Günümüzde insanların en sık tüketmiş olduğu bitki çaylarından biri de siyah çaydır. Özellikle Türkiye’de bazı evlerde sabah, öğle, akşam olmak üzere günde 3 defa demlenerek tüketilmektedir.
Doğru ve yeterli bir şekilde tüketildiğinde insan sağlığına oldukça faydaları olan çay, pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Kalp sağlığından kemik gelişimine, ağız sağlığından sindirim sistemine ve hatta bağışıklık sistemine varana kadar oldukça önemli etkiler gösteren bu bitki çayı, fazla tüketildiğinde ise ciddi zararlar ve yan etkiler gösterebilmektedir.
Özellikle Türkler açısından önemli bir yere sahip olan bu çay, sabah kahvaltılarında, ikindi vaktinde, hatta bazı evlerde akşam saatlerinde dahi demlenerek içilebilmektedir. Aynı zaman bu kültürde bir sosyalleşme aracı olarak değerlendirilen çay, diğer kültürlerdeki kahvenin yerini tutmaktadır.
Siyah Çayın Özellikleri
Camellia sinensis ve o. Kuntze türlerinin yapraklarından, tomurcuklarından ve yumuşak dallarından üretilen bir çaydır. Üretimi beş aşama üzerinde gerçekleşmektedir. Bu aşamalar şunlardır:
- Soldurma
- Kıvırma
- Oksidasyon
- Kurutma
- Tasnif
Çayın kendisine has bir görünüşü olup, farklı renk ve kokuları vardır. Siyah bitki çayının yabancı kokusu olmayı, taze olarak tüketilmesi gerekir.
Tropikal iklimlerde yetişme imkanı bulmaktadır. Ülkemizde ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Rize’de yetişme imkanı bulmaktadır. Aktarlarda ve marketlerde bulunabilen bir çaydır.
Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?
Günlük yaşantının olmazsa olmazı olan bitki çaylarından bu çay, insan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bir çaydır. Antioksidan özelliğine sahip olan bu bitki çayı, pek çok sağlık problemine yardımcı olmaktadır. Örneğin; sindirim sistemine yardımcı olması, kemikleri güçlendirmesi, diyabet riskini en aza indirgemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kardiyovasküler sağlığa iyi gelmesi ve strese karşı birebir olması, çayın faydaları arasında yer almaktadır.
Doğru ve kararında kullanıldığı takdirde insan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlayan çay, zayıflama konusunda oldukça etkili olan bir bitki çayıdır. Metabolizmanın hızlanması, iştahın azalması, kan şekerinin düzenlenmesi ve açlıkla savaşılması konusunda oldukça faydalı olan bu çay, düzenli olarak tüketildiğinde iştahı kapatarak kolay kilo verme konusunda etkisini gösterebilmektedir.
Çayın faydaları bu kadarla sınırlı kalmazken, içeriğindeki pek çok faydalı bileşen sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, plak ve çürük oluşumunu engellemesi, enerjiyi artırması, sindirim sistemini düzenlemesi, vücuttaki kortizol seviyesini, yani stresi azaltması, diyabet riskini düşürmesi, osteoporoz ve artrit riskini azaltması ve daha sağlıklı bir kemik yapısının elde edilmesini sağlaması, bu çayın faydaları arasında yer almaktadır.
Ağız Sağlığı için Siyah Çay Tüketebilirsiniz!
Çayın faydalarından biri de ağız sağlığına iyi gelmesidir. Bu alanda yapılan araştırmalara göre, siyah çay dişlerde meydana gelen plak ve çürük oluşumunun önüne geçmekte, bakterilerin giderilmesini sağlayabilmektedir. Dolayısıyla ağız ve diş sağlığını düşünen kişilerin siyah çay tüketmesi faydalı olacaktır.
Siyah Çay Bağırsakları Çalıştırır mı?
“Bağırsakları çalıştırır mı?” sorusu günümüzde en çok merak edilen konulardan biridir. Çayın faydaları arasında sindirim sistemi üzerindeki etkileri de yer almaktadır.
Siyah Çay Mideye Zarar Verir mi?
Aşırı derecede tüketilmediği takdirde insan sağlığına fayda sağlayabilmektedir. Dolayısıyla yeteri kadar ve dozunda tüketildiği takdirde çay mideye zarar vermezken, aksine mide sağlığını koruyucu fayda sağlamaktadır.
Siyah Çay Anne Sütünü Artırır mı?
Emziren annelerin en büyük problemlerinden biri de anne sütünü artırabilme konusudur. Dolayısıyla pek çok bitki çayında olduğu üzere “siyah bitki çayı anne sütünü artırır mı?” diye merak etmekte ve bu konu üzerine araştırmalar yapmaktadır. Anne sütünün artırılabilmesi için annelerin günlük en az 3 litre su tüketmesi, bunun ile beraber bitki çayları, komposto ve bunun gibi sıvıları tüketmesi gerekmektedir.
Siyah Çayın Besin Değeri
Günümüzün en çok tüketilen bitki çayları listesinde başı çeken bu çay, hemen hemen herkesin tüketmesi gereken bitki çaylarından biridir. Çayın besin değeri oldukça yüksek olurken, genellikle bu değerler tüketilen miktara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; 100 gram kadar çayın besin değeri, kalori bakımından 269, karbonhidrat bakımından 21.4 g, lif bakımından 46.7 g, protein bakımından 21.6 g, yağ bakımından 46.7 g, potasyum bakımından 1418,0 mg, kalsiyum bakımından 462,0 mg ve demir bakımından da 17.6 mg kadardır.
Bunların yanı sıra bu siyah bitki çayı, fosfor, çinko, magnezyum, folik asit gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir.
Siyah Çay Acıktırır mı?
Siyah bitki çayı ile alakalı en çok merak edilen konulardan biri de “Siyah Çay Acıktırır mı?” sorusunun cevabıdır. Çay insanlarda metabolizmayı hızlandırıcı ve iştahı azaltıcı bir etki göstermektedir. Üstelik tokluk hissi de verirken, acıktırıcı bir etki göstermemektedir.
Siyah Çay Metabolizmayı Hızlandırır Mı?
Metabolizmayı hızlandırmakta etkili bir besin kaynağıdır. Enerjiyi artırarak yağların hızlı şekilde yakılmasına yardımcı olmaktadır. İştahı azaltarak, kan şekeri seviyesini dengelemektedir. Düzenli olarak tüketildiği zaman iştah kapatıcı özelliği olduğu için kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
“Siyah bitki çayı zayıflatır mı?” Sorusuna verilecek cevap da şöyledir. Siyah bitki çayı metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğundan zayıflatmaya da etki etmektedir. Fakat her siyah çay içildiğinde kilo vermek mümkün değildir.
Siyah Çay Kilo Yapar Mı?
Bitki çaylarından bazılarının kilo yapmaya etkileri vardır. Bitki çayının içindeki meyve ya da bitkilerden ötürü şeker oranı siyah bitki çaya göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı siyah bitki çayı kilo yapmaya yardımcı etkilere sahip değildir. Çayın metabolizmayı hızlandırmaya etkileri olduğundan kilo vermeye etki etmektedir.
Siyah Çay Günde Kaç Bardak İçilmelidir?
Çayın vücut sağlığı için birçok yararı vardır. Çayın faydaları kemiklere, kalbe, diyabete ve ağız sağlığına etki edecek kadar fazladır. Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olmakla beraber metabolizmayı hızlandırmaya da etki etmektedir. Fazla tüketimi sonucunda yan etkiler doğurabilmektedir. Siyah bitki çayını 6 bardaktan fazla tüketmek içindeki kafein oranı yüzünden zararlı olmaktadır. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin siyah çay tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Siyah Çayın Zararları Var mı?
Marketlerden, aktarlardan ya da pazarlardan temin edilmesi mümkün olan bitki çaylarından çayın zararları ya da yan etkileri de faydaları kadar çoktur. Örneğin; sık sık idrara çıkma, demir eksikliği, aşırı dozda kafein alımı, hemoroid, mide bulantısı, kabızlık, ödem ve şişkinlik, dişlerin sararması, böbrek taşı oluşumu, kemik erimesi, düzensiz kalp atışı, mide ekşimesi, sinirlilik, endişe, hızlı nefes alıp verme, baş ağrıları, glokom ve hamilelerde düşük riski, siyah çayın zararları arasında yer almaktadır.
Siyah Çay Adeti Geciktirir mi?
Günümüzde oldukça fazla tüketilen bu bitki çayı ile alakalı olarak pek çok kişi tarafından “Siyah bitki çayı adet geciktirir mi?” diye bir soru yöneltilmektedir. Siyah çayın adet geciktirmesi ile alakalı olarak herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bunun aksine yeşil çay, kiraz sapı çayı gibi zayıflamaya yarayan pek çok bitki çayı hakkında adeti geciktirdiği bilinmektedir. Bu nedenle önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin çayı tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları gerekir.
Siyah Çay Damar Tıkanıklığı Yapar mı?
Aşırı dozda tüketildiğinde bazı olumsuz etkilere neden olabilen çay ile alakalı olarak merak edilen konulardan bir diğer de “Siyah bitki çayı damar tıkanıklığı yapar mı?” sorusunun yanıtıdır. Siyah çay şekersiz ve dozunda tüketildiği takdirde bu gibi bir olumsuz etki göstermeyebilir. Fakat şeker ilavesi ile çokça tüketildiği takdirde kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olması ile bilinmektedir. Yani buna göre şeker ile tüketilen çay, ne yazık ki damar tıkanıklığı yapabilmektedir.
Siyah Çay ile Adaçayı Arasındaki Fark ve Benzerlikler
Adaçayı, bağışıklık sistemine takviyesi ile sonbahar kış aylarında çok tüketilen bir bitki çayıdır. Siyah bitki çayı ise vücudun direncini artırmaya yardımcı olmasıyla bilinmektedir. Diğer bitki çayları gibi hem siyah çay hem de adaçayı aktarlarda ve marketlerde bulunmaktadır.
Siyah Çay ile Adaçayı Arasındaki Farklar
Hem adaçayı hem de siyah bitki çayı aynı bitkinin yapraklarından üretilmektedir. Bu bitkinin ismi ise Camellia Simensis’tir. Bu iki çayın ise birbirinden farkı üretim tekniğidir. Adaçayı fermante olmayan bir bitki çayıdır. Siyah bitki çayı ise fermante edilen bir çaydır ve üretim olarak biraz daha komplike bir bitki çayıdır. Siyah bitki çayı ile adaçayının farkları şöyle sıralanabilmektedir.
- Üretim tekniklerinin farklı olması nedeniyle içinde bulunduğu besin içeriği de farklı iki bitki çayıdır.
- Adaçayı siyah bitki çaya göre daha az kafein içermektedir.
- Adaçayı fermantasyon oranı olarak daha düşük bir bitki çayıdır. Bu nedenle polifenoller açısından daha zengin olmasını sağlamaktadır.
- Siyah bitki çayı tat olarak daha yoğun ve burukken adaçayı hafif ve daha az buruktur.
- Kafein oranı adaçayında daha azdır.
- Adaçayının yapraklarında kurutma ve soldurma işleminin zamanı çok az olduğundan renk olarak farklıdırlar.
- Adaçayında daha fazla antioksidan bulunmaktadır. Adaçayının siyah bitki çaya göre vücut sistemine karşı direnci daha fazladır.
Siyah Çay ile Adaçayı Arasındaki Benzerlikler
Adaçayı ve siyah bitki çayı arasındaki benzerliklerin birisi her iki bitki çayının da kanser hücrelerini koruma rolü üstlenmesidir. Her iki bitki çayı da aynı aileye mensuplar. Bitki çayları arasında kadınların menopoz dönemlerinde sıcak basması durumuna ve çeşitli sorunlara karşı şikâyetlerinin azalmasında her iki çayda yardımcı olmaktadır.
Siyah Çay ile Yeşil Çay Arasındaki Fark ve Benzerlikler
Günlük hayatta en fazla tüketilen içecekler sıralamasında sudan sonra ikinci sıraya sahip olan siyah bitki çayı, insan sağlığına büyük faydalar sağlayan bitki çaylarından biridir. Bunun ile beraber yeşil çay da insan sağlığına oldukça fayda sağlamaktadır. Aktarlardan, marketlerden ya da organik pazarlardan kolaylıkla temin edilebilen bu çaylar gerek Türkiye de, gerekse dünya üzerinde oldukça rağbet görmektedir.
Siyah Çay ile Yeşil Çay Arasındaki Farklar
Günümüzde oldukça fazla tüketilen, hatta pek çok hanede sabah – akşam demlenen siyah bitki çayı, Camellia Sinensis adı verilen bir çay bitkisinden elde edilmektedir. Dolayısıyla bitki çayları kategorisinde değerlendirilen bu çay, sağlık açısından olumlu yönde önemli etkiler gösterebilmektedir. Örneğin; bağışıklık sistemini güçlendirmesi çayın faydalarındandır.
Yeşil çay ise, yine en sık duyulan ve tüketilen bitki çayı olarak bilinmektedir. Özellikle zayıflama konusundaki etkileri ile tanınan bu çay, tıpkı siyah bitki çayı gibi Camellia Sinensis bitkisinden elde edilmektedir.
Siyah bitki çayı ile yeşil çay arasındaki en önemli fark, çayların işleniş şeklidir. Siyah çay, bu bitkinin oksitlenmesi yolu ile elde edilirken, yeşil çay ise buharlama yöntemi ile elde edilmektedir.
Siyah Çay ile Yeşil Çay Arasındaki Benzerlikler
Siyah bitki çayı ile yeşil çay arasında pek çok benzerlik bulunmaktadır. Örneğin; her iki çay da bitki çayı grubunda yer almaktadır. Bunun ile beraber Camellia Sinensis bitkisinden elde edilen bu çaylar, insan sağlığına büyük faydalar sağlayabilmektedir. Ayrıca her iki çayın başka bir ortak özelliği ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasıdır.
Kilo Vermek için Yeşil Çay Tüketebilirsiniz
Siyah bitki çayının faydaları kadar yeşil çayın faydaları da çoktur. Yeşil çay özellikle kilo verme konusunda büyük etki gösteren bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bazı yararlı bileşenler, metabolizmanın hızlandırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede fazla kilonun, kalorinin ve yağların yakılması, yeşil çayın faydaları arasında yer almaktadır.
Hem yeşil çayın hem de siyah bitki çayının bu denli faydalı olması, tüketimin artmasına neden olmaktadır. Fakat bu faydaları görebilmek için de elbette dozunda tüketilmesi gerekmektedir.
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.