B6 Vitamini Nedir?
B6 vitamini bir diğer adıyla Piridoksin (Pyridoxine) su içersinde çözünen B vitaminlerinden biridir. Özellikle protein metabolizmasında çok önemli bir koenzim olduğundan vücudun yapım ve onarımında rol oynayan vitaminlerindendir. Normal organizma gelişimi için olmazsa olmaz vitaminlerin başında gelir. Vücutta depolanmayan bir vitamin olduğundan dışarıdan takviye edilerek ya da diyetle birlikte muhakkak alınmalıdır. Birçok hayvansal ve bitkisel besinde düşük yoğunlukta bulunur.
B6 Eksikliğinde Neler Olur?
B6 eksikliği nadir görülmekle beraber eksikliği durumunda özellikle deride sorunlar ortaya çıkar. Bunun dışında sindirim ve sinir sistemlerinin de etkilendiği geniş bir yelpazede rahatsızlıklara yol açabilir. Dilde yara ve iltihaplanmalar (glossit), dudak çatlakları ve egzama gibi belirtiler deri yüzeyinde ilk görülenlerdir. Kas zayıflığı ve kasılma nöbetleri görülen bulgulardandır. Periferik nöropati denilen his kayıpları gibi sinir hastalığı görülen kişilerde de b6 eksikliği görüldüğü bilinmektedir. B6 vitamini eksikliğinde uyku bozuklukları, depresyon, kusma, deri iltihaplanmaları, böbrekte ve üreterlerde taş oluşumu, el ve ayaklarda uyuşukluklar, anemi, immün sistem zayıflığına bağlı hastalıklar görülür. Sık enfeksiyona yakalanma, koordinasyon bozuklukları, duyu his zayıflıkları ve görme problemleri yaşanılan bazı eksiklik bulgularıdır.
B6 Vitamininin Faydaları
Hayati fonksiyonları destekleyici etkisi olduğundan beyin işlevleri, protein sindirim mekanizması ve hormon üretiminde faydalı ve gereklidir. Cinsel sorunlarla başa çıkmada hormon üretim etkisi sayesinde destekleyici olarak kullanılır. Kansızlıkla mücadele eder çünkü kan hücresi yapımında etkin rol oynamaktadır. Bulantı kusmaların önlenmesinde özellikle hamilelik gibi durumlarda kullanılır. Ancak yine de hamilelerin, emziren annelerin ve herhangi bir rahatsızlığı olanlarında doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
Bacak krampları ve artrit gibi eklem iltihaplı hastalıklarda, karpal tünel gibi el ayak sinirsel sorunlarında destekleyici ve bu hastalıkların iyileşme sürecine yardımcı olmaktadır. Depresyonda ve allerjik reaksiyonlarda etkilidir. İmmün sistemi kuvvetlendirir. Ayrıca seratonin yapıma olan faydalarından dolayı bizi mutlu eden bir vitamindir. Yeni doğanlarda b6 eksikliğine bağlı huysuzluk, ajitasyon (sinirlilik), kasılma nöbetleri görüldüğü belirtilmektedir.
B6 Hangi Besinlerde Bulunur?
Bu kadar çok faydasını saydığımız bu değerli vitamini ne gibi gıdalardan temin edebiliriz bir bakalım;
- Muz,
- Avokado,
- Pirinç,
- Buğday unu,
- Ispanak,
- Kırmızı et (özellikle karaciğer),
- Tavuk,
- Balık,
- Patates,
- Kuruyemişler,
- Bezelye,
- Bira mayası,
- Birçok sebze çeşidinde az miktarda,
- Havuç,
- Avokado,
- Yumurta,
- Baklagiller,
- Kepek ekmeği.
Burada dikkat edilmesi gereken husus mümkün olduğunca az pişmiş gıdalardan faydalanmak zira çok pişirilen yemeklerde b6 vitamini miktarı azalmaktadır.
B6 Vitamini Zararı Var mı?
B6 vitamini zararları açısından bilinen zehirlenme etkisi yapabilen bir vitamindir. Sinirsel sisteme olan etkileri dikkate alındığında 500 mg dan fazla alınması tehlikeli olabilir. Bu nedenle kesinlik doktor kontrolünde tüketilmelidir.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.