[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]Karahindiba, papatyagiller ailesinin önemli bitkilerinden biridir. Sarı çiçekli bir bitki olan karahindiba, oldukça hoş bir görünümü bulunmaktadır.
Karahindibada Bulunan Vitamin ve Mineraller
Anadolu illerinde Aslan dişi adı ile de bilinmektedir. İlkbahar bitkisidir. Bitki kengel adı verilen acı bir çiçek sütü ile doludur. Karahindiba potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir bitkidir. İçeriğinde A, B ve C vitamini bulunmaktadır. Bunların yanı sıra potasyum, çinko, fosfor, demir ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.
Karahindibada Faydaları
Karahindiba ülkemizde salatalarda kullanılmaktadır Karahindiba bitkisi insan sağlığına oldukça yararlı olan bitkiler arasında yer almaktadır. Karahindiba yararları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak sağlığımız açısından çok önem taşımaktadır. Bilinçle tüketilen bitkiler vücudumuzun daha sağlıklı olmasına neden olur.
Karahindiba faydaları incelediği zaman, vücudumuzda kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olması en önemlileri arasında yer alır. Kan artışını sağlayarak kansızlığın ortaya çıkmasını engeller. Vücudumuzsa biriken zararlı toksinlerin atılmasında etkili rol oynamaktadır. Karahindiba, idrar güçlüğü çeken hastalarda idrara söktürücü olarak doğal ilaç niyetine kullanılır. İç organlarımızdan karaciğer için oldukça yararlı bir bitkidir. Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Dalak ve pankreası temizleyerek daha düzgün çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra karahindiba, şeker hastalığında şekeri dengelemeye yardımcı olur. Yıpranmış hücreleri yenileyerek vücudun sağlığını artırmaya yardımcı olur. Özellikle kemikleri güçlenmesinde etkilidir. Son olarak alerjik bünyesi olanlar bu bitkiyi hiçbir şekilde tüketmemelidir. Ayrıca ishal durumlarında karahindiba hoş olmayan sonuçlar doğurur. Bunların yanı sıra emziren anneler, hamileler, küçük çocuk, yaşlı ve herhangi bir rahatsızlığı olanların da doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.
Karahindiba Nasıl Tüketilir?
Halk arasında Arslandişi, güneyik, radika, katagan ve acıgünek olarak da bilinen karahindibanın hem kökü hem de yaprakları tüketilir. Karahindiba kökü yapraklarından çok daha sert ve sağlamdır. Bu nedenle de karahindiba çayı yapılırken yaprakları yerine kökü tercih edilir. Ancak yine de yapraklarıyla da bitki çayı yapmak mümkündür.
Karahindiba kökü, öğütülerek toz haline getirilir. Hem toz hali hem de yaprakları kurutularak da dört mevsim çay yapmak için saklanır. Ancak hemen hemne tüm marketlerde ve aktarlarda kurutulmuş karahindiba kökü de satışı yapılmaktadır. Hemen satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş verebilirler.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.