Aktar Bloğu

Tarçın Zayıflatır mı?

Tatlılarda, sıcak içeceklerde ve bazı yemeklerde baharat olarak kullanılan tarçının asırlardır şifali bir bitki olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? Tarçın aynı ismi taşıyan ağacın kabuklarından elde edilen bir baharattır. Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki çeşittir. Seylan tarçını daha az bulunabilen bir tarçın türüdür. Çin tarçını ise sofralarımızda sürekli bulundurduğumuz tarçındır. Seylan tarçını ile çin tarçını arasındaki en önemli fark, Seylan tarçınının tadı hem daha tatlıdır hem de şekeri düşürmede daha etkilidir.

Bitkilerle sık sık kullanılan tarçının birçok faydası vardır. Tarçının en bilinen faydası sindirime yardımcı olması ve şeker hastalığına iyi gelmesidir.  Bunun yanında tarçının zayıflamaya yardımcı olmaktadır. En çok merak edilen Tarçın zayıflatır mı sorusuna bakalım.

Tarçın Zayıflatır mı?

Tarçının yalnız başına zayıflattığına dair birçok şeyler duymuşsunuzdur. Ancak tarçın zayıflamanıza dolaylı yollardan yardımcı olabilir. İnsülin hormonunun dengede tutulmasını sağlayan tarçınla daha sağlıklı bir şekilde diyet yapabilirsiniz. Ancak doğrudan tarçının zayıflamaya etkisi yoktur. Hiçbir baharat, bitki çayı ya da besin doğrudan zayıflatmaz. İçerisindeki mineral, vitamin ya da aktioksidanların etkileri ile sindirim sistemini, bağırsakları daha sağlıklı çalıştırır, metabolizma hızını artırır.

Bilindiği gibi insülin pankreasta üretilen bir hormondur. İnsülinin görevi kanımızda bulunan şekerin vücuttaki diğer hücrelere iletimini sağlamaktır.

Genellikle karbonhidratlı yiyecekler vücut tarafından çok hızlı bir şekilde sindirilir.  Bu şekilde de glikoz hemen kana karışır. Kanda devamlı oranı artan glikozu pankreas ekstradan insülin üreterek kana karıştırır. Vücutta görülen bu ekstra insülin üretimi, insülin dalgalanmalarına yol açar ve böylece vücut tarafından vücudun enerji ihtiyacı için yağ yakımı olayına gerek olmadığı şeklinde algılanır. Ayrıca insülin dalgalanmaları sürekli acıkmamıza ve kendimizi hiçbir zaman enerjik, güçlü hissetmemize yol açar. İnsülin dengesizlikleri ile vücut yağları yakmayarak enerjiyi glikozdan elde eder. Bu şekilde de vücutta daha fazla yağ depolanmış olur.

Sonuç olarak tarçının zayıflamaya tek etkisi insülin hormonuna şekeri dengeleme olayında yardımcı olmasıdır. Tarçın ile vücut ekstra insülin salgılamaz. Diyet ve egzersizlerinizde vücut, enerji kaynağı olarak glikozu değil de yağları yakmaya başlar. Tarçın Zayıflatır mı sorusuna cevap ise hayır olur. Ancak kilo da aldırmaz.

Diyet Yapıyorsanız Tarçını Nasıl Tüketebilirsiniz?

Diyette tarçın tüketimi Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından da sıklıkla tavsiye edilen bir durumdur. Çünkü vücudumuzdaki şekeri dengelemeye yardımcı olur. Böylelikle tatlı isteği bastırılmış olur. Tarçın çaylara eklenebilir, meyvelerin üzerine serpilebilir. Tarçının en çok yakıştığı meyve ise muzdur. Muz da diyet sürecinde en çok tavsiye edilen meyveler arasında yer alır. Çünkü lifli yapısı vardır. Tarçınlı muz tüketerek hem kabızlığı önlemiş hem de tatlı isteğinizi bastırmış olursunuz. Yaptığınız çaylara ekleyebilir ya da direkt tarçınlı çayları da satın alabilirsiniz. İnternetten hemen tarçın ve tarçınlı çay satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden hem baharatları hem de bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.