[vc_row][vc_column][vc_column_text]
B12 Vitamin Eksikliğinde Neler Yaşarız?
Diğer adı siyanokobalamin olan B12 vitamini vücutta; hücre yapılışını hızlandıran, DNA sentezi yaparak enerji üretimini arttıran bir vitamindir. Kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olur ve suda çözünebilen özelliktedir. Suda çözünebiliyor olmasından dolayı da fazlası vücuda zarar vermez. B12, midede salgılanan intrensek faktör adındaki bir protein tarafından ince bağırsakta emilerek kana karışır. Bu yüzden B12’nin iyi emilimi için mide, pankreas ve bağırsakların düzenli çalışıyor olması gerekir.
B12 Eksikliği Dikkate Alınmalı
B12 vitamini içeren deniz ürünlerinin başında balık gelir. Mide, bağırsak ameliyatı geçirenler, sık diyet yapanlar, vejetaryen ve vegan tarzı beslenenler, sık alkol tüketenler ve sindirim hastalığı olanlar yeterli düzeyde B12 vitamini alıyor olsalar da, mide yeterince intrensek faktör adındaki proteini üretemediği için bağırsaklardan vücuda dağılamaz, B12 vitamin eksikliği görülür. B12 vitamini vücutta hücre yenilenmesinde ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında gereklidir. Hücrelerin hızla bölündüğü kemik iliği gibi dokular için de önemli görevleri vardır.
B12 kemik iliğinden alyuvar üretilmesi için gerekli olduğundan, görevi vücuda oksijen taşımak olan alyuvarlar yeterince üretilemediğinde kansızlık ve dolayısıyla organlara oksijen taşınamaması birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. 100 gün yaşayan alyuvar hücrelerini vücut sürekli yenilemek zorundadır. Bu da B12 vitamininin önemini artıran bir faktördür.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B12 vitamini fazlasını karaciğer depolar. Takviye alınmazsa vücut karaciğerde depo ettiği vitamini uzun bir süre kullanabilir. Eksikliği birkaç yıl belirti vermeyebilir. B12 vitamin eksikliği belli gıdalarla ya da ilaç takviyeleriyle düzeltilebilir; ancak geri dönüşü olmayan nörolojik birtakım sorunlara da neden olabilir. Bu yüzden düzenli ve doğru bir beslenme sistemiyle B12 vitamin eksikliğine yol açmamak yapılacak en doğru davranış olacaktır. B12 vitamin eksikliği birtakım belirtilerle kendini gösterir.
B12 Vitamini Eksikliğinin İnsan Vücuduna Etkileri
Geçmeyen yorgunluk, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, depresyon, kulak çınlaması, sinirsel rahatsızlıklar, baş dönmesi, denge kaybı, kalp çarpıntısı, kansızlık, görme bozuklukları, baş ağrıları, dilde şişme, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü, çabuk yorulma gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalı.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
[/vc_column][/vc_row]E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.