Aktar Bloğu

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Geçmişten günümüze kadar gelen yeşil çay halen bilinirliğini ve popülaritesini devam ettirmektedir. Çayın bu kadar popüler ve tüketilir olmasının sebebi sadece lezzeti değildir. Çayın faydaları bu denli popüler olmasının ana sebeplerinden biridir. Çünkü çayın ağız ve diş sağlığına, bağışıklık sistemine, kalp sağlığına faydalı son derece çok olurken, vücudumuz için önemli olan birçok şeye etki etmesiyle bilinmektedir.

Yeşil çay hızlı bir şekilde kurutulur ve oksijenle tepkimeye girmesi engellenir. Bu sebeple de çay içerisinde yer alan antioksidan miktarı siyah çaya göre oldukça fazladır.

Tarihi milattan önceki yıllara dayanan yeşil çay, günümüzde hemen hemen herkesin içtiği bitki çayları arasında bulunmaktadır. Dünyada en fazla tüketilen içeceklerin başında gelen çay herkesin bilmesine ve içmesine rağmen, faydaları ve etkileri yeteri kadar iyi bilinmiyor. Çeşitli üniversitelerde ve bilim alanlarında yapılan araştırmalara göre çayın birçok faydası tespit edilmiştir. Son 15-20 yıl içerisinde yapılan bu araştırmalar son zamanlarda daha sık olmuştur ve insanlara çayın faydaları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Yeşil Çay Nedir?

“Yeşil çay nedir?” diye sorulduğunda birçok hikâye anlatılmakta ve herkes tarafından bir görüş belirtilmektedir. Fakat aslında çayın ilk kullanımı ile ilgili bilgiler milattan önce 2000 yılına kadar dayanmaktadır.

Camellia sinensis bitkisinden elde edilen çayın yaprakları toplandıktan hemen sonra hızlı bir şekilde kurutulması ile elde edilmektedir. Hemen hemen her çayda olduğu gibi bu çayda da kafein bulunmaktadır. Fakat kafein miktarı diğer çaylara kıyasla daha azdır. Ayrıca daha az işlem gördüğü için daha fazla antioksidan içeriğine sahiptir. Uzun yıllardır Çin, Japonya, Hindistan gibi Uzakdoğu ve Asya ülkelerinde birçok rahatsızlık için kullanılmaktadır. Bununla beraber uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir.

“Yeşil çay nedir?” sorusuna daha farklı bir açıdan bakmak ve tarihine, oluşumuna inmek gerekirse anlatılan bir hikâyeye göre çay, Çin İmparatorunun önünde duran ve kaynar halde bulunan suya düşmüş, böylece çay bulunup popülerliğini bölgede artırmıştır. Birçok hikâye ve rivayet günümüze kadar gelmiş olsa da bu anlatılanların hangisinin gerçek olduğunu belki de hiç bilemeyeceğiz. Fakat çayın milattan önce 2000 yılından bugünlere kadar popülerliğini artırarak gelmesi, günümüzde ise vazgeçilmez kabul edilen ve en fazla içilen çaylar arasında yerini almasıdır. Özellikle çayın ortaya çıktığı ülke olarak kabul edilen Çin’de eskiden siyah çay veya diğer çaylar değil sadece yeşil çay tüketilmekteydi. Milattan sonra 600 ve 900 yılları arasında Lu Yu adlı kişi tarafından yazılan “Cha Jing” yani Türkçesi “Klasik Çay” anlamına gelen kitapta yeşil çay nedir sorusuna cevap ve yeşil çay hakkında birçok bilgi yer almaktadır. Cha Jing adlı kitapta o dönemde olan çay evleri ve en iyi çayların satıldığı yerlerde anlatılmaktadır.

Yeşil Çay Nedir?

Yeşil Çay Nedir?

Yeşil bitki çayı tıpkı siyah çay gibi camellia sinensis adı verilen çay bitkisinden elde edilmektedir. Siyah için yapraklar yavaş yavaş kurutulurken yeşil bitki çay içinse yapraklar toplanır toplanmaz kavrulur ve hızla kurutulur. Ayrıca siyah çay kurutulurken tepkimeye girer, yeşil bitki çayının ise tepkimeye girmesine izin verilmez. Her iki çayda da kafein belirli miktarlarda bulunmaktadır. Ama yeşil bitki çayı içerisinde siyah çaya göre oldukça az miktarda kafein vardır. Yeşil bitki çayın en önemli etkisi olan antioksidan özelliği de siyah çaya göre daha fazladır. Bunun sebebi ise yeşil bitki çayın siyah çaya göre daha az işlem görmesidir. Tüm bu sonuçları topladığımızda yeşil bitki çayın faydaları siyah çaya göre oldukça fazladır.

Yeşil Çayın Antioksidan Etkisi

Yeşil çayın faydaları arasında en dikkat çeken etki şüphesiz çayın antioksidan etkisidir. Yeşil bitki çayının elde edildiği aşamalarda çok az işleme uğradığı için antioksidan etkisi oldukça fazladır. Çayın faydaları içerisinde bulunan bu antioksidan etkisi diğer çaylarda yeşil bitki çayı kadar bulunmamaktadır. Uzmanların görüşlerine göre sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudumuzun antioksidan madde alması gerekmektedir. Bu antioksidan maddeyi de bu çay ile almak mümkündür. Günde 2 bardak civarında bu çayı içerek, yeterli miktarda vücudumuza antioksidan almış oluruz. Ayrıca yeşil çayın içerisinde bulunan ve bir tür antioksidan madde olan kateşinler çayı demlerken ilk 5 dakika içerisinde suya geçmektedir. Antioksidan madde olan kateşinlerin suya daha hızlı geçmesini sağlamak için limon kullanabiliriz. Limon kullanarak kateşinlerin suya daha hızlı geçmesini sağlamış oluruz. Çayı içmek için demlediğimizde yeteri kadar demlemezsek kateşinler suya geçmeden tüketmiş oluruz.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

Öncelikle çay Uzak Doğu’da sadece bir çaydan veya içecekten ibaret olmadığı bilinmelidir. Çayın faydaları ve birçok etkisi nedeniyle Uzak Doğu’da ilaç olarak da kullanılmaktadır. Etkileri çok fazla, sağlık yönünden oldukça etkileyici olduğu için sadece Uzak Doğu’ya değil tüm dünyaya giderek yayılmıştır. Son yıllarda ise çay üzerine birçok bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar sonucunda ise önemli özellikleri tespit edilmiş ve kanıtlanmıştır.

Yeşil Çayın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

  • Kilo vermeye yardımcıdır.
  • Antioksidandır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Kalp ritmini düzenler.

Özellikle de kadınların sıklıkla merak ettiği çayın zayıflatıp zayıflatmadığı sorunsalı her zaman gündeme gelir. Yaz dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte kadınların kilo problemleri sıklıkla gündeme gelir. Peki gerçekten yeşil bitki çayı zayıflatıyor mu? Yeşil bitki çayı doğrudan zayıflatmıyor ancak zayıflamaya yardımcı oluyor. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan çay, bununla birlikte de zayıflama hızını artırıyor. Sadece yeşil çay zayıflamada etkili olmayıp, melisa çayı, meyveli çaylar da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Adaçayı, ıhlamur ve diğer kış çayları ise ödem atmanıza yardımcı oluyor.

Uzmanlar Tavsiye Ediyor: Her Gün 1 Bardak Yeşil Çay Tüketin

Kafeinin vücuda verdiği enerjiyle eş değerdir. Fakat yalnızca enerji artırmakla kalmaz, vücudu dinginleştirir, rahatlatır. Çayın içerisinde EGSG bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşen sakinlik hissi sağlar, stresi düşürmeye yardımcı olur.

Diyetisyenler her gün 1 bardak yeşil bitki çayı tüketilmesini tavsiye ediyor. Hiçbir yiyecek tek başına zayıflamaya etki etmiyor. Çayın da doğrudan zayıflamaya etkisi bulunmuyor. Ancak düzenli ve dengeli beslenen, spor yapan kişilerin metabolizmalarını hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Yeşil Çayın Ağız ve Diş Sağlığına Faydaları

Çayın faydaları arasında bulunan ağız ve diş sağlığı, kadın ve erkeklerin oldukça dikkatini çeken konuların başında gelmektedir. Japonya’da yapılan araştırmada düzenli olarak bu çayı tüketen kişilerin diş hastalıkları gelişiminde ciddi azalmalar olduğu görülmüştür. Birçok kişinin rahatsız olduğu konulardan olan ağız kokusundan ve diş çürümesine kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen çay, içerisinde bulunan polifenolik yapıdaki kateşinler sayesinde bunları bir dert olmaktan çıkarıyor. Çünkü çayın içerisinde bulunan bu kateşinler ağız ve diş hastalıkları ile adeta sizin için savaşıyor.

Yeşil Çayın Kalp Sağlığına Faydaları

Yeşil Çayın Kalp Sağlığına Faydaları

Yeşil Çayın Kalp Sağlığına Faydaları

Birçok konuda etkili olan çay, kalp sağlığı konusunda da bizlere önemli etkiler sunuyor. Hollanda’da çayın faydaları üzerine yapılan araştırmada da çayın kalp sağlığına faydaları olduğu doğrulanmıştır. Araştırmaya göre düzenli olarak çayı kullanan kişilerin kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının %50 civarında azaldığı tespit edilmiştir. Çayın içerisinde bulunan ve Epigallokateşingallat (ECGC) adı verilen bileşenin kalp sağlığı için iyi yönde oldukça büyük bir etkisi olduğu söylenmiştir. Ayrıca çayı içtikten sonra 30 dakika içerisinde damarlardaki kan akışı oldukça kolay oluyor. Kan basıncının normal seviyelerde olması da kalp krizi gibi riskleri oldukça önemli bir oranda azaltıyor.

Yeşil Çay ile Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Çayın faydaları arasında bulunan bağışıklık sistemini güçlendirmek bizleri bulaşıcı hastalıklardan korumak adına oldukça yardımcı oluyor. Özellikle günümüzde çok yaygın olan ve hemen hemen herkesin yakalandığı nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudumuzu güçlendiren çay, içeresindeki polifenol bileşikler sayesinde bizlere oldukça büyük bir etki ve fayda sağlıyor. Düzenli olarak günde ortalama 3 bardak tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmak mümkündür.

Yeşil Çay ile Kilo Vermek Mümkün mü?

Sadece yeşil bitki çayı içerseniz ve bunun dışında bir şey yapmazsanız zayıflamanız oldukça zordur. Düzenli bir şekilde egzersiz yaparsanız ve beslenme biçiminizi kontrole alırsanız yeşil çayın etkilerini görürsünüz. Bunları yaptığınızda çay, iştah bastırmada ve yağ yakımında gerekli olan mineralleri sağlar. Böylece çayın etkilerini daha fazla görürsünüz. Sonuç olarak düzenli bir şekilde diyet yapıyorsanız veya zayıflamak için egzersizler yapıyorsanız bu çay size çok yardımcı olacaktır.

Japonya’da çayın faydaları konusunda yapılan araştırmada çayın kilo vermeye olan etkisi test edildi. Düzenli olarak çayın içerisinde bulunan kateşin alan kişilerle, almayan kişiler iki gruba ayrıldı. Araştırma sonucunda kateşin alan kişilerin, almayan kişilere göre daha fazla yağ yaktıkları ve kilo verdikleri tespit edildi.

İçerisinde bulunan polifonel maddeler sayesinde, insanlar oldukça hızlı bir şekilde yağ yakıyor ve gün içerisinde harcadıkları kalori miktarları daha üst seviyelere çıkıyor. Sizde kilo vermek istiyorsanız düzenli bir şekilde çayı tüketmeli ve bunun üzerine de egzersiz yapmalısınız. Böylece hem egzersiz yaparak hem de çayı içerek kilo vermeyi daha hızlı bir şekilde deneyimlemiş olursunuz. Ancak hiçbir içecek ya da yiyeceğin doğrudan zayıflatmadığı da bilinmelidir. Zayıflamak isteyenlerin sağlıklı beslenerek sağlıklı gıdalar tüketmeleri gerekmektedir. Bu çay da bunlardan sadece biridir.

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Yeşil çayı demlerken de kaynatarak demlemek yerine üzerine sıcak su dökerek demlenmesi tavsiye edilmektedir. Normalde evimizde siyah çay demlerken siyah çay demliğe konur ve üzerine sıcak su dökeriz. Bu siyah çay için uygulanabilir ama yeşil bitki çayı için uygulanması tavsiye edilmez. Yeşil çayı kaynatarak demlemek yerine üzerine sıcak su atmalı ve 5-6 dakika kadar beklemeliyiz. Yeşil bitki çayı zaten kendi kendine demlenmiş olacaktır. Ayrıca çayın içerisine mümkün olduğunca şeker atmamaya çalışmalıyız. Eğer şeker kullanıyorsak da çayı tatlandırmak amacıyla şeker yerine bal tercih edebiliriz.

Artık herkes tarafından tüketilen çayın demlenmesi ne kadar pratik ve kolay olsa da bazen yanlış demlenebiliyor. Çayı içmek kadar demlemek de oldukça önemlidir. Çünkü çayı gereğinden fazla veya az demlemek içerisinde bulunan antioksidan gibi faydaların etkisini azaltabilir. Bunun için çayı doğru bir şekilde demlemek oldukça önemlidir.

Öncelikle bir bardak su ısıtmamız ve ısıttığımız suyu bardağımıza koymamız gerekiyor. Suyu bardağa koyduktan sonra ortalama 1.5 çay kaşığı yeşil bitki çay yapraklarını sıcak suyun içerisine bırakmamız, 3-4 dakika kadar demlenmesini beklememiz gerekiyor.

Yeşil Çay Ne Zaman İçilmelidir?

Yeşil çayın etki ve faydaları görmek için hangi zamanlarda içileceği de oldukça önem arz ediyor. Hatta çayı doğru saat ve zamanlarda içmek olası yan etkilerinden de bizi koruyor. Örneğin; akşam geç saatlerde yeşil çay içmek uyuma konusunda bizi zorlayabilir. Peki hangi saatlerde içilmelidir? Hangi saatlerde içilmemelidir?

Aslında çayın faydalarını görmek için belli bir saat veya zaman seçmemize gerek yok. Ama çayın faydalarını daha fazla görmek için belli saat ve zamanlar var. Şimdi bu saat ve zamanları konu başlıklarıyla inceleyelim.

  • Akşam saatlerinde içilmemesi tavsiye edilmektedir.
  • Sabah uyandıktan hemen sonra içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Yemekle beraber içilmemelidir.
  • Sabah, öğlen ve akşama doğru çok geç olmayan saatlerde içilebilir.
  • Genel olarak yanında herhangi bir şey olmadan içilmelidir.
  • Farklı öğün aralarında sonra veya önce içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Üst üste 1-2 bardaktan fazla içilmemesi önerilmektedir.
  • Günde 3-4 bardaktan fazla içilmemelidir.

Yeşil Çay Akşam Saatlerinde İçilir Mi?

Çayı akşam saatlerinde de içebiliriz ama çok geç saatlerde içmekten kaçınmalıyız. Çünkü yeşil çayın içerisinde az da olsa kafein bulunmaktadır. Akşam geç saatlerde kafein alımı uykuya dalmamızı zorlaştırabilir. Özellikle uyku problemi olan kişilerin akşam saatlerinde içmemesi önerilmektedir. Yemekle beraber içmekte çok sağlıklı değildir. Yeşil çayı yemekle beraber içmek vücudumuz için gerekli olan demiri almamıza engel olabilir, bu sebeple yemekle beraber yeşil çay içmekten de kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Yani kısacası, yeşil çayı günün her saatinde içebiliriz ama akşam çok geç saatlerde içmek uykusuzluk gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle geceleri uyumakta zorluk çekiyorsak içmemeliyiz. Çünkü yeşil çayla beraber uykuya dalma süreniz artabilir ve sabah kalkma süreciniz zor olabilir.

Yeşil Çay Yemekle Beraber İçilir Mi?

Yeşil çayı yemekle beraber içmek, vücudumuz için gerekli olan demiri almamıza engel olabilir. Yeşil bitki çayı diğer çaylar kadar olmasa da az miktarda kafein içerir ve bu az miktarda kafein, vücudumuzun demir almasına engel teşkil etmektedir. Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre çayı yemekle beraber içmenin vücudun demir almasına büyük bir ölçüde engel oluyor. Vücudumuz için çayı yemekle beraber içmememiz gerekiyor.

Yeşil Çayın Yan Etkileri Var Mıdır?

Yeşil çayın faydaları dışında bazı sebeplerden kaynaklanan yan etkileri de vardır. Özellikle hamilelik döneminde olan ve çocuk emziren kadınlar bu çayı tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca gün içerisinde çok fazla tüketirseniz mide bulantısı, baş dönmesi ve uyku sorunu gibi rahatsızlıklar başınıza gelebilir. Bunun için uzmanlarında tavsiye ettiği gibi günde ortalama 3 bardak ve farklı öğünlerde tüketilmelidir.

Bunların dışında bazı ilaçlarla çay etkileşime geçebilir. Bu nedenle hem emziren anne ve hamilelerin hem de kronik, alerjik ya da herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin bu çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Aynı zamanda aşağıdaki ilaçları kullananların kesinlikte çayı tüketmemeleri önerilmektedir. Bunlar;

  • Kalp ritmini düzenleyen ilaçlar,
  • Yüksek tansiyon ilaçları,
  • Kemoterapi ilaçları,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Böbrek, karaciğer ve mide rahatsızlıkları ile ilgili ilaçlar,
  • Kan ilaçları ve bazı antibiyotikler.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.