktadır. Dilerseniz çayını tüketebilir, dilerseniz yağından faydalanabilirsiniz. Biberiyenin cilt üzerindeki en büyük etkisi cildi gerginleştirmesidir.
Çoğu zaman hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelen yağ, hafızayı güçlendirmesi, stresi azaltması gibi faydaları ile bilinmektedir. Kişisel bakım alanında da büyük faydaları olan bu yağ, cilt problemleri ve saç sorunlarına da iyi gelmektedir.
Biberiye bitkisinden buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağdır. Uçucu bir yağ olduğu için kaygan yapılı yağlara benzemez. Daha çok şeffaf ve hemen buharlaşan bir yağdır.
Bu yağ, a-pinen, borneol, b-pinen, kamfor, bornil asetat, kamfen, 1,8-sineol ve limonen gibi uçucu bileşikleri içermektedir. 1 ton biberiye yaprağından 2 kilo kadar yağ elde edilir ve uçucudur.
Biberiye Yağı Nedir? Nasıl Tüketilir?
Biberiye bitkisinin yapraklarından damıtma yolu ile elde edilen bir bitkisel yağ olarak bilinmektedir. Fesleğen, lavanta ve adaçayı ailesinden gelen bu bitki genellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Keskin ve hoş kokulu bir yağ olan biberiye yağı, birçok farklı alanda kullanılabilmektedir.
Biberiye, yemeklerde çiğ olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılabilir. Kurutarak baharat şeklinde tüketebilirsiniz. Bu şekilde hafıza sorunlarına birebirdir. Ayrıca çay gibi demleyerek içebilirsiniz. İçilen biberiye çayı hazmı kolaylaştırıyor, mide problemlerini çözüyor. Ayrıca çayı yemekten sonra tokken tüketebilirsiniz.
Biberiye Yağının Faydaları
Uçucu bir yağ olmasından dolayı daha çok saç ve cilt bakımında faydalanılan bir yağdır. Kozmetik sektörünün en çok tercih edilen bitkisel yağları arasında yer alır. Genelde kozmetik ürünlerin içerisine konulan bu yağ, saç şampuanları ve saç derisi toniklerinde, cilt kremlerinin yapımında faydalanılmaktadır.
- Kan dolaşımını hızlandırarak uygulandığı bölgede canlılık kazandırır.
- Sindirime yardımcı özelliktedir.
- Soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirici yönde etkileri vardır.
- Doygunluk hissi verir ve bu sayede iştahı keserek zayıflamayı destekler.
- Saç derisini besler, saç köklerini güçlendirir ve dökülmelerin azalmasında etkilidir.
- Cilt üzerinde hücreleri yenileyici etkisi söz konusudur. Bu sayede parlaklık ve canlılık kazandırır.
- Sıkılaşmaya yardımcı özelliği sayesinde bitkisel yağlar içinde kadınlar tarafından çok sık tercih edilmektedir.
- Rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkisi ile uykuya dalmayı kolaylaştırır.
- Akneler için de onarıcı etkileri vardır.
- Lekeler ve morlukların renginin açılmasında etkilidir.
Saça Faydaları
Saç uzamasına yardımcı olduğu düşünülen bu yağın, saç derisini arttığı bilinmektedir. Saç dökülmelerine karşı kullanılan yağ saç derisinde kan dolaşımını arttırmaktadır. Ayrıca kepekli saçlarda oldukça faydalı bir yağdır.
Bitkisel yağlar arasında oldukça değerli olan biberiye yağı, saç bakımı için de oldukça değerlidir. Saçların dış etkenlere karşı korunmasını sağlayan ve yıpranmış saçları onarırken, ayrıca saçların dökülmesine de engel olmaktadır. Öte yandan pek çok kişisel bakım ürününün içeriğinde de bulunan bu yağ, saç derisini rahatlatabilmekte, saç köklerini yenilemekte, saçlara oldukça doğal ve parlak bir görünüm kazandırabilmektedir.
Cilde Faydaları
Selülit gibi inatçı sorunlara karşı kullanılan yağ selülite karşı oldukça faydalıdır. Anti bakteriyel özellikleri yüzünden sivilce bakımında kullanılan ve cildin yağlanmasına karşı oldukça iyi performans gösteren bir yağdır.
Biberiye Yağıyla Hangi Cilt Bakımları Yapılır?
Cilt için oldukça faydalı olan bir yağ olması sebebiyle, cilt bakım yağları arasında yer alan bir yağdır. Kan hücrelerinin ve sıvılaşmasını artırarak kan dolaşımını hızlandıran yağ, bu sayede ciltteki dermis tabakasının hasar görmesini engellemekte ve yenilenmesini sağlamaktadır. Bu gibi faydalarından dolayı pek çok kadının tercih ettiği cilt bakım yağlarından olması çeşitli cilt bakımı yapabilmek mümkündür.
Tercihe göre saç ya da yüz maskesi yapılarak kullanılabilecek bir yağdır. Örneğin; hemen hemen her mutfakta mevcut bulunan birkaç malzeme ile elde edilebilecek maske sayesinde hem cildin beslenmesini hem de saçın daha sağlıklı bir hal almasını sağlayabilmek mümkündür. Bir bardak yoğurt, bir kaşık bal, 5 – 10 damla biberiye yağı ve 1 çay kaşığı jojoba yağını karıştırarak elde edilen bu maske ister saça ister yüze uygulanabilmektedir.
Biberiye Yağı ile Bakım
Bu yağı hoş kokusu ve rahatlatıcı özelliğinden dolayı masaj yağı, vücut yağı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca biberiye kan dolaşımını hızlandıran bir yağdır. Bu özelliğiyle selülit kremi olarak kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı portakal yağı ve 1 kaşık biberiye yağını karıştırıp, selülitli bölgeye masaj yaparak uygulanabileceği, ardından 1 saat beklenmesi gerektiği söylenmektedir. Bekleme süresinde de dilerseniz egzersiz yapabileceğiniz, ardından ise soğuk suyla yıkamanız gerektiği söylenmektedir. Biberiye cildi gerginleştirmeye yardımcı olur. Rutin cilt bakımınıza biberiye yağı ekleyerek cildinizi daha sıkı ve gergin yapabilirsiniz. Az miktarda kullanmaya özen gösterin.
Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?
Diğer uçucu yağlar gibi saf olarak içmek tehlikelidir, bu yüzden bu yağı saf ve yüksek miktarlarda içmemeye özen göstermelisiniz. Masaj yaparak cildinize uygulayabilirsiniz. Yağı kullanırken, faydalanmak istediğiniz özelliğine göre diğer yağlarla seyrelterek kullanabilirsiniz.
Biberiye yağının doğru bir şekilde kullanması çok önemlidir. Aksi halde fayda sağlamayacağı gibi zararlı hale de gelebilmektedir. Yoğun yapısı ve keskin kokusu sebebi ile su veya başka bir taşıyıcı yağ ile inceltilerek kullanılmalıdır. Bu sayede cildi tahriş etmeyerek etkili hale gelmektedir. Genellikle zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılması önerilmektedir.
Akneler için kullanılmak isteniyorsa şeker ile karıştırılarak peeling şeklinde uygulanması önerilmektedir. Uyku problemleri için ise bir bardak suya birkaç damla damlatılarak başucunda bekletilmesi şeklinde kullanımı sağlanabilir.
Genellikle kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; fazlalık kiloların verilebilmesi içi kullanılan bu yağ, doğrudan değil de bölgesel olarak kilo veriminde kullanılmaktadır. Karın bölgesi ve basenlere masaj yapılarak uygulanırken, yaklaşık 10 dakika boyunca uygulamaya devam edilmelidir. Bu sayede yağ yakıcı özelliği kilo verimi kolaylaşacaktır.
Saç sağlığı açısından kişisel bakım için kullanılacağı zaman bir şişe şampuanın içerisine 15 damla kadar damlatılmalıdır. Cilt bakımında ise sorunlu bölgeye uygulanarak birkaç dakika kadar masaj yapılmalıdır.
Biberiye Yağı ile Bölgesel İncelme Mümkün mü?
Yağ dokuyu parçalamaya yönelik etkisi ile bölgesel zayıflama için kullanılmaktadır. Özellikle göbek ve basen bölgesi için tercih edilmektedir. Hiçbir ürünün zayıflama üzerinde direkt olarak bir etkisi olmamakla birlikte bunlar ancak zayıflamaya yardımcı ürünlerdir. Uygulanmak istenen bölgeye masaj yapılması kan akışını hızlandırarak bölgesel bir incelme sağlamaktadır. Yağ yakma konusunda başarısı ispatlanmış olan bu yağ, bu özelliği sayesinde bölgesel incelme konusunda oldukça etkilidir.
Doğal Biberiye Yağı ile Doğal Olmayan Farkı Nasıl Anlaşılır?
Satın alınan yağın doğal olmaması aksi etkiler oluşturması veya herhangi bir fayda görmemek ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple yağın doğal olması oldukça önemlidir. Bunun ayırt edebilmenin en kolay yolu yağın kokusudur. Yağda yapıldığı bitkinin kokusunun net ve yoğun bir şekilde alınması gerekmektedir.
Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?
Uçucu bitkisel yağlar kategorisinde yer alan biberiye yağı, hamilelerin ve epilepsi hastalarının direkt olarak kullanımına uygun bir yağ değildir. Öte yandan yüksek tansiyon hastalarının da kendi başına kullanmaması ve mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Cilt bakımı için kullanılması halinde de hassas ciltlerin göz önünde bulundurulması önemlidir.
Tüm bu grupların yanı sıra emziren annelerin de doktoruna danışarak kullanması gereklidir. Kullanımı esnasında herhangi bir yan etki ya da zarar görüldüğünde ise mutlaka bir uzmana görünülmelidir.
Bunların haricindeki herkes, biberiye yağını gönül rahatlığı ile kullanabilmektedir. Doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde önemli faydalar sağlayabilmektedir.
Biberiye Yağının Zararları Var Mı?
Kişisel bakım açısından oldukça sık kullanılan bu yağı gerek pek çok sağlık sorunları gerek yıpranmış olan saçlar, gerekse çeşitli cilt problemleri açısından oldukça faydalı bir yağdır. Tamamen doğal ve bitkisel olmasından dolayı herhangi bir zararı olmayan bu yağın, yine de yeteri kadar kullanılması gerekmektedir. Fazla kullanılması halinde bazı kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Bunun ile beraber bu yağ bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden dolayı, kullanıma başlamadan önce alerji testi yapılması gerekmektedir.
Biberiye Yağı Fiyatları
Fiyatı yağın miktarı ve katkısız olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Oldukça kıymetli olan bu yağın etkilerinin gözlemlenebilmesi için doğal olan yağların seçilmesi önerilmektedir.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.