Aktar Bloğu

Okaliptus Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Okaliptus Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Okaliptus yağı, insan sağlığı açısından önemli ölçüde fayda sağlayan bitkisel yağlardan biridir.

Okaliptus Yağı Nedir?

Tropik iklimlerde yetişen okaliptus meyvesinden elde edilen yağ, farklı alanlarda birçok faydalı etkisi bulunan bir yağdır. Temizlik sektöründen güzellik sektörüne kadar birçok farklı alanda kullanılan bu bitkisel yağ keskin ve ferahlatıcı kokusu ile dikkat çekicidir.

Avusturalya kökenli olan okaliptus bitkisi, markette satılan şekerlemelerden, kullandığımız parfümlere kadar birçok ürünün içerisinde yer almaktadır. Son yıllarda bilinirliği artan bu yağın doğru ve uygun şekilde kullanılması ile oldukça etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Okaliptus Yağı Nasıl Kullanılır?

Uykuya dalma problemi yaşayanlar için yastığın bir kenarına birkaç damla damlatılarak veya buhar banyosu şeklinde yatak odasında bulundurulabilir. Ayrıca buhar banyosu yapılması solunum yollarını rahatlatmak için de faydalı olacaktır. Temizlik malzemesi olarak özellikle banyo ve tuvaletlerin temizliğinde oldukça etkilidir. Antibakteriyel özelliği sayesinde iyi bir dezenfektan olarak kullanılabilir. Temizlik suyunun içerisine birkaç damla damlatılarak uygulanabilir. Kas ve eklemleri rahatlatmak için cilt üzerine masaj yapılarak uygulanabilir. Bit problemlerine karşı kullanılacaksa saç diplerine masaj yapılarak uygulanmalı, bir süre bekletilmesinin ardından yıkanmalıdır.

Okaliptus Yağının Faydaları

Okaliptus Yağının Faydaları

Okaliptus Yağının Faydaları

Doğal bir sivrisinek kovucu özelliği ile bilinmektedir. Yaz aylarının çilesi olan sivrisineklerden bu yağ ile kurtulabilmek mümkündür. Tuvaletler için de doğal bir dezenfektan olan bu yağ, bir litrelik suyun içerisinde 50 ml kadar karıştırıldığında, kolaylıkla bu amaç için kullanılabilmektedir. Öte yandan evinde köpek besleyenler için bit kovucu özelliği ile bilinen yağ, mikrop öldürücü olarak da kullanılabilmektedir.

  • Antibakteriyel özelliktedir.
  • Keskin kokusu sebebi ile solunum yollarını ferahlatıcı etki gösterir.
  • Dezenfektan özelliktedir.
  • Keskin ve yoğun kokusu ile sivrisinekleri kaçırmakta etkilidir.
  • Ayrıca mikrop öldürücü olması sebebi ile temizlik malzemesi olarak da kimyasal içerikli ürünlere iyi bir alternatiftir.
  • Ferahlatıcı özelliği ile uykuya dalmayı kolaylaştırır.
  • Okul çağlarındaki çocuklarda çok sık görülen saç bitlerinden kurtulmak için oldukça etkilidir.

Okaliptus Yağının Saç İçin Faydaları

Genel sağlık açısından faydalı olduğu kadar, saç sağlığı açısından da faydalıdır. Oldukça kuvvetli bir yağ olduğu için, direk olarak kullanılmamalı, badem yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar ile inceltilerek kullanılmalıdır. Bu şekilde kullanıldığı takdirde saçlar için doğal bir nemlendirici olan yağ, günlük olarak kullanılan şampuanın içerisine karıştırılarak da uygulanabilmektedir.

Öte yandan bu yağı saç bakım maskesi olarak da kullanabilmek mümkündür. Örneğin; 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile aynı ölçüde yağı bir çay yemek kaşığı bal ile karıştırıldığında muhteşem bir saç maskesi elde edilebilmektedir. Ardından bu maske masaj yapılarak saça sürülüp sıcak bir havlu ile sarılarak 2 saat kadar bekletildiğinde, saçlar için mucizevi nem dengesi sağlanmış olacaktır.

Okaliptus Yağının Cilt İçin Faydaları

Cildin en önemli problemlerinden biri olan sivilceler konusunda oldukça etkili olan bir yağdır. Yağlı ciltlerde maske yapılarak uygulanan bu yağ, sivilce ve siyah nokta gibi problemlerin giderilmesine fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda cilt üzerinden de oldukça başarılı bir nemlendirici olan yağ, kuru ciltler için beyazlatıcı ya da nemlendirici olarak da kullanılabilmektedir.

Okaliptus Yağının Zararları Var mı?

Okaliptus Yağının Zararları Var mı?

Okaliptus Yağının Zararları Var mı?

Her yağda olabileceği gibi yanlış ve aşırı kullanım sonucu zararları olabilir. Oluşabilecek komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Fazla kullanımı ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Şeker hastalarında ve çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
  • Kan şekeri seviyesinde görülebilen bir değişiklik sebebi ile ameliyat olmuş veya olacak hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası en az iki hafta okaliptüs yağını kullanmamaları gerekmektedir.
  • Hamileler ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmaları önerilmemektedir.
  • Ayrıca böbrek rahatsızlığı olanların kullanmaması gerekmektedir.

Okaliptus Yağı Fiyatları

Fiyatları, yağın miktarına ve içeriğinin doğal olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca üretici firma da yağın fiyatı üzerinde etkilidir. Farklı firmalar farklı fiyatlarda satış gerçekleştirebilir.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.