Hindistan cevizi, tropikal bölgelerde yetişen bir meyvedir. Hindistan cevizi yağı ise bu meyveden elde edilen ve sağlık açısından pek çok fayda sağlayan bir bitkisel yağdır. Hindistan cevizi 60 yıl kapsayacak kadar ürün verir ve yaklaşık olarak ömürleri 90-100 yıl kadardır.
Hindistan cevizi genellikle yiyeceklerin üzerine atılır ve tatlandırıcı etkisi vardır. Koku vermek amacıyla da kullanılan bu meyve, çoğunlukla toz halinde kullanılır. Ancak fazla kullanımı beyin ve sinir sitemini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. O yüzden fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.
Hindistan Cevizin Faydaları Nelerdir?
Enerji değeri çok yüksektir. Bünyesinde A vitamini, C vitamini ve B vitamini içerir. Ağız kokusunu engelleyici etkisi vardır.
Besleyici ve kilo aldırıcı etkiye sahip olan bir bitkidir. İçerisinde bütün aminoasitleri bulunduran bir besindir. Yağ oranı yüksektir ancak vücut bu yağı kolayca sindirebilmektedir. Yani vücudun kolayca sindirebileceği yağa sahiptir.
Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizi yağı, uzun zamandır güzellik ürünlerinin ana malzemesidir. Saç ve cilt bakımında oldukça etkili bir yağ olan Hindistan cevizi yağı, güzel kokusuyla da insanı mest eder. Saçlarınızın hem güzel kokmasını hem de sağlıkla ışıldamasını istiyorsanız bu yağı kullanabilirsiniz. Özellikle kuru saçlara nem vermede çok etkilidir. Solgun görünen, cansız saçlarınızı tekrar canlandırabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağının birçok özelliği sayesinde faydaları saymakla bitmiyor. Güzellik ürünlerinin en çok tercih edilen yağları arasında yer alan bu yağ, cildi yumuşatmaya, ışıltı vermeye, daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.
Ciltte temas edildiğinde yumuşaklık hissi sağlar, aynı zamanda cilde çok güzel bir koku bırakmaktadır. Saçlara ipeksi ve sağlıklı parlaklık bırakmasına ek olarak, saç proteinlerinde meydana gelen kaybı da düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Bakımı
Saçın hızlı uzamasını sağlar, kırık oluşumunu engeller, saç derisini temizler ve koparak dökülmeleri önler. Saç diplerinizde kaşıntı, kepek problemleri varsa saç diplerinize yağ ile masaj yapabilirsiniz. Bu yağ ile evde doğal saç bakımınızı kendiniz yaratabilirsiniz.
Öncelikle saçlarınızı şampuanlamalı ve kurulamalısınız. Temiz saçta etkisini daha çabuk gösterecektir. Daha sonra 1 yemek kaşığı yağı ellerinizin içinde yaymalı ve saç diplerinize masaj yaparak sürmelisiniz. Bir bone ile saçlarınızı sarıp 1 saat beklemelisiniz. Tekrar saçlarınızı şampuanlamalı ve ılık suyla durulamalısınız.
Yağı arındırmak için defalarca yıkamak saçlarınıza zarar verebilir. Yaptığınız bakımın da bir anlamı olmaz. Gerek gördüğünüzde ertesi gün tekrar yıkayabilirsiniz. Saçlarınız boya, röfle, maşa gibi işlemlerden yıpranmışsa ya da yanmışsa saçlarınıza can verecek olan bir yağdır. Yalnız yağın doğal olması çok önemlidir.
Kadınlar tarafından saç uçlarındaki kırıkları azaltmak için de kullanılmaktadır. Kadınların saç bakımlarında sıklıklar tercih ettiği bitkisel yağlar arasında yerini koruyan yağ, aynı zamanda saçlara parlaklık ve canlılık katar. Eğer canlı ve parlak saçlara, aynı zamanda sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız Hindistan cevizi yağını deneyebilirsiniz.
Hamilelerin, emziren annelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olanların Hindistan cevizi yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı Zayıflatır mı?
Son yıllarda kullanımı daha da artmış, içerisinde doymuş yağ kaynakları olan, oldukça zengin içerikli bir bitkisel yağ olarak bilinmektedir. İçerdiği yağ asitlerinin yaklaşık olarak %90‘ı doymuş yağdır. Ancak hayvansal kaynaklardan alınan doymuş yağları içermemektedir. Zengin içeriği sebebi ile en merak edilen konulardan biri zayıflamada etkili olup olmadığıdır.
İçerisindeki yağ asitleri sindirildiğinde, onarıcı etkiye sahip olan keton cisimleri ortaya çıkmaktadır. Bu keton cisimleri iştah keserek, açlığınızı düzenleyebilir ve daha az yemeniz üzerinde etkili olabilmektedir.
Yapılan çalışmalar incelendiğinde bu yağın, vücut ağırlığının kontrolünde etkili olduğu belirtilmektedir. İçerisindeki yağ asitlerinin parçalanması için daha fazla enerji gerektiği ve bunun da zayıflama ile bağlantılı olduğu görülmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı Sağlıklı mı?
Bitkisel yağlar içinde tamamen doymuş yağlardan meydana gelen yağın sağlıklı olup olmadığı hakkında pek çok fikir söz konusudur. Harici kullanım alanlarında çok iyi etkileri olan bu yağın dahili kullanımı ile ilgili çeşitli rahatsızlıkları tetiklediği yönünde farklı görüşler ortaya atılmaktadır.
İçeriği incelendiğinde C, E ve K vitaminlerinden zengin olduğu görülmektedir. Bu faydalı yağ zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. İçerisinde ayrıca niasin, potasyum, sodyum, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin ve bol miktarda protein yer alır.
Hindistan Cevizi Yağının Kullanım Alanları
- Makyaj temizlemede kimyasal içerikli ürünlere iyi bir alternatiftir.
- Kuru ciltler ve çatlamış dudaklar için iyi bir nemlendirici olarak bilinmektedir.
- Kurumuş, yıpranmış ve zarar görmüş saçlar için nemlendirici özellik göstermesinin yanı sıra, saç köklerini de besleyerek sağlıklı bir uzama sağlar.
- Güneş yanıkları için ferahlatıcı etkidedir.
- %100 doğal içerikli yağ tatlı ve kurabiyeler de kullanılabilir.
- Enerjiyi arttırarak yağ yakımını hızlandırdığı için diyet listelerinde kullanılabilmektedir.
- Yara izlerinin ve lekelerin açılmasında etkili olduğundan masaj yapılarak kullanılır.
- Saçlardaki elektriklenmeyi azalmak için saç kremi olarak kullanılır.
- Uyku problemlerinde uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkisinden dolayı tercih edilmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı Uykusuzluğu Giderir mi?
Ferahlatıcı kokusu ve içeriği sayesinde uykusuzluk problemlerinde çok sık tercih edilen bu yağ, uykuya dalmayı kolaylaştırır. Eritilerek kokusunun yatak odasına yayılmasının sağlanması önerilmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı Fiyatları
Fiyatları, içeriğinin katkısız ve %100 doğal olmasına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca yağın miktarı ve üretici firma da fiyatı üzerinde etkilidir. Hem dahili hem de harici bir kullanım için %100 doğal kullanılması gerekmektedir.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.