[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Kış çayı, adından da anlaşılacağı üzere kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle hastalıklara yakalanmamak amacıyla tüketilen bitki çaylarından biridir. İnsan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlayan ve bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki gösteren bu çay, günümüzde yüzbinlerce insan tarafından tüketilmektedir.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ile bilinen bitki çaylarından kış çayı, özellikle havaların soğuması ile beraber hemen hemen her evde yer almaya başlamaktadır. Pek çok bitkinin karışımından elde edilen bu çay, içeriğindeki faydalı bitkiler sayesinde insanı hastalıklardan korumaya yarayan, oldukça sağlıklı, etkili ve faydalı olan bir bitki çayıdır.
Kış Çaylarının Özellikleri
Kış çayları, soğuk havalarda sıklıkla tercih edilen çaylar arasında yer alırlar. Gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlıklarına etki eden bu çaylar kış aylarında vücuda direnç kazandırması ile bilinirler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarını hastalıksız atlatmaya yardımcı olurlar. Bitkisel çaylar aktarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulunurlar. Satın alırken önem verilmesi bir konu vardır. O da taze olmasıdır!
Antioksidan özelliği sayesinde hücrelere oksijen gidişini artırırken, yorgunluğun önüne geçerek enerji verebilmekte ve zindelik kazandırabilmektedir.
Kişinin bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlayan kış çay, çeşitli bitkilerin bir araya getirilmesi ile elde edilmektedir. Bu bitkiler ise; ıhlamur, zencefil, havlıcan, ekinezya, okaliptüs, karahindiba, elma, mandalina, adaçayı, zerdeçal, nane, tarçın, karanfil ve kuşburnudur. Ayrıca bu bitki çayının içerisinde ayva, limon ve portakal gibi meyveler de yer almaktadır. Üstelik bu çayı hemen hemen her aktardan temin edebilmek de mümkündür.
Kış Çayı Faydaları Nelerdir?
Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile dikkat çeken kış çayı, bu özelliği sayesinde kişilerin hastalıklara yakalanma riskini düşürmekte ve zararlı mikroplara karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Çayın faydaları bu kadarla sınırlı kalmazken, unutkanlığa iyi gelmesi ile de bilinmektedir. Bunun ile beraber balgam söktürücü, sakinleştirici, rahatlatıcı ve ağrı kesici gibi özelliklere sahip olan bu bitki çayı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yorgunluk, halsizlik, stres ve karın ağrısı gibi çeşitli sağlık sorunlarına da fayda sağlamaktadır.
Kış Çaylarının Bilinmeyen Faydaları
Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesi ile beraber kış çayları da hayatımızda yer edinmeye başlarlar. Faydaları saymakla bitmeyen kış çayları özellikle Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kış çayları soğuk kış günlerinde içimizi ısıtır, hastalıklara karşı bizi korur. Adaçayından elma çayına, ıhlamurdan kayısı çayına kadar türlü türlü çeşitleri bulunan kış çayı faydaları incelendiği zaman en önemlileri arasında vücut direncini artırmak bulunur.
Ihlamurun Faydaları
Kış aylarında en çok tükettiğimiz bitki çayları arasında yer alan ıhlamurun faydaları;
- Terlemeyi teşvik eder,
- Öksürüğün hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olur,
- Grip ve nezleye yardımcı olur,
- Kaygıyı minimum seviyeye düşürür,
- Stresi azaltmaya, rahatlatmaya yardımcı olur,
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur,
- Kas spazmını girmeye yardımcı olur,
- Boğaz ağrılarının hafiflemesine, hazımsızlığa, toksinlerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur.
Adaçayı Faydaları
- Zararlı toksinlerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur,
- Bronşit ve astım belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olur,
- Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur,
- Aşırı terlemenin azaltılmasına, sakinleştirmeye, stresi azaltmaya, saçların beyazlamamasına, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur,
Papatya Çayı Faydaları
Kış çayları denilince akla ilk gelen çaylar arasında yer alan bitki çaylarından biri de Papatya Çayıdır. Papatya çayı faydaları incelendiği zaman;
- Yemek sonrasında sindirime yardımcı olur,
- Sabahları oluşan mide bulantılarına yardımcı olur,
- Stresi azaltmaya yardımcı olur,
- Alerji belirtilerini azaltmaya, mide kasılmasının azalmasına, diş eti rahatsızlıklarına, sırt ve bel ağrılarına yardımcı olur,
- Adet dönemlerinde meydana gelen kasılmalara, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Sağlığımız için Kış Çayının Önemi
Kışın en çok tüketilen bitki çaylarından kış çayı, sağlık açısından oldukça önemli olan bir çaydır. Bunun nedeni ise insan sağlığına sunmuş olduğu faydalarıdır. İçeriğindeki ıhlamur, adaçayı, zencefil, karanfil gibi faydalı bitkiler sayesinde başta nezle, grip gibi hastalıklar olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelmekte ve bağışıklık sisteminin güçlü bir hale gelmesine fayda sağlamaktadır.
Soğuk Algınlığı için Kış Çayı Tüketebilirsiniz!
Kış aylarında soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmaya yardımcı bir çaydır. İçinde bulundurduğu birçok bitki ve özelliklerle boğaz ağrısı problemlerine karşı yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesine yardımcı olurken, hastalıklara karşı direnç kazanmaya yarar sağlamaktadır.
Kış aylarında çok kez karşılaştığımız pnömani hastalığı vücudu oldukça halsiz bırakmaktadır. Vücut halsizliklerini gidermek, sağlık sorunları ile savaşmak için bu çayı tüketebilir, önlemlerinizi alabilirsiniz.
Zengin içeriği sayesinde bronşları açarak balgam söktürmeye de yarar sağlamaktadır.
Zayıf bir bağışıklık sisteminin yol açtığı enfeksiyonlar bademcik, boğazda şiddetli ağrı ve şişkinliğe, kusmaya, karın ağrısına, bademciklerde kızarıklığa neden olmaktadır. Bu bitkisel çay ise enfeksiyonların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Kış Çayı Bağırsakları Çalıştırır Mı?
Kış çayının bağırsakları çalıştırma gibi bir özelliği de bulunmaktadır. Bu çay sayesinde kabızlığın önüne geçebilmek ve şişkinliği atabilmek mümkündür. Diğer yandan bu çay sayesinde vücutta ödem oluşmazken, kilo vermek daha kolay hale gelebilir. Ancak çayı su yerine içmeyip, bol bol su tüketmeyi ihmal etmemek önemlidir.
Kış Çayı Mideye Zarar Verir Mi?
Çayı eğer çok tüketirseniz olumsuz yönleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu çaylar çeşitli bitkilerin karışımları ya da tek bir bitkiden ve meyveden yapılanlarda kış çayları olarak tabir edilmektedir. Çayları tüketmeden önce içerisinde neler olduğunu öğrenmeli, size zararının olup olmadığını tespit etmelisiniz. Çaylar yararlı diye haddinden fazla tüketmemelisiniz. Aynı zamanda emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin çayın tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. Bitkilerin içinde de yan etkiler oldukça fazladır. Kış çayının yan etkilerinden biri ise fazla tüketimi sonucunda midede ağrı ve kramplara neden olmasıdır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.
Kış Çayını Bebekler ve Çocuklar Tüketebilir Mi?
Bitkisel kış çayı, pek çok farklı ve faydalı bitkinin bir araya getirilip harmanlanması ile elde edilmektedir. Kuşburnu ıhlamur, adaçayı, okaliptüs, tarçın, karanfil, elma, zencefil ve hibiskus gibi bitkilerin karışımıyla hazırlanan bu bitki çayı, insan sağlığına büyük ölçüde faydalı olan bir çaydır. Fakat her ne kadar faydalı olursa olsun, bebek ve çocukların tüketimine uygun değildir.
Şeker Hastaları Kış Çayı Tüketebilir mi?
Günümüzde en çok tüketilen bitki çaylarından bu çay, hemen hemen her aktarda bulunabilen ya da kolaylıkla hazırlanabilen bir bitki çayıdır. Özellikle kış aylarında soğuk havalar nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar konusunda oldukça etkili olan çay, şeker hastalarının da tüketimine uygun olan bir çaydır. Fakat çok fazla tüketilmemesi ve tüketimi esnasında mutlaka bir uzmana danışılması gereklidir.
Kış Çayını Kimler, Nasıl Tüketmelidir?
Çocuklar, bebekler, hamileler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olanlar dışında herkes tüketebilmektedir. Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan bu bitki çayının tüketimi de lezzetlidir.
Kış Çayını Çok Tüketmenin Zararları Var mı?
İçeriğinde birden fazla bitkilere yer verilen bitkisel çaylardan biri olması sebebiyle, her bitkinin özelliğini taşıyabilmektedir. Dolayısıyla her bitkinin faydalarını sunabileceği gibi, zararlarını da sunabilmektedir. Bu nedenle çayı çok içmenin zararları göz önünde bulundurulmalı ve buna göre tüketimi sağlanmalıdır.
Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; çay içerisindeki ıhlamur, insan vücudundaki hücreleri uyarıcı bir özelliğe sahip olurken, bu özelliği nedeniyle gece içilmesi halinde uykusuzluğa neden olabilmektedir. Zencefilin ise kan sulandırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle de kan pıhtılaşma gibi bir sorun yaşayan kişinin dikkatli tüketmesi elzemdir.
Çayın tavsiye edilen tüketim şekli ve miktarı, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 fincan kadar tüketilmesidir. Bu şekilde en fazla 2 hafta boyunca düzenli kullanılmalı ve sonra belli bir süre kullanımına ara verilmelidir. Ayrıca herhangi bir alerjik reaksiyon ya da yan etki görüldüğünde derhal tüketimi bırakılmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.