Günümüzde çok sayıda bitkisel yağ türü bulunuyor. Her meyvenin ve otun yağları üretiliyor. Bunun nedeni meyvelerin ve otların faydalarından cildimizin direkt olarak yararlanabilmesi. Çünkü günümüzde birçok bitkisel yağ cilt sağlığı için üretiliyor. Bunların en başında da adaçayı yağı geliyor. Bu tür bitkisel yağlar cilde olan yararları ile biliniyor.
Bitkisel esansiyel yağlar faydaları açısından sayısız özelliklere sahiptirler. Bunlardan biri ada çayı bitkisinden (Salvia officinalis) çıkarılan ada çayı yağıdır. Bu yağın karakteristik bir aroması vardır bu nedenle yemek pişirmede sıklıkla kullanılır. Yoğun şekilde yatıştırıcı ve tatlı olan kokusu sayesinde adaçayı yağı, geniş bir yelpazedeki kozmetik ürünlerinin önemli maddelerinden biri olmuştur. Ayrıca bu yağ buhar distilasyonu yöntemi ile endüstriyel bir ölçekte ada çayı yapraklarından elde edilir.
Türkiye’de acı elma yağı olarak da bilinen adaçayı yağı, ayırt edilebilecek nitelikte hoş bir kokuya sahiptir. Regl dönemi ağrılarının hafifletilmesi, baş ağrısı ve stresi geçirme gibi özelliklere sahip olan bu yağ, pek çok alanda şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Adaçayı yağı, esansiyel bir yağ olmakla beraber, insan sağlığına faydaları dokunan bitkisel yağlardan biridir. Bireylerin sağlıkları üzerinde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanan yağ, kremler, cilt bakım yağları, masaj yağları, vücut losyonları ve diğer bitkisel yağların temel bileşenini oluşturmaktadır.
Örneğin adaçayı yağı bilinen en etkili cilt yenileyici bitkisel yağlarda biri olarak görülüyor. Çünkü bu yağ içerisinde bolca hücre yenilenmesini sağlayacak özel maddeler bulunuyor. Bunun yanı sıra antiseptik ve anti selülit özellikleri de bulunuyor.
Adaçayı Yağı Ne için Kullanılır?
Adaçayı yağı, aromalı ve rahatlatıcı kokusu ile bitkisel yağlar içinde en sık tercih edilenlerden biridir. Çay olarak tüketilebileceği gibi şampuanlar ve sabunların içeriğinde de kullanılabilmektedir. Cilt için direkt kullanımı da uygundur. Kokusu ve yaydığı enerji sebebi ile yakılarak tütsü gibi de kullanımı uygundur. Adaçayı bitkisinin yapraklarından distilasyon yöntemi ile elde edilen bu yağ, pek çok farklı alanda olumlu etkilerinin olmasından dolayı farklı şekillerde kullanılabilmektedir.
Adaçayı Yağı Faydaları Nelerdir?
Oldukça şifalı bir bitkisel yağ olması, birçok kullanım alanına uygundur. Kullanım şekline göre de faydaları değişmektedir ve şu şekilde sıralanabilir;
- Arındırıcı özelliği sayesinde cilt temizliğinde oldukça etkilidir.
- Saç derisindeki kepek ve kabuklanmalarda etkili olduğu bilinmektedir.
- Saç diplerine masaj yapılarak uygulandığında saç köklerini besleyerek dökülmelerin azalmasını destekleyici özellik gösterir.
- Antibakteriyel özelliktedir.
- Ciltte oluşan akne ve güneş lekelerini açıcı özelliktedir.
- Hoş kokusu ve rahatlatıcı etkisi ile stresi azaltarak dinginlik verir.
- Zihni tazeleyici ve konsantrasyonu arttırıcı özelliktedir.
- Rahatlatıcı etkisinden dolayı aromaterapide de çok sık kullanılır.
- Ağız içi ve diş problemlerinde antibakteriyel özelliği sayesinde olumlu etkileri söz konusudur.
- Yaşlanmanın etkilerini azaltarak cilde parlaklık ve canlılık kazandırır.
- Sindirim problemleri üzerinde etkilidir.
- Kış mevsimlerinde solunum yollarını rahatlatarak, nefes almayı kolaylaştırır.
- Toksinlerin atılmasında etkili bir yağdır.
- Rahatlatıcı etkisi sayesinde kadınlar tarafından çok sık tercih edilmektedir.
Cilt bakımının yanı sıra saç bakımı ya da genel sağlık açısından da oldukça faydalı bir yağdır. Saçın derisini besleyip güçlendiren, saç dökülmesinin önüne geçen ve kolayca şekil almasını sağlayan bu yağ, saçı temizleyip kapanan gözenekleri giderebilmekte, antibakteriyel özelliği sayesinde mikroplar ile savaşabilmektedir. Genellikle de kişisel bakım amacıyla tercih edilirken, genel sağlık açısından da oldukça etkilidir.
Öte yandan gargara olarak kullanıldığı takdirde ağız ve diş sağlığına da iyi gelen bu yağ, 2 yaş üzerindeki bebeklerde gaz problemini gidermekte ve onları rahatlatabilmektedir. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlarken, menopoz ve menüstrül açıdan oldukça yararlı olup, antidepresan özelliğine de sahiptir.
Adaçayı Yağıyla Hangi Cilt Bakımları Yapılır?
Bu yağ ile pek çok türden cilt bakımı yapabilmek mümkündür. Örneğin; ciltteki akne ve sivilceleri geçirmek, siyah noktaları ve lekeleri temizlemek, cildi toksinlerden arındırıp yağ dengesini korumak ya da cildin yaşlanma sürecini yavaşlatarak kırışıklıkların önüne geçmek maksadı ile cilt bakımı yapılabilmektedir. Bunların yanı sıra ciltteki sorunların ve kesik izlerinin yok olmasına, çatlakların giderilmesine ve cildin sıkılaşıp parlaklık kazanmasına yardımcı olan yağ, bu gibi amaçlar doğrultusunda da kullanılabilmektedir.
Öte yandan saç bakımı için de kullanılabilen bu yağın kür haline getirilmesi ya da diğer bitkisel yağlardan olan Hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi yağlar ile inceltilmesi gerekmektedir.
Adaçayı Yağı ile Hem Saç Hem Cilt Bakımı
Derinden bakım yapabilen bir yağ olması aynı zamanda diğer yağlar gibi antibakteriyel özellikler de sergiler. Cildi sıkılaştırıcı özelliğe de sahiptir ki bu özellik sayesinde cildi gençleştirme çabalarına destek sağlanmış olur. Mikro organizmaların çoğalmasını engeller bu sayede ciltte oluşan akne, siyah nokta gibi sorunları da yok edecektir.
Cilt bakımlarına ek olarak saç bakımında da tercih ediliyor. Saç derisini güçlendiren ve kepeklenmeleri önleyen yağ, saç derisini temizliyor, besliyor ve oluşabilecek mantarların önüne geçiyor. Antibakteriyel özelliği sayesinde mikroplarla savaşıyor. Genellikle kişisel bakım için tercih edilen yağ, genel sağlık için de tercih ediliyor. Örneğin, ağız kokularında gargara olarak kullanılırken hem ağız hem de diş sağlığı için faydalıdır. Ancak sadece 2 yaş ve üstünde olanlara tavsiye edilir. Bebeklerin kullanması önerilmemektedir.
Adaçayı Yağı Zihni Güçlendirir
Yağın güçlü ve baharatlı aroması zihin açıcıdır. Zihinsel yorgunluğa ve strese karşı hem verimliliği arttırmak hem de enerji toplamayı kolaylaştırmak içinde etkili bir bitkisel yağdır. Son zamanlarda epey yaygınlaşan ve evlerde sıklıkla yer alan yağ difüzörlerini yağın aromatik etkilerinden faydalanmak için kullanabilirsiniz. 6 damla ada çayı yağı, 6 damla misket limonu yağı ve 8 damla tatlı portakal yağını karıştırarak kendinize hem faydalı hem mis kokulu bir ev kokusu hazırlayabilirsiniz.
Adaçayı Yağı Bebek Gazı için Faydalı mı?
Adaçayı yağı, bebeklerde gaz sancılarını hafifletmek için kullanılmaktadır. Bebeklerin topuklarına masaj yapılarak uygulanan bu yağ sayesinde rahatlama hissi oluşur. Bu yağın ağız yolu bile bebeklere verilmesi uygun değildir. Yağın yoğunluğu sebebi ile cilde temas etmeden önce su ile biraz inceltilerek kullanılmasında fayda vardır. Yağın bebeğe ağız yolu ile verilmedikten sonra hiçbir zararı yoktur. Masaj yapılarak uygulanması en doğru ve etkili yöntemdir.
Adaçayı Yağı Kullanım Yöntemleri
Adaçayı yağı kullanımı, genellikle kullanım yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Fakat hangi alanda kullanılırsa kullanılsın, keskin bir yağ olduğundan su ile inceltilerek kullanılması tavsiye edilmektedir.
Günümüzde en çok tercih edilen bu bitkisel yağ, bir günde 0,1 ila 0,3 ml arasında kullanılmalıdır. Bu da yarım çay kaşığından biraz daha az bir miktara tekabül etmektedir. Örneğin; bir fincan için 2 – 3 damla yağ katılarak tüketilebilmektedir.
Kişisel bakım alanında da oldukça sık kullanılan bu yağ, ciltteki zararlı bakterileri giderebilme özelliği göstermektedir. Ayrıca tam bir anti-aging olarak kullanılan bu yağ, yaşlanma etkilerine karşı savaşma konusunda da oldukça başarılıdır. Bu gibi amaçlar doğrultusunda kişisel bakım ürünü olarak kullanılmak istenen adaçayı yağı, badem yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi diğer faydalı ve hafif yapıdaki bitkisel yağlarla karıştırılarak ve bu şekilde inceltilerek cilde uygulanmalıdır.
Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?
Ne yazık ki herkesin kullanabileceği bir yağ değildir. Örneğin; kan basıncını yükseltebilmesi nedeniyle tansiyon hastalarının, kan şekerini düşürebilmesi nedeniyle diyabet hastalarının, epilepsi, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanların, migreni tetikleyebileceğinden migren hastalarının, hamile ve emziren kadınların kesinlikle tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca bebekler ve çocuklardaki kullanımlar için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Bu kişilerin dışında olanlar bu yağı rahatlıkla kullanabilmektedir.
Adaçayı Yağının Zararları Var mıdır?
Adaçayı yağı, kişisel bakım ya da sağlık açısından pek çok etkilere sahip olan bir yağ olurken, bazı durumlarda da kişilere zarar verebilmekte ya da yan etkilerini gösterebilmektedir. 2 yaşından küçük olan bebeklerde kullanımı kesinlikle tavsiye edilmeyen bu yağ, 2 yaş üzerinde ise asla dahili olarak verilmemelidir. Öte yandan emziren kadınların, hamilelerin kullanımı tavsiye edilmezken, fazla kullanımı halinde de çeşitli problemlere neden olabilmektedir.
Nasıl Saklanmalıdır?
Adaçayı yağının muhafazası da en az kullanımı kadar önemlidir. Bitkisel bir yağ olduğundan ve içeriğinde herhangi bir koruyucu madde içermediğinden cam şişede saklanması gereklidir. Plastik şişede olan adaçayı yağı kısa sürede etkisini kaybederek bozulabilmektedir. Bunun ile beraber güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi de önemlidir. Aksi takdirde bu yağın herhangi bir faydasını görebilmek mümkün olmazken, aksine zararları ile karşılaşma ihtimali artabilir.
Adaçayı Yağı Fiyatları
Adaçayı yağı fiyatları, yağın katkısız olmasına, miktarına ve üretici firmaya göre değişiklik göstermektedir. %100 doğal bir yağ kullanılmadığında ya istenilen düzeyde bir sonuç alınamaz ya da hiç fayda sağlamaz. Bu sebeple etkili sonuçlar almak için saf olarak kullanılmalıdır.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.