Aktar Bloğu

Kakulenin Sağlığımız için Önemi

Kakulenin sagligimiz icin onemi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kakule faydalarının çok olmasından dolayı, eski çağlardan beri hem gıda olarak hem de tıbbi alanda çokça kullanılmaktadır. Zingiberaceae familyasından olan kakulenin elettaria ve amomum adında iki türü vardır. Elettarianın baklaları daha küçük ve yeşil renkli, amomumun ise daha büyük ve koyu kahverengi renklidir. Her iki çeşitte hem mutfakta hem de sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

Kakule Faydaları Nelerdir?

İçeriğindeki bolca vitamin ve yüksek değere sahip besin kaynakları sayesinde, kakulenin faydaları oldukça fazladır. O faydalardan bazıları ise şunlardır.

  • Vitamin ve mineral takviyesi olarak kullanılabilir. Çünkü içeriğinde A ve C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko bulunur.
  • Mide asitlerini düzenlemeye, sindirimi kolaylaştırmaya, mide veya bağırsak gazlarını gidermeye yani kısaca sindirim sistemi sorunlarını gidermeye yardımcı olmaktadır.
  • Kakule, sakinleştirmeye yardımcı olma özelliği sayesinde stresi azaltmaya, depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik durumları gidermeye oldukça yardımcı olmaktadır.
  • Vücuttaki kan akışı, tansiyon, kolesterol vb. kardiyovasküler hastalıkları düzene sokmaya yardımcı olur.
  • Kakulenin Antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliği vardır.
  • Kadınlarda, adet günlerinde meydana gelen spazm ve krampların azalmasında veya giderilmesinde etkilidir.
  • Mide bulantısını gidermeye yardımcı olmaktadır.
  • Antimikrobiyal özelliği sayesinde ağızdaki mikropları azaltır. Diş çürümesi, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi sorunları gidermeye yardımcı olur. Bu özelliğinden dolayı kakule, Hindistan’da çiğnenerek kullanılmaktadır.
  • Solunum sistemini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır.
  • Boğazdaki iltihaptan dolayı oluşan öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kakulenin faydaları arasında, karaciğer, mesane ve safra kesesi taşlarını düşürmeye yardımcı olmak da vardır.
  • İçeriğinde yüksek oranda bulunan manganez sayesinde kan şekerinin kontrol altına alınmasında yardımcı olur.
  • Bakır, demir, riboflavin, niasin ve C vitamini açısından oldukça fazla olmasından dolayı kansızlıkla mücadele de kullanılmaktadır.
  • İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde kakule, ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Çekirdek Kakule Nasıl Kullanılır?

Aktardan alınan çekirdekler ezilip kaynar suya ilave edebilirsiniz. Fakat tohumları kullanmadan hemen önce ezmenizde fayda vardır. Sudaki çekirdekler ise 15 dakika demlendirilir ve bu işlemin günde 3 defa yapılması tavsiye edilir. Hamilelerin, emziren annelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olanlarında doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.

Kakule Nerelerde Yetişir?

Aromatik yapıya sahip olan bu baharat, birkaç tropik ülke ve güney Hint Kerala eyaletinin yağmur ormanlarında yetişmektedir. Ülkemizde ise aktarlardan temin edilebilir.

İnternetten hemen kakule satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.