[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Rezene çayı, günümüzde 7’den 70’e herkes tarafından tüketilebilen bir çaydır. Doğru ve düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde gaz sorununun giderilmesinden sakinleştirici etki göstermesine kadar çeşitli sağlık sorunlarında fayda sağlayabilmektedir.
Bitki çayları, oldukça eski çağlardan bu yana kullanılmakta olan ve insan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlayan çaylardır. Her bir bitkinin faydası farklı olurken, rezeneli bitki çayının da faydaları da oldukça fazladır.
Rezene, uzun ömürlü ve yıl boyunca bulunabilen, rengi sarıya çalan yeşil gövdesi, dik, sarı çiçekler açan, saplarının içi boş ve boyut olarak 2,5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Akdeniz bölgesine has ve orta çağlardan itibaren manastırlarda yetiştirilmekte olan rezene, Akdeniz ve Ortadoğu ilk sırada olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Rezene, maydanozgiller familyasından gelmektedir. Az miktarda tüketildiğinde vücuda rahatlatıcı etki verir. Ancak yüksek miktarda tüketildiğinde uyku yapar. Rezenenin tüketim şekli ise bitki çayı formundadır. A ve C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Yaprakları ile aromalı çay yapılırken, tohumları da şifa niyetine kullanılır. Rezeneyi kurutup bir yıl boyunca tüketmek mümkündür.
Rezene Faydaları
- Yalnızca mutfaklarda değil tıp alanında sağlık açısından kullanılan bir bitki türüdür.
- Nefes açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Bağırsak çalıştırmaya, gaz problemine ve balgam söktürmeye yardımcı olmaktadır.
- Gözlerde meydana gelen mikropları temizlemeye yardımcı olmaktadır.
- Bakterilerden kaynaklanan her türlü rahatsızlığa karşı koruyucu görev üstlenir.
- Vücut direncini artırmaya, öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen çaylar arasında yer almaktadır.
- Mide kasılmalarını gidermeye yardımcı olmaktadır.
- Göz şişliklerini indirmek için tercih edilir. Bunun için çayın buharından faydalanılır.
- Gün içerisinde stresli işle uğraşan kişiler bir bardak içmesi sakinleşmeye yardımcı olur.
- Rezenenin faydaları arasında içerisinde potasyum ve sodyum barındırdığı için vücuttaki sıvıyı dengelemek bulunur.
- Ağız kokularına karşı rezenin tohumları çiğnenebilir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Göz sağlığına faydalıdır.
- Adet düzensizliklerine yardımcı olur.
- Emziren annelerin sütünü çoğaltmaya, idrar söktürmeye yardımcı olur.
Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?
Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarının ezilip, suda kaynatılmasıyla veya demlenmesiyle elde edilen bir bitki çayıdır. Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da uzun yıllardan beri ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Çünkü insan üzerinde birçok faydası bulunan özelliklere sahiptir. Rezene bitkisi içerisinde potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi elementler bulunmaktadır.
Rezene çayı diğer bitki çaylarına göre mide rahatsızlıkları konusunda vücuda daha çok yardımcı olmaktadır. Rezene çayının faydaları genel olarak incelendiği zaman;
- Solunum yolları ile problemi olan kişilerin tüketmeleri önerilen rezene çayının nefes açıcı özelliği vardır.
- Rezenin içinde güçlü antioksidanlar bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle de kış aylarında vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
- Balgam söktürücü, gaz giderici ve bağırsakları çalıştırmaya yönelik özellikleri vardır.
- Rezene tohumu gözler içinde çok faydalıdır. İçinde bol miktarda A vitamini vardır. Bu vitamin gözlerdeki mikropların öldürülmesine ve keskin görüş sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
- Bakterilerden kaynaklanan her türlü hastalığa yardımcı olmaktadır. Anti-bakteriyel özellikleri vardır.
- İçerdiği zengin liflerin yardımıyla kolesterolün sağlıklı bir şekilde dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır. Bunu başararak kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
- Cilt sağlığı için de çok faydalıdır. Deride meydana gelen enfeksiyonlara karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunun için ise kurutulmuş rezenenin tohumunun kaynatılması ve lapa haline getirilmesi, deriye uygulanması gerektiği söylenmektedir. Ancak öncesinde uzmana danışmakta fayda vardır.
- Rezene çayı kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmez bitki çayları arasında bulunur.
Rezeneli çayın faydaları neredeyse saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kullanıma bağlı olarak iştah açıcı ya da zayıflatıcı bir etki gösteren bu bitki çayı, özellikle gaz şikayeti olanlarda büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca baş ağrısını hafifletici, stresi giderici, anne sütünü artırıcı, sindirim sorunlarını rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile bilinmektedir.
Tüm bunların aynı sıra rezeneli bitki çayı adet düzenleyici, adet sancılarını hafifletici, ağız kokusunu giderici, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayıcı, kemik ve diş ağrılarını hafifletici ve hatta bebeklerin rahat uyumasını sağlayıcı bir etki de gösterebilmektedir.
Çay, doğru, dikkatli ve bilinçli tüketildiğinde oldukça önemli etkiler gösterebilmektedir. Vücut direncini artırması, mide sorunlarını ortadan kaldırması, anne sütünü artırabilmesi, bebeklerdeki gaz sorununun önüne geçebilmesi ve hem bebeklerin hem de yetişkinlerin sakinleşmesini sağlaması, çayın faydaları arasında yer almaktadır.
Öte yandan solunum yolu rahatsızlıkları, mide problemleri, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına da olumlu yönde etki eden çay, idrarı sökme, kilo vermeye destek olma, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kemik sağlığını koruyabilme gibi etkiler de gösterebilmektedir.
Günümüzde her aktardan satın alabilmek mümkündür. Dikkatli ve düzenli bir şekilde kullanılması tavsiye edilen bu çayın günde en fazla 2 fincan kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Rezene Çayı Aç mı Tok mu İçilmelidir?
Günümüzde oldukça sık tüketilen ve herkes tarafından bilinen bitki çaylarından rezeneli çayın, genellikle tok karnına tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda farklı, yetişkinlerde farklı tüketilmesi önerilen bu çay, genel kullanımlar için 1 – 2 gram ezilmiş ya da öğütülmüş tohumun bir bardak kaynar suyun içerisine koyulmalı ve 5 – 10 dakika kadar demlenmeye bırakılmalıdır. Bu şekilde tüketildiği takdirde oldukça faydalı olmaktadır.
Rezene Çayı Soğuk mu Sıcak mı İçilmelidir?
Talebe göre soğuk ya da sıcak içilebilmesi mümkündür. Genellikle sıcak ve ılık haliyle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Mide Rahatsızlıkları için Rezene Çayı Tüketebilirsiniz!
Rezene çayı tüketildiğinde midede gelişen ekşime ve yanma problemlerine yardımcı olmaktadır. Mide kaynaklı oluşan reflü, gastrit gibi şikayetler için de kullanıldığında olumlu etkiler verebilen bu çay çok tüketildiği zaman ise midede olumsuz etkiler üretebilmektedir. Aynı zamanda spazm sorunlarını çözücü etkileri vardır. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin rezene çayı tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Rezene Çayı Nasıl Demlenir?
Rezene çayı demleme süresi toplam 15 dakika sürmektedir. İlk olarak hazırlama süresi 5 dakikadır. Ardından pişirme süresi 10 dakika sürmektedir. Rezene çayı 3 4 dakika hareketli suda kaynatılır. 3 4 dakika geçtikten sonra ateş kısık ateşe çevrilmelidir. Bu şekilde kısık ateşteyken 10 dakika kaynatılmalıdır. Çok bekletilmeden tüketilmelidir. Aksi durumda hem üzerinde bakteriler oluşabilir hem de içeriğindeki antioksidanlar kaybolabilir. 2 çay kaşığı rezene tohumu, 1 su bardağı su ve isteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı bal yeterli olmaktadır.
Rezene çayını günümüzde hemen hemen her aktardan bulabilmek mümkündür. Bebeklerde dahi kullanımı mümkün olduğu belirtilen bu çay, demlenme şekli ve günlük olarak tüketilme miktarına dikkat edildiğinde büyük faydalar sağlayabilmektedir.
Rezene Çayı Demlemenin Püf Noktaları!
Rezene çayını demlemenin püf noktalarından biri çayın en başta kaynatılmasıdır. Ayrıca isteğe bağlı olarak tohumlar ezilebilir. Bu ezme işlemi içerisindeki sağlıklı yağların dışarı bırakılmasına yardımcı olacaktır. Demlendikten beş dakika sonra içilmesi gerekir. Çünkü soğuk içilirse içerisindeki mineraller ve doğal olan sağlıklı yağlar kaybolacaktır. Rezene çayını yıkarken içindeki yararlı olabilecek küçük tohumlar yıkanırken kaybolabilir. Bu yüzden yıkamada bu hususa dikkat edilmelidir. Çünkü çayın faydalarını gösterebilmesi için bu tohumlara ihtiyacı vardır. Çayın demlendiği suyun sert ve kireçli olmaması gerekir. Çayın aromasını tam olarak verebilmesi için metal çaydanlık yerine porselen çaydanlık kullanılması tavsiye edilir. Ancak cam demlikte tercih edilebilir.
Kullanmış olduğunuz demlikte başka çaylar demlememelisiniz. Çünkü her çay demlendiği demliğin kokusunu çeker. Bu yüzden çayın kokusunun karışmasına sebep olabilir. Eğer şekersiz çay içmiyorsanız demleme sırasında atacağınız bir küp şeker çayı daha tatlı hale getirebilir. Demliği deterjan ile yıkamamaya özen gösterin. Çayınızın tadını kaybetmemesi için rezene bitkisini kuru ve güneşli ortamda tutmalısınız. Nemli ve ıslak ortamlar çayın tadını kaybettirebilir.
Rezene Çayı Uyku Yapar Mı?
İnsan üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sinirlerin gevşemesine yarar. Bu sayede insanların uykuya dalabilmelerine kolaylık sağlar. İşinizden dolayı çok stresliyseniz rezene çayı tam size göre demektir!
Rezene Çayı Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?
Hemen hemen her bitki çayı ya da gıdada olduğu üzere Rezene çayı çok içilirse zararlı olabilmekte ya da yan etkiler gösterebilmektedir. Bu zararlar kişinin durumuna ve bünyesine göre alerjik reaksiyon olarak görülebildiği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.
Rezene Çayı Zararları Var mı?
Çayın zararları çeşitlilik gösterebilmektedir. Oldukça etkili olan çay gereğinden fazla tüketildiği takdirde cilt döküntüleri ve kızarıklıklara neden olabilmektedir. Bunu yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi etkiler de yine bu bitki çayının zararları arasında yer almaktadır.
Tüm bunların yanı sıra özel durumu olan bazı kişilerin de rezene çayı tüketmesi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin; hamile kadınların, alerji problemi olanların, cilt iltihabı ve bu gibi sorunları olanların bu bitki çayını tüketmemesi gerekir. Ayrıca epilepsi hastalarına da tavsiye edilmemektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.