[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Zerdeçal da zencefil gibi zencefilgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Hint safranı olarak da bilinmektedir. Anavatanı Güney Asya’dır. Türkiye’de iklim şartlarından ötürü yetişmemektedir. Sarı renktedir. Genellikle yemeklere ve kumaşlara renk vermek amacıyla kullanılır.
Hindistan, Çin ve Endonezya mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. İçinde bulunan curcurmin maddesinden dolayı ise alternatif tıp alanında çokça tercih edilmektedir.
Diğer adları ise;
- Zerdeçöp,
- Safran kökü,
- Sarıboya,
- Zerdeçav,
- Hint safranıdır.
En çok yetiştiği bölgelerin başında Pakistan ve Hindistan gelmektedir. Bu ülkelerden sonra ise Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde üretimi gerçekleşmektedir. Toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
Birçok yararı vardır ve Hint safranı olarak bilinmektedir. Köri tozunun ana maddesidir, faydaları ve kullanım alanları incelendiği zaman hem çay olarak hem yemeklere katılarak tüketilmektedir. Köklerinin toz olarak kullanılmasının ardından faydaları ile son zamanların en çok rağbet gören şifalı bitkileri arasında yer alır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
Zerdeçalın hem suyu hem de çayı yapılmaktadır. Faydalarından direkt tüketerek de yararlanmak mümkündür.
- Romatizma ağrılarını gidermeye yardımcıdır. Antioksidan özelliği hafif eklem ağrıları, romatizma ve bacak ağrılarına yardımcıdır.
- Diyabeti dengelemeye yardımcıdır. Bu bitki insülin hormonunu düzenlediği için kan şekerini dengede tutmaya yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda faydalıdır. Doğal bir antiseptik ve antibakteriyel madde olarak değerlendirilebilir. Doğal dezenfekte aracıdır. Kesik ve yanık yaraların üstüne toz ekleyerek mikrop kapması önlenebilir.
- Sindirimim sisteminin düzenlenmesinde yardımcıdır. Şişkinlik ve gaz sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Çiğ olarak yenmesi ise bağırsakları çalıştırır.
- Karaciğer hastalıklarının önlenmesi konusunda etkilidir. Vücuttaki toksinleri temizlemede faydalı olan besin gruplarından biridir.
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Antidoksan özelliği sayesinde toksinlerden kurtularak zararlı etkilerinden korunma imkânı sağlamaktadır.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına, kan pıhtısının oluşumunun engellemesine yardımcı olmaktadır. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin tüketiminden önce mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda hamilelerin, emziren annelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olanlarında da doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.
Zerdeçalın sağlık açısından birçok yararı bulunmaktadır. Faydaları şunlardır:
- İçindeki kürkümin maddesi çok güçlü bir anti-inflamatuardır. Alzheimer sorunlara karşı vücut direncini kuvvetlendirmeye yardımcıdır.
- Damarları güçlendirmeye yardımcıdır. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kalbin rahatlamasına da yardımcı olmaktadır.
- Beyindeki dopamin ve serotonin düzeylerini dengeleyerek depresyon karşı savaşır.
- Hafızayı kuvvetlendirmede etki eder.
- Vücut direncini artırarak halsizlik gibi sorunların çözümünde etkili olabilir.
- Daha sıkı bir cilde sahip olunmasına yardımcı olabilir.
- Hücre yenileyici özelliğinden ötürü genel vücut sağlığına yardımcı olur.
Zerdeçalın Sağlığımız için Önemi Nedir?
- LDL’yi düşürülmesine ve bu sayede de kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.
- Alzheimer’a yakalanma riskini azaltmaya yardım eder.
- Ciltteki yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine faydası bulunmaktadır. Bu nedenle de özellikle kadınların hem cilt yaraları hem de cilt bakımlarında en çok tercih ettiği bitki ve baharat çeşitleri arasında yer almaktadır.
- Karaciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürür, antioksidan olduğu için vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
Yemeklere katmanın yanı sıra özellikle çay olarak tüketilmektedir. Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri; safra yolları ve safra kesesinin düzenlenmesine etki etmektedir. Uzak doğuda geçmiş yıllarda karaciğer için ilaç olarak kullanılmıştır. Sürekli olarak kullanımda hekimlerle görüşülmelidir. Fazla miktarda ve uzun süre kullanıldığında midenin tahriş olması gibi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kullanım ile ilgili olarak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Cerrahi operasyonlardan önce sürekli kullanıma ara verilmesi önerilmektedir.
Zerdeçal Nasıl Tüketilir?
Kullanımı kolaylaştırmak için balla karıştırılarak ya da yemeklere eklemek suretiyle kullanılabilir. Toz olarak kullanıldığında üç gramı aşmadan kullanılmalıdır. Kullanılan yemeklere değişik lezzet katan ürün, yüksek miktarda kullanmak yerine ölçüsü azaltıldığında lezzet değişimine uyum sağlayacaktır.
Toz halinde yemeklere katılacağı gibi, suyu ya da çayı da hazırlanıp içilebilir. En sağlıklı olanı taze olarak tüketilmesidir. Toz haline getirilirken içindeki bazı yağları kaybetmektedir. Soslara katılarak sosun tadını zenginleştirebilirsiniz. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Zerdeçal Nasıl Saklanmalıdır?
Baharatlar yemeğe tat katan besinlerdir. Havayla temas etmediğinde, cam ve porselen kavanozlarda saklandığında daha uzun ömürlü olur. Baharatlıklar mutfağın serin ve fazla ışık almayan bir bölümünde bulunmalı ya da erzak dolabında saklanmalıdır. Baharatlıklar, baharatlar için en ideal saklama kaplarıdır.
Yemeğe baharat eklenmek istendiğinde baharatlığı yemeğe yaklaştırmak sakıncalıdır. Çünkü buhar ömrünü kısaltır. Bunun yerine kaşık tercih edilebilir. Aynı zamanda yeni alınan diğer tüm baharatlar eskileriyle aynı kaba konulmamalıdır. Toz zerdeçalların yeni kabına yapışmaması için kabı kuruladıktan sonra konulması gerekir. Saklandığı zaman ise bir yılı aşkın bir sürenin aşılmaması tavsiye edilmektedir.
Bebekler Zerdeçal Tüketebilir Mi?
Bebeklere vermek yer yer sakıncalı olabilir. Bebeklerde güçsüz olan bağışıklık sistemi yüzünden onlarda beklenmedik yan etkiler yaratabilir. Ancak bazı enfeksiyonel durumlarda az derecede bebeklerin mamalarına karıştırılarak verilebilir. Bu ölçü ise en fazla 1 çay kaşığıdır. Fakat yine bebekte öksürük krizi veya tıkanma gibi durumlar olursa doktora götürülmelidir.
Çocuklar Zerdeçal Tüketebilir Mi?
Bebekler için genellikle zararlı olan bu baharat 2 yaşından büyük çocuklar için genel anlamda bir zararı bulunmamaktadır. Fakat herhangi bir rahatsızlık veya zerdeçala karşı alerjik durumu olan çocukların tüketmesi sakıncalıdır. Çocuklarda tüketim miktarı ise bebekler gibi en alt seviyelerde olmalıdır. Yemeklerine karıştırılarak ya da tatlı yiyeceklerle verilerek çocuklar için faydalı bir hareket yapılmış olur. Fakat yine fazlaca ve uzunca kullanımı yan etkilere neden olabilir. Bu durumlarda ise acil olarak hekime görünmekte fayda vardır.
Kimler Zerdeçal Tüketebilir, Kimler Tüketemez?
Diyabet rahatsızlığı olanların, Safra kesesi veya safra kanalı tıkanıklığı olanların, mide komplikasyonları olanların, mide rahatsızlıkları olanların, kan pıhtılaşması hastalığı olanların ve gebelerin uzak durmaları gerekmektedir.
Bunlar dışında faydalarını saydığımız kısımdaki rahatsızlıkları olanlar tüketebilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.