Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?
Güzel kokusu ve aroması sayesinde kozmetik sanayisinde çok kullanılan lavanta yağı, lavanta çiçeğinden elde edilen özel bir yağdır.
Günümüzde çeşitli amaçlarla kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Saça, cilde, bedene, zihne ve hatta sağlığa olan faydaları ile bilinen yağ, uçucu yağlar kategorisinde hoş kokusu ile ön plana çıkmaktadır. Ruhu dinlendirici bir niteliğe sahip olup, kişide saflık, temizlik, dinginlik ve tazelik gibi hisler uyandırmaktadır. Bu gibi özellikleri nedeniyle de duş jellerinin, çamaşır yumuşatıcılarının, kremlerin ve hatta masaj yağlarının içeriğinde yer almaktadır.
Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu bitkisel yağ olarak bilinmektedir. Hoş kokusu ve ferahlatıcı etkisi ile birçok farklı alanda kullanıma uygun bir yağdır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu yağ antibakteriyel ve antifungal özelliktedir. Su veya buhar distilasyonu ile elde edilebilmektedir. Aromaterapi yağı, çay, losyon, sabun, bebek bakım ürünleri, gibi pek çok alanda kullanımı mevcuttur.
Lavanta Yağı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ev ortamında yapılabilecek bitkisel yağlardan biri olup, hazır olarak da satın alınabilmektedir. Fakat hazır olarak satın alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Örneğin; lavanta yağının, genel olarak diğer pek çok bitkisel yağ gibi cam şişe içerisinde muhafaza ediliyor olması gerekmektedir. İçeriğinde koruyucu bir madde olmaması ve tamamen doğal yollardan elde edilmesi nedeniyle cam şişede bulunmayan yağın çabuk bozulabilmesi mümkündür. Bunun ile beraber yağın serin bir bölgede ve güneş görmeyen bir konumda bulunuyor olması, tamamen doğal ve bitkisel olarak üretilmiş olduğundan emin olunması da yağı alırken dikkat edilecekler arasında yer almaktadır.
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?
Saç, cilt, ruh ve beden sağlığına büyük faydalar sağlayan bir üründür. İçeriğindeki pek çok yararlı bileşenler sayesinde stres ve uykusuzluğa iyi gelen bu yağ, bedeni ve ruhu dinlendirmekte, dinginleştirmekte, insanı rahatlatmaktadır. Bunun ile beraber yorgunluk nedeniyle kaslarda meydana gelen ağrılar ve romatizma ağrılarını hafifletmeye yarayan bu yağ, saç diplerine masaj yapılarak uygulandığında ve bir müddet bekletildiğinde, kepek problemini çözebilmektedir. Öte yandan çok iyi bir temizleyici olma özelliği ile cildi derinlemesine temizleyen, sivilce, siyah nokta, akne ve bu gibi cilt problemlerini ortadan kaldıran yağ, hamilelik dışındaki mide bulantılarına da iyi gelmektedir.
- Strese iyi gelen lavanta yağından birkaç damla yastığınıza damlatmanız aroma terapistleri tarafından önerilir. Sabahları daha sakin, daha dinlenmiş ve daha dinç kalkıldığı tespit edilmiştir.
- Uykusuzluğa iyi gelir ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır.
- Dudak koruyucu balsam olarak kullanılabilir. Çatlamış, kurumuş ve güneşten yanmış dudaklar için faydalıdır.
- Mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. Peki nasıl yapılır? Bilek içlerinizi lavanta yağı ile ovarak ve kıyafetlerinize birkaç damla lavanta yağı damlatarak.
- Doğal ve natürel bir parfümdür. Özellikle kozmetik kimyasallarla üretilmiş parfümlere alerjisi olan kişiler için ideal bir parfümdür. Avuç içinize birkaç damla damlatın ve elinizle ovuşturduktan sonra vücudunuza boynunuza ve kıyafetlerinize sürün. Aynı zamanda oda parfümü olarak da kullanabileceğiniz yağı, püskürtme özelliği olan bir şişenin içindeki suya birkaç damla damlatarak çalkalayın. Böylece oda parfümünüzü hazırlamış olursunuz.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıklara karşı direnci artırmaya yardımcı olmaktadır.
- Sindirimi rahatlatarak hazımsızlığı önlemeye yardımcı olmaktadır.
- Yanık ve yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Akneler ve lekeler için etkili olduğu bilinmektedir
- Yaşlanma karşıtı olarak kullanılan yağ, kırışıkları azaltmaya ve deriyi germeye yardımcı olmaktadır.
Cilde ve Saça Faydaları Nelerdir?
Saçlar ve cilt için etkili bir yağ olduğu bilinmektedir. Bu faydaların bazıları şunlardır:
- Saç derisini dezenfekte ederek saç köklerinin beslenmesini sağlar.
- Saç köklerini güçlendirerek saçların sağlıklı uzamasını sağlarken aynı zamanda dökülmelerin azalmasında da etkilidir.
- Canlılık ve parlaklık verir.
Lavanta Yağı ile Cilt Bakımı
Lavanta yağı ile cilt bakımı yapmak isteyenler için pek çok öneri bulunmaktadır. Örneğin; cilt lekelerinin giderilmesi ve cildin beyazlaması için lavanta yağı ile maske yapılabilmesi mümkündür. 2 kaşık taze fasulye unu, 1 adet yumurta beyazı ve 2 damla lavanta yağı ile hazırlanan maske sayesinde, cildin renk tonu eşitlenebilmekte ve cilt lekeleri yok edilebilmektedir.
Lavanta Yağı Uykusuzluğu Giderir mi?
Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile uykuya dalma süresini kısaltarak, rahat bir uyku sağlar. Stresi azaltıcı etkisi ile de rahatlama sağladığı için doğal olarak uyku düzeninin sağlanmasında etkili olur.
Lavanta Yağının Zararları Var mı?
Genel olarak herhangi bir yan etkisi olmayan yağın belli yaş grubundaki çocuklar üzerinde zararlı olabilir. Henüz ergenliğe girmemiş çocuklarda hormon dengesizliğine sebep olabilir. Sinir sistemini yavaşlatıcı etkisi olduğundan dolayı herhangi bir anestezi alınmasını gerektiren durumlarda mutlaka doktora danışarak kullanılmalıdır. Hamileler için belli bir yan etkisi bilinmemekle birlikte doktora danışarak kullanılmasında fayda vardır.
- Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
- Alerjisi olan kişiler kullanmamaya özen göstermelidir.
- Uykusuzluk için ya da depresyon için ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Çünkü ilaçlarla ters etkileşme yapabilir. İlaçların prospektüs uyarıları okunarak kullanıp kullanmamaya riayet edilmelidir.
- Küçük çocuklarda kullanılması pek önerilmez.
- Ameliyat olacak hastaların kullanması da önerilmeyen maddeler arasında yer almaktadır.
Lavanta Yağı Fiyatları
Fiyatı, yağın miktarına, içeriğine ve üretici firmaya göre farklılık gösterebilir. Etkili bir sonuç alabilmek için doğal ve katkısız bir yağ tercih edilmesi önerilmektedir.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.