[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Reyhan, ballıbabagiller ailesinin bir üyesidir. Bir diğer adı da fesleğen olarak bilinmektedir. Ancak fesleğen ile karıştırılmamalıdır. Çünkü farklı bir fesleğen türüdür.
Bu bitki senelik olarak yetişen aromatik bir bitki türüdür. İklim olarak sıcak ülkelerde yetişirler. Anavatanı İran’dır. Mor renkli bir bitki türüdür. Oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Hoş kokusu sayesinde tam bir sineksavar bitkidir. Çiğ olarak salatalarda tüketebildiğimiz bu bitki, yemeklerde baharat olarak da kullanılmaktadır. Mucizesi olan bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle insan sağlığı açısından son derece faydalı olmasıyla bilinir. Şimdi bu bitkinin insan sağlığına nasıl yararlı olduğunu merak edenler için kısaca bilgi verelim.
Sağlığa faydalarından dolayı yıllardır tercih edilen bu bitki oldukça popülerdir. Diğer adı fesleğen olarak bilinirken, ayrıca sağladığı faydalarından dolayı kutsal fesleğen olarak da ifade edilir. Lamiaceae familyasına aittir ve Latince adı da Ocimum basilicum’dur. Mikropları öldürücü ve dezenfekte özelliği olduğundan dolayı oldukça kullanışlıdır. Yapraklarının antibakteriyel, anti oksitleyici ve anti inflamatuar özellikleri vardır. İçerisinde bol miktarda mineral barındırır.
Reyhan bitkisi ballıbabagiller familyasına ait bir bitki türü olurken, ılıman iklimlerde yetiştirme imkanı bulunur. Mor ve yeşil geniş yapraklara sahiptir. Yaprakları kıvrıktır ve çiçeklerinin kısa iğnesi vardır. Soğuğa karşı son derece duyarlı olan bir bitkidir. Kullanımı ise kurutulmuş halde veya taze çiçekli dalları ve tohumlarıyladır. Çiğ pişirilip yemeklerde de kullanılabilir. Yemek ve salatalarda baharat olarak tercih edilebilir.
Reyhanın Faydaları Nelerdir?
Mucizesi saymakla bitmez. Yemeklerde, salatalarda kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilebileceğiniz bir bitkidir. Özellikle midede oluşan gaz şikâyetlerinin giderilmesinde önemli rol oynar. Hazımsızlığın giderilmesinde etkindir. Midesi bulanan ve kusan kişilerin çayını tüketmesi tavsiye edilir.
Bunun yanı sıra göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatarak, öksürük sorununun çözülmesinde önemli rol oynamaktadır. Elbette ki faydaları bunlarla sınırlı değildir. Aşırı stres hallerinde tüketimi sakinleştirici bir etki sağlamaktadır. Sindirim sisteminde oluşan ağrıların hafifletilmesinde oldukça başarılıdır. Sindirim sistemini olumsuz etkileyen ishalin kesilmesinde önemli ölçüde fayda sağlar. Özellikle emziren annelerde süt arttırıcı bir bitkidir. Saç sağlığında da reyhan suyu saçların dökülmesini engeller. Ancak emziren annelerin, hamilelerin, küçük çocukların, yaşlıların ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
- İçerisindeki yararlı bileşenler sayesinde solunum rahatsızlıklarının aza indirgenmesinde etkilidir.
- Sahip olduğu bol miktardaki mineral ve antioksidanlar sayesinde metabolizmanın ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Yaprağını kullanarak öksürüğe karşı etkili bir karışım elde etmiş olursunuz.
- İçerisinde bolca A vitamini bulunduğundan dolay göz sağlığını destekler.
- İçerisinde bulunan antibakteriyel bileşenler sayesinde iltihaplanmalara neden olan mikrop ve virüslerle mücadele eder.
- Ağız ve diş sağlığı için kullanılması halinde kötü kokudan kurtulabilirsiniz.
- Aynı zamanda doğal bir adaptojendir ve vücudun strese bağışıklık kazanmasını sağlayarak ona alıştırır.
- Ayrıca yaprakları, vücuttan toksinleri atarak ve kanı da arındırarak cildin canlı durmasını ve sivilce ve aknenin çıkmasını da engeller.
Reyhanın Besin Değeri
Besin değeri 100 gramında aşağıdaki gibidir.
- 23 kcal kalori
- 1 gram yağ
- 0 gram doymuş yağ
- 0 miligram kolesterol
- 4 miligram sodyum
- 3 gram karbonhidrat
- 2 gram diyet lifi
- 3 gram protein
Reyhan ve Kullanımı?
- Tohumlarından elde edilen karışımla öksürüğün geçirilmesine katkıda bulunulur.
- Arı sokmasına karşı da taze yaprağının suyu çıkarıldığında o bölgeye uygulanarak şiş ve acının giderilmesinde etkili olur.
- Taze veya kurutulmuş ise mutfakta kullanılabilir. Salatalarda, çorbalarda, et veya balık yemeklerinde tercih edilebilir.
- Aynı zamanda pekmez yapımında da daha yoğun aroma amacıyla da kullanılır.
- Çay olarak da tüketilebilir. Reyhan çayı iştah açmaya, gaz sorununu gidermeye, bağırsakların çalışmasını düzene sokmaya ve mideyi yatıştırmaya yardımcı olur.
Bebekler Reyhan Tüketebilir Mi?
Bebekler açısından ek gıdaya başlanan ilk altı ay içinde uygun görülmemektedir. Altı ay sonunda tüketilen besinlerin içine katılıp kullanılabilir. Reyhanın genel olarak faydalarından bahsetmek gerekirse;
- Stresle mücadele etmeye fayda sağlar. Sinirleri yatıştırır, gerginlik ve depresyon gibi durumlarda rahatlama sağlamaktadır.
- Metabolizmaya destek olur ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
- İçindeki anti-inflamatuar özelliği ile bağırsak hastalıklarına yardım etmektedir.
- Karaciğer sağlığını korumaya yardımcıdır.
- Öksürük şuruplarına katılan bir bitkidir. Kuru öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
- İçeriğinde vücudumuz için çok önemli olan A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise göz sağlığına yarar sağlamaktadır.
- Bebekler için birçok yararı olmasından dolayı tüketilmesinde bir sakınca görülmemiştir. Ancak yine de bilinçsiz tüketimi gerçekleştirilmemelidir.
Çocuklar Reyhan Tüketebilir Mi?
Çocuklar için yararları fazla olmasından dolayı tüketilmesinde bir sakınca olmadığı belirtilmektedir. Sıcak su ile kurutulmuş yaprağı öksürüğe yarar sağlamaktadır. Soğuk algınlığı ve kuru öksürük zamanlarında çocuklara içirilebilir. Fakat buna karşın bitkisel bir ürün olduğundan bir uzmana danışılması önerilir.
Kimler Reyhan Tüketebilir, Kimler Tüketemez?
Çocuklar ve bebeklerde tüketimi yapılırken boğaza kaçma ihtimalinden ötürü direkt olarak değil, yaprakları ya da tozunu karışım olarak kullanmak daha uygun olacaktır.
Reyhan Nasıl Saklanır?
Reyhan soğuktan çabuk etkilenen bir bitki olduğu için oda sıcaklığında saklanmalıdır. Bir vazo veya kabın içine koyularak saklanır.
Reyhanın Zararları Var Mıdır?
Reyhanın zararları yanlış tüketimi sonucunda karşılaşmak mümkündür. Faydaları daha çok olan bu baharatı kullanmak sağlık açısından yarar sağlar. Faydaları incelendiği zaman;
- Yaprakları suya katılıp demlendiği zaman boğazın tahrişini giderici özelliği vardır. Ateşin hafiflemesine yardımcı olur.
- Solunum sistemi tıkanıklığını da gidermeye yardımcıdır.
- Kan damarlarını gevşetmeye yardımcı potasyum barındırdığından strese, depresyona ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
- Etkili bir antioksidan içerdiğinden kansere karşı mücadele eden bir yönü vardır.
- İçinde barındırdığı antibakteriyel maddeler sebebiyle bağışıklık sistemine iyi geldiği bilinmektedir.
- Sindirim güçlüğü yaşayan insanların tüketimi yapmalarının faydalı olacağı söylenmektedir. Ancak sizlerin bu hastalıkları varsa yine de öncesinde mutlaka doktorunuza danışmadan bilinçsizse tüketmemelisiniz.
- Öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur.
- Göz sağlığına içinde A vitamini bulunduğu için iyi geldiği bilinmektedir.
- İçinde öjenol maddesi olduğundan iltihaplanmalara karşı iyi gelir.
Reyhanın zararları incelendiği zaman;
- Hamilelerde fazla tüketimi sonucu bebeğe zarar verebilir.
- Uzun süre kullanımı sonunda çocuklara yan etkiler yapabilir.
- Yağları ve özleri kanın pıhtılaşmasına neden olduğu için fazla tüketim sonucunda kanamalar ortaya çıkmaktadır.
- Bu nedenle de emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketim öncesinde mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Bilinen zararları ve yan etkileri yoktur. Ancak bu, çok tüketilmemesi durumundadır. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı ve kusma rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.