[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Adıyla aynı olan ağacın kabuğundan öğütülerek elde edilir. Tarçının faydaları sağlık açısından çok önemlidir. Antik çağlardan günümüze kadar sağlık kapsamında tarçın, doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise yemeklerde, çeşitli sıcak ve soğuk tatlılar üzerinde kullanır. Bitki çaylarında da sıkça tercih edilen tarçın, güzel bir aroma elde edilir. Bu şekilde tüketildiğinde tarçının faydalarından yararlanılabilir.
Tarçın, defnegillerden değişik türleri bulunan bir ağaçtan elde edilen tohumlarının toz haline getirilmiş halidir. Rengi kahverengidir. Kan şekeri seviyesini, sindirimi, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan bir besindir. Genellikle hamur işlerinde kullanılıp, diyet sürecinde diyetisyenlerin en çok tavsiye ettiği baharat türleri arasındadır. Bu baharat türü Cinnnamomum ağacının kabuğunun iç kısımlarından elde edilmektedir. Besin değerleri ve barındırdığı vitaminler sayesinde pek çok faydası vardır.
Defnegiller familyasından bir bitkidir. Bu bitki 2-3 yaşındayken yerden 50 cm yukarından kesilmektedir. Geriye kalan kök kısmından uzun rulo halinde şıvgınlar çıkmaktadır. Bu şıvgınların kabukları soyularak kurumaya bırakılır. Daha sonra hazır hale gelen tarçın isteğe bağlı öğütülüp toz haline getirilerek de kullanılabilir.
Tarçın Nerede Yetişir?
Genel olarak dünyada yaygın olarak kullanılsa da bu baharat türünün en çok yetiştiği bazı ülkeler vardır. O ülkeler İse; Çin, Madagaskar, Vietnam ve Endonezya’dır. Tatlılarda, sıcak içeceklerde ve bazı yemeklerde baharat olarak kullanılan tarçının asırlardır şifalı bir bitki olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? Tarçın aynı ismi taşıyan ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır. Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki çeşittir. Seylan tarçını daha az bulunabilen bir tarçın türüdür. Çin tarçını ise sofralarımızda sürekli bulundurduğumuz tarçındır. Seylan tarçını ile Çin tarçını arasındaki en önemli fark, Seylan tarçınının tadı hem daha tatlıdır hem de şekeri düşürmede daha etkilidir.
Bitkilerle sık sık kullanılan tarçının birçok faydası vardır. Tarçının en bilinen faydası sindirime yardımcı olması ve şeker hastalığına iyi gelmesidir. Bunun yanında tarçının zayıflamaya yardımcı olmaktadır. En çok merak edilen Tarçın zayıflatır mı sorusuna bakalım.
Tarçının Besin Değeri
Tarçının besin değerleri 100 gramında şu şekildedir:
- 272 kcal kalori
- 0 gram karbonhidrat
- 4 gram lif
- 9 gram protein
- 2 gram yağ
- Miligram kolesterol
- 0 IU A Vitamini
- Miligram C Vitamini
- 0 miligram Potasyum
- 0 miligram Kalsiyum
- 1 miligram Demir
Ayrıca tarçının içerisinde Magnezyum VE Çinko mineralleri ve B6, E ve K Vitaminleri de bulunmaktadır.
Ayrıca 1 yemek kaşığı cinsinden kabaca göz önünde bulundurursak da %19 kalori, 4 gram lif, %68 manganez, %8 kalsiyum ve %4 demir içerir. İçerisinde şeker ve yağ barındırmamaktadır. Günlük tüketimde tarçın, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besinleri, vitamin ve mineralleri karşıladığı için birçok olumlu sonuç vermektedir.
Tarçının Özellikleri
Tarçın tıbbi alanda oldukça kullanılan bir baharat türüdür. Tarçının özelliklerinin en başında antioksidan olması gelir. Öyle ki bu özelliği sayesinde kanser, diyabet, inflamatuar artrit, demans ve hatta yaş etkeniyle birlikte maküler dejenerasyon gibi hastalıklara neden olan zararlı etkenlerle savaşmaktadır.
Tarçının özelliklerinden faydalı olanları ise şunlardır:
- Diş sağlığına iyi gelmektedir. Sebebi ise ağızda oluşan bakteri ve plakları antioksidan özelliği sayesinde temizleyebilmektir.
- İçerisindeki vitaminler sayesinde dikkat eksikliği bozukluğuna karşı faydalı bir baharattır.
- Tarçın düzenli ve dengeli tüketimde doygunluk hissi verdiğinden dolayı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
- Vücutta kollajen üretiminin arttırılmasına yardımcı olduğundan dolayı cildin genç kalmasına katkı sağlar.
Tarçının Faydaları
- Kanda bulunan kötü kolestrolü yok etmeye yardımcı olan tarçın, özellikle çalışan kişilerin gün içinde yarım çay kaşığı tarçın tüketmeleri çok önemlidir. Tarçın kandaki kötü trigliserid ve kolestrol seviyesini normale indirir.
- Yine günde tüketilen yarım çay kaşığı tarçının kan şekerini dengeleyici özelliği de tarçının faydalarındandır..
- Tarçının faydaları arasında kalp hastalıklarına iyi gelmesi de bulunmaktadır.
- Her açıdan sağlıklı bir baharat olan tarçın, sivilce oluşumunu da önler. Sivilce, ciddi bir cilt sorunudur. Tarçın tüketildiğinde cilt kendini yeniler, bakteri ve sivilce oluşumunun önüne geçer.
- Tarçın kalsiyum içerir. Buda vücut sağlığı açısından önemli olan kemik sağlığına fayda sağlar. Özellikle kemikler için tarçının faydalarından yararlanmak isteyenler bir bardak çayın içine bir adet çubuk tarçın atarak yararlanabilirler.
- Kemik ağrıları için bir başka yöntem de tarçın yağıdır. Ağrıyan bölgelere masaj yaparak uygulanabilir.
- Özellikle kadınları yakından ilgilendiren yaşlanma karşıtı önerilerdir. Tarçının faydaları arasında yaşlanma karşıtı özelliği de bulunur.
- Tarçının faydaları arasında ağız kokusu giderici özelliği de bulunmaktadır. Toz halinde tarçın ağız da çiğnenebilir veya tarçın çayı ağızda gargara yapılabilir.
- Bebek emziren anneler için tarçının anne sütünde artış sağlama özelliği de bulunmaktadır. Ancak hamile ve emziren annelerin tarçın kullanımında doktorlarına danışmaları gerekir.
Tarçının Zararları Var mı?
Tarçının faydalarından bazıları:
- Kan dolaşımının hızlanmasında etkilidir.
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.
- Mide bulantısını dindirir ve kusmayı önlemeye yardımcıdır.
- Zihni açar ve hafızayı güçlendirir.
- Kanda bulunan yağ ve kolesterolü düşürmeye yardımcı bir baharattır.
- Diş çürüklerine ve diş hastalıklarına iyi gelir.
Fakat her şeyde olduğu gibi fazla tüketim söz konusu olduğu zaman yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Tarçının zararları incelenecek olursa;
- Aşırı tüketimi karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
- Cilde uygulandığı durumlarda ciltte yanma ve tahriş gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir
- Çok tüketildiği takdirde kalpte ritimde bozukluk meydana gelebilir.
- Su içmeden direk tozunu tüketmek ciddi bir boğulmaya neden olabilir.
- Aşırı tüketim mideye zarar verebilir.
- Dikkatsiz bir şekilde artırmak böbrekleri olumsuz etkileyebilir.
- Fazla tüketimi rahimde kasılmalara neden olur. Bu nedenle de hamile kadınların kullanması sakıncalıdır. Aynı zamanda kronik, alerjik ve herhangi önemli rahatsızlığı olan kişilerin tüketiminden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Diyabet Hastalığında Tüketebilirsiniz!
Diyabet hastalığı vücudun insülin dengesini koruyamaması sonucu kan şekerinin yükselmesi demektir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Dolasıyla bu hastalık için olumlu bir yanı bulunur. Bu da kan şekerini düzenlemesidir. Çay olarak hazırlamak ve içmek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tarçının uçucu yağ içerisindeki fenolik yapıdaki maddelerin antidiyabetik etkileri vardır.
B1 vitamini insülin reseptörlerini uyarır ve onları harekete geçirip enzimleri etkisiz eder. Bu da glikozun işlenmesini artırır. Bu yüzden diyetteyken aç karnına içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Gluten İçerir mi?
Gluten içermeyen bir baharattır. Aktarlara gidildiğinde glütensiz ürünler arasında tarçınla karşılaşmak mümkündür. Bu baharatın gluten içermeyen besinler yapımında kullanılması da içermediğinin bir kanıtı olarak gösterilebilir.
Tarçın Zayıflatır mı?
Tarçının yalnız başına zayıflattığına dair birçok şeyler duymuşsunuzdur. Ancak tarçın zayıflamanıza dolaylı yollardan yardımcı olabilir. İnsülin hormonunun dengede tutulmasını sağlayan tarçınla daha sağlıklı bir şekilde diyet yapabilirsiniz. Ancak doğrudan tarçının zayıflamaya etkisi yoktur. Hiçbir baharat, bitki çayı ya da besin doğrudan zayıflatmaz. İçerisindeki mineral, vitamin ya da aktioksidanların etkileri ile sindirim sistemini, bağırsakları daha sağlıklı çalıştırır, metabolizma hızını artırır.
Bilindiği gibi insülin pankreasta üretilen bir hormondur. İnsülinin görevi kanımızda bulunan şekerin vücuttaki diğer hücrelere iletimini sağlamaktır.
Genellikle karbonhidratlı yiyecekler vücut tarafından çok hızlı bir şekilde sindirilir. Bu şekilde de glikoz hemen kana karışır. Kanda devamlı oranı artan glikozu pankreas ekstradan insülin üreterek kana karıştırır. Vücutta görülen bu ekstra insülin üretimi, insülin dalgalanmalarına yol açar ve böylece vücut tarafından vücudun enerji ihtiyacı için yağ yakımı olayına gerek olmadığı şeklinde algılanır. Ayrıca insülin dalgalanmaları sürekli acıkmamıza ve kendimizi hiçbir zaman enerjik, güçlü hissetmemize yol açar. İnsülin dengesizlikleri ile vücut yağları yakmayarak enerjiyi glikozdan elde eder. Bu şekilde de vücutta daha fazla yağ depolanmış olur.
Sonuç olarak tarçının zayıflamaya tek etkisi insülin hormonuna şekeri dengeleme olayında yardımcı olmasıdır. Tarçın ile vücut ekstra insülin salgılamaz. Diyet ve egzersizlerinizde vücut, enerji kaynağı olarak glikozu değil de yağları yakmaya başlar. Tarçın Zayıflatır mı sorusuna cevap ise hayır olur. Ancak kilo da aldırmaz.
Diyet Yapıyorsanız Tarçını Nasıl Tüketebilirsiniz?
Diyette tarçın tüketimi Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından da sıklıkla tavsiye edilen bir durumdur. Çünkü vücudumuzdaki şekeri dengelemeye yardımcı olur. Böylelikle tatlı isteği bastırılmış olur. Tarçın çaylara eklenebilir, meyvelerin üzerine serpilebilir. Tarçının en çok yakıştığı meyve ise muzdur. Muz da diyet sürecinde en çok tavsiye edilen meyveler arasında yer alır. Çünkü lifli yapısı vardır. Tarçınlı muz tüketerek hem kabızlığı önlemiş hem de tatlı isteğinizi bastırmış olursunuz. Yaptığınız çaylara ekleyebilir ya da direkt tarçınlı çayları da satın alabilirsiniz. İnternetten hemen tarçın ve tarçınlı çay satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden hem baharatları hem de bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.