[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Kuşburnu, ağaçtan toplandığı gibi taze olarak tüketilmesinin yanında, kuru halde de tüketilebilmektedir. Aynı zamanda çay olarak da içilmekte ve ülkemizde bolca yetiştirilmektedir.
Günümüzde farklı şekillerde tüketilen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Pişirilip marmelat haline getirilerek tüketilen ya da bitki çayı yapılarak hem içimi lezzetli hem de sağlık açısından faydalı olan bir bitki çayıdır.
Kuşburnu çayı, C, B, E, K ve A vitamini bakımından oldukça zengin olan bitki çaylarından biridir. Özellikle de kış aylarından meydana gelen vücut kırgınlığı, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda oldukça etkili olurken, ayrıca içeriğinde demir ve magnezyum gibi mineraller sayesinde vücut direncini artırma konusunda fayda sağlamaktadır.
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
Kuşburnu, insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bir besin türüdür. Marmelat, reçel, bitki çayı ya da bunun gibi farklı şekillerde tüketilmesi mümkün olan bir yabangülü meyvesi olarak tanımlanmaktadır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, çinko, sodyum, A, B, C, D, E ve K vitamini gibi pek çok faydalı vitamin ile mineral barındırmaktadır. Üstelik hem genel sağlık hem de cilt sağlığı açısından oldukça etkilidir.
Son yıllarda alternatif tıbba yönelen pek çok insan, bitki çayları, bitkisel sabunlar ve bunun gibi ürünler kullanmayı tercih etmektedir. Kuşburnu çayı da günümüz insanlarının en çok tercih ettiği bitki çayları arasında yer almaktadır.
İnsan sağlığına çeşitli durumlarda fayda sağlayan çay, romatizma ağrılarının en aza indirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda oldukça etkilidir. Bunun ile beraber soğuk algınlığı karşısında etkili olması, ciltte yağlanmayı dengelemesi, sivilce, akne gibi problemlerin oluşumunu engellemesi, cilde doğal bir parlaklık kazandırması ve bunun gibi pek çok etki, yine bu bitki çayının faydaları arasında yer almaktadır.
İçeriğindeki C vitamini ile özellikle kış hastalıklarına karşı vücut direnci kazandırarak, engellemeye yardımcı olmaktadır. Birçok hastalığa karşı vücudu sağlıklı tutan bu meyve, vücuda kuvvet vermeye yardımcı olur. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olan kuşburnu, gözleri güçlendirmek için de tavsiye edilir.
Tüm bunların yanında mide için de birçok yararı bulunan bu meyve, midedeki sindirime yardımcı bir özellik göstermektedir. Sindirimi kolaylaştırdığı için kabızlık sorununun da önüne geçer, idrar söktürücü yönden de fayda sağlamaktadır. Bu meyve kabızlığın neden olduğu en büyük şikayetlerin başında gelen basur sorununu da ve kabızlığı engellemeye yardımcı olur.
Kuşburnu Nasıl Tüketilmelidir?
C vitamini yönünden oldukça zengindir ve tüketirken vitaminin kaybolmamasına özen göstermek gerekir. Bu nedenle de taze tüketilmesi önerilir. Satın alındıktan sonra çok saklanmadan tüketilmelidir.
Kuşburnunu Demlemenin Püf Noktaları
Kuşburnu çayı demleme, diğer pek çok bitki çaylarında olduğu üzere dikkat gerektirmektedir. Doğru demleme yöntemi sayesinde bitki çaylarının faydasını daha fazla görebilmek mümkün olurken, yanlış demlenen bitki çayları ise herhangi bir fayda sağlamamaktadır.
Demleme işlemi için kuşburnu çayını kurutulmuş ya da toz olarak kullanabilmek mümkündür. Kurumuş olarak çay demlerken, bir ya da iki fincanlık suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar kurumuş kuşburnu ilave edilmeli ve kaynatılmalıdır. Kaynatıldıktan sonra da yaklaşık olarak 15 dakika kadar demlenmeye bırakılmalıdır. Toz olarak çay demlendiğinde ise bir fincan kaynamış suyun içerisinde bir çay kaşığı kadar toz kuşburnu koymak yeterli olacaktır. Ayrıca bu çayı aktarlardan alınan sallama çay ile hazırlayabilmek de mümkündür.
Kuşburnu Bozulur mu?
Çalı formunda olan bitkinin ismi olmakla beraber, bu bitkinin meyvesine de kuşburnu adı verilmektedir. Sonbahar mevsiminde olgunlaşmasını tamamlayarak kırmızı – turuncu bir renk alan kuşburnu, bu şekilde olgunlaştığında toplanması gerekmektedir. Vaktinde toplanmadığında ya da toplandıktan sonra saklama koşulları sağlanmadığında bozulabilecek bir meyve ya da bitkidir.
Kuşburnu Nasıl Saklanmalıdır?
Buzdolabında, dondurucuda ya da kurutularak saklayabilmek mümkündür.
Uzun süreli saklanmak istendiğinde buzdolabı tercih edilmemektedir. Çünkü buzdolabı en fazla 15 gün boyunca taze kalmasını sağlayabilmektedir. Öte yandan bu şekilde muhafaza edileceği zaman kapalı bir kap ya da buzdolabı poşeti kullanılmalıdır. Hava ile teması kesilmeyen kuşburnu kısa süre içerisinde bozulabilmektedir.
Derin dondurucuda saklama da yine en etkili yollardan biridir. Bu şekilde yıl boyunca saklanabilmesi mümkündür.
Kuşburnu ve çayını saklamanın en etkili yollarından bir diğer ise kurutulma yöntemidir. Türkiye’de genellikle bitki çayı şeklinde tüketilen kuşburnunun kurutulması daha faydalı olabilmektedir.
Kuşburnu Yerine Bunları Tercih Edebilirsiniz! Ihlamur, Adaçayı
Kuşburnu çayı günümüzde sıklıkla tüketilen çaylardan biri olurken, yerine siyah çay, yeşil çay, böğürtlenli çay, adaçayı, ıhlamur çayı gibi çaylar da tüketilebilmektedir.
Siyah çay: Türk toplumunda oldukça önemli bir yere sahip olurken, hemen hemen her evde sabah – akşam demlenmektedir. Kanseri önlemesi ile bilinmekte, bağışıklığı güçlendirmekte ve sindirim sistemine fayda sağlamaktadır.
Yeşil çay: Özellikle sindirim sistemi konusunda oldukça etkili olan bu çay, aynı zamanda insanı yatıştırıcı, kaygıyı azaltıcı ve rahatlatıcı bir etki göstermektedir.
Böğürtlenli çay: Yine insanların en çok sevdiği çaylardan biri de böğürtlen çayıdır. Kardiyovaküler rahatsızlıklara ve kansere karşı koruyucu bir etki gösteren bu çay, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik fayda da sağlamaktadır.
Adaçayı: Genellikle sinir sistemi ile alakalı rahatsızlıklara fayda sağlayan adaçayı, aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde de etkisini gösterebilmektedir.
Ihlamur: 7’den 70’e herkesin severek tükettiği ıhlamur çayı, özellikle de kış aylarında önemli faydalar sağlamaktadır. Çeşitli mikrobik hastalıklara karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Zararları Var mı?
İçerdiği vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu bitki çayının pek çok faydası bulunurken, bilinen herhangi bir zararları bulunmamaktadır. Özellikle de kış mevsimi ve soğuk havalarda ortaya çıkan gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmak amacıyla tüketilen bu bitki çayı, tamamen doğal ve organik bir içecek olduğundan insan sağlığına bir zararı dokunmamaktadır. Fakat bu çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Örneğin; öncelikle meyvelerinin bol su ile iyice yıkanması ve yıkanan meyvelerin bir cezve içerisinde haşlanması gerekmektedir. Bu aşamadan geçen meyveler sonrasında ıhlamur çayı gibi kaynatılmalı ve demlemeye bırakılmalıdır. Meyveler kaynadıkça özsuyu suya geçmekte ve bu şekilde çay tüketime hazır hale gelmektedir.
Yan Etkileri Var mı?
Gerektiği şekilde tüketilmesi halinde kuşburnu çayının yan etkileri bulunmamaktadır. Fakat bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bunun ile beraber fazla tüketilmesi halinde çeşitli yan etkiler gösterebilmektedir.
Şeker Hastaları Tüketmemeli!
Kuşburnu çayı, şeker hastalarının tüketmesi gereken bir bitki çayıdır. Şeker hastalarında kan şekerini düzenleyici bir etki gösteren bu çay, belirli aralıklarla düzenli bir şekilde tüketilmelidir.
Çayını aktarlar aracılığı ile hazır bir şekilde temin edebilmek mümkün olurken, evde kolaylıkla hazırlanabilmesi de mümkündür. Tavsiye edilen hazırlanma şekli ise evde yapılandır.
Bir büyük boy fincan çayı için 2 çay kaşığı kuşburnu yeterli olmaktadır. Ancak yoğun tat almak isteyenler bunu 3 ya da 4 çay kaşığı da yapabilirler. Günde bir fincan içilmesi önerilmektedir. Bitki çayları arasında en çok tercih edilenlerden biri de kuşburnu olup, hamile kadınların tüketiminde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.