Aktar Bloğu

Sığır Kuyruğu Otu ve Kullanımı

Sigir kuyrugu otu ve kullanimi

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]Sığır Kuyruğu Otu, sıracaotugiller ailesinden gelmektedir. Ana vatanı Avrupa’dır. Ülkemizde en çok Marmara, Ege ve Akdeniz’de yetiştirilmektedir. Boyu 60-200 cm arasındadır. Güneşi seven bir bitkidir. Yaz ve bahar mevsimlerinde çiçek açar. Sığırkuyruğu otunun faydaları çok fazla olduğu için kullanımı sıktır.

Sığır Kuyruğu Otunun Besin Değeri

Sığır Kuyruğu Otu, flavonoid, saponin, tanen, terpenoid, glikozit, karbonhidrat, protein ve yağ içerir. Ayrıca, vücudun mukoza zarında sahip olduğu yatıştırıcı eylemlerden sorumlu olduğu düşünülen yaklaşık olarak yüzde 3 oranına tekabül eden bir müsilaj içerir. İçindeki saponin, balgam söktürücü etkilerinden sorumludur. Sığır kuyruğu otunun besin değeri 100 gramda 52 kaloridir.

Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Kullanılır?

Sığır kuyruğu otu pek çok farklı şekillerde kullanılabiliyor. Yapraklardan hazırlanan çay solunum zorlukları için kullanılır. Şurubu uyku bozuklukları ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Yine yapraklardan hazırlanan püresi ya da yaprağın kendisi ciltte meydana gelen lekelerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Yapraklardan hazırlanan ve ebegümeci köküyle karıştırılan çayın ses kısıklığına iyi geldiği ve balgamın sökülmesine yardımcı olduğu bilinir.

Sığır kuyruğu otu çayı yapılarak da kullanılır. Çayı yapmak için; bir yemek kaşığı kurutulmuş sığır kuyruğu otu yaprağı demliğe atılmalı, üstüne içilecek bardak kadar kaynar su eklenmelidir. Yapraklar 5 dakika kaynar suda kaldıktan sonra ateşten alınmalı,10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içilmelidir.

Sigir Kuyrugu Otu ve Kullanimi 1

 

Sığır kuyruğu otu lapası genellikle açık yaralar üzerinde kullanılır.  Sığır kuyruğu lapasını yapabilmek için yapraklara ihtiyacınız duyulur. Yaprakları alıp, ezilmeli, lapa haline getirip yara üzerinde 10 dakika bekletilmesi gerekir. Ancak bunlar genel olarak yapılan ve kullanılma yöntemleri arasında olup, kullanımı öncesinde mutlaka emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Saklanır?

Buzdolabında saklandığında bayatlaması çabuk süren bir ottur. Sığır kuyruğu otu marketlerde bulunması zordur ancak aktarlarda kolaylıkla bulunabilir. Cam kavanozların içinde güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi uzun süre taze kalmasını sağlar. Mutfak dolaplarının arka kısımları ve kilerlerin güneş ışığı almayan yerleri saklanması için uygun yerlerdir.

İnternetten hemen sığır kuyruğu otu satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.