Aktar Bloğu

Tarçının Zararları Var Mı?

Tarçın, defnegillerden değişik türleri bulunan bir ağaçtan elde edilen tohumlarının toz haline getirilmiş halidir. Rengi kahverengidir. Kan şekeri seviyesini, sindirimi, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan bir besindir. Genellikle hamur işlerinde kullanılıp, diyet sürecinde diyetisyenlerin en çok tavsiye ettiği baharat türleri arasındadır.

Tarçının Zararları Var Mı?

Tarçının faydalarından bazıları:

  • Kan dolaşımının hızlanmasında etkilidir.
  • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Mide bulantısını dindirir ve kusmayı önlemeye yardımcıdır.
  • Zihni açar ve hafızayı güçlendirir.
  • Kanda bulunan yağ ve kolesterolü düşürmeye yardımcı bir baharattır.
  • Diş çürüklerine ve diş hastalıklarına iyi gelir.

Fakat her şeyde olduğu gibi fazla tüketim söz konusu olduğu zaman yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Tarçının zararları incelenecek olursa;

  • Aşırı tarçın tüketimi karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
  • Cilde uygulandığı durumlarda ciltte yanma ve tahriş gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir
  • Çok tüketildiği takdirde kalpte ritimde bozukluk meydana gelebilir.
  • Su içmeden direk tarçının tozunu tüketmek ciddi bir boğulmaya neden olabilir.
  • Aşırı tüketim mideye zarar verebilir.
  • Tarçını dikkatsiz bir şekilde artırmak böbrekleri olumsuz etkileyebilir.
  • Tarçının fazla tüketimi rahimde kasılmalara neden olur. Bu nedenle de hamile kadınların kullanması sakıncalıdır. Aynı zamanda kronik, alerjik ve herhangi önemli rahatsızlığı olan kişilerin tarçın tüketiminden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Diyabet Hastalığında Tarçın Tüketebilirsiniz!

Diyabet hastalığı vücudun insülin dengesini koruyamaması sonucu kan şekerinin yükselmesi demektir. Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Dolasıyla tarçının bu hastalık için olumlu bir yanı bulunur. Bu da kan şekerini düzenlemesidir. Tarçını çay olarak hazırlamak ve içmek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tarçının uçucu yağ içerisindeki fenolik yapıdaki maddelerin antidiyabetik etkileri vardır.

B1 vitamini insülin reseptörlerini uyarır ve onları harekete geçirip enzimleri etkisiz eder. Bu da glikozun işlenmesini artırır. Bu yüzden diyetteyken aç karnına içilmesi tavsiye edilmemektedir.

Tarçın Gluten İçerir Mi?

Tarçın, gluten içermeyen bir baharattır. Aktarlara gidildiğinde glütensiz ürünler arasında tarçınla karşılaşmak mümkündür. Bu baharatın gluten içermeyen besinler yapımında kullanılması da içermediğinin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Tarçın Nerede Satılır?

Tarçın, tüm marketlerde, bazı kuruyemişçilerde ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen tarçın satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer tüm baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.