Aktar Bloğu

Nanenin Faydaları Nelerdir?

Nanenin Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

Gerek güzel kokusu gerekse de ferahlatıcı tadı ile hem salatada hem de günlük hayatta severek tükettiğimiz bir bitkidir nane. Faydaları saymakla bitmeyen nane, mutfaklarımızın da vazgeçilmez baharatları arasında yerini almaktadır. Solunum yolları, kan dolaşımı, şişkinlikler ve cilt için çok faydası bulunan nane, baharat olarak, çay olarak, soslarda, salatalarda tüketilmektedir. Peki nanenin faydaları nelerdir? Sağlığımız için neden bu kadar önemlidir?

Nane, ballıbabagiller familyasına mensup bir bitkidir. 30-90 cm boyunda hafif tüylü, oldukça sık çatallaşan, gövdesi ise esmerimsi-kahverengimsi renktedir. Nane, ılıman ve astropikal bölgelerde yetişmektedir.

Nane Nerede Yetişir?

Nane bitkisinin latince ismi mentha piperitadır. Genelde ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Güney ve Orta Avrupa bölgelerine ek olarak ayrıca Akdeniz sahillerinde nane yetişmektedir. Genelde bahçelerde yetişen bir bitki olmakla birlikte yaklaşık 1 metre kadar da uzayabilir. Gölgeyi ve sulak toprakları seven bir bitkidir.

Nanenin Besin Değeri

Nanenin besin değeri 41 kaloridir. İçinde 1.6 gr karbonhidrat bulunur. 6.7 gr lif, 3.4 gr protein, 0.9 yağ vardır. C vitamini, potasyum ve magnezyum olarak da zengindir.

Nanenin Özellikleri

Nanenin özellikleri başlıca şunlardır:

  • Nane yaprakları ilaç yapmak ve baharat olarak kullanmak için oldukça yararlı bir bitkidir. Yaz aylarının sonunda sonbaharın başında toplanıp kurutulur.
  • Nane bitkisinin acı bir tadı ve kokusu vardır. Bu sebepten dolayı hazmı kolaylaştırır, iştah açar, bağırsak ve mide gazlarını gidermeye yardımcıdır.
  • Nane ağızda çiğnenirse ağız kokusunu alır.
  • Mentol özelliği sayesinde mideye iyi gelir, mide bulantısı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
  • Az da olsa kabız yapma riski vardır. Bu nedenle de ishal üzerinde etkilidir.
  • Sıkıntı, uykusuzluk ve yorgunluk yüzünden meydana gelen baş dönmelerinde nane çayı faydalı olmaktadır.
  • Grip ve soğuk algınlığı gibi sorunlarda ateş düşürmeye yardımcı olur.
  • Mide bulantısını gidermeye, iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Mentol özelliği sayesinde kişiye ferahlık verir, nefes alınımını kolaylaştırır.
  • Boyun ve şakakların nane esansı ile ovulması baş ağrısına fayda sağlar.

Nanenin Faydaları

Nanenin faydaları şunlardır:

  • Sindirim sistemini ve sağlığını korur. Sindirim sistemini temizlemede etkili bir bitkidir.
  • Nane baş ağrısı sorunlarına yardımcı olur. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi yüksektir.
  • Solunum yollarını açmaya yardımcıdır.
  • Cilt sağlığına iyi gelir. Nanenin cildi yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliği vardır.
  • Hafızayı ve belleği güçlendirir. Belleği zihinde tutar ve açar.
  • Yağ yakmayı hızlandırır. Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Meme sağlığını korur. Kadınların emzirme döneminde memelerinde meydana gelen çatlakları önlemede nane yardımcı olur.
Nanenin Faydaları

Nanenin Faydaları

Nanenin bilinen birçok faydası olduğu gibi tam bir şifa deposudur. Örneğin kavrulmuş unla birlikte sürülen nane cilt üzerindeki sivilcelerin yok olmasında etkilidir. Kulak ağrısını gidermekten anne sütünü arttırmaya kadar daha birçok faydalı özelliğe sahiptir.

  • Solunum ve Kan Dolaşımı

Solunum yolunda meydana gelebilecek kanamaların önlenmesine yardımcı olması da nanenin faydalarındandır. Kadınların göğsüne sürüldüğünde sütün orada tutulmasına ve memede oluşan şişliklerin önlenmesine yardımcı olur. Ancak yine de emziren annelerin nane kullanımı ve tüketiminde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

  • Mideyi Rahatlatır

Midenin güçlenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Hıçkırığı önlemeye, sindirimin kolay yapılmasına, balgam oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

  • Sivilceler için Etkili

Genellikle bir miktar kavrulmuş unla birlikte sivilceler üzerine uygulanır. Nanenin yapısı gereği sahip olduğu eritici, ısıtıcı ve hastalık sebebi olan zararlı etmenleri uzaklaştırıcı kendine has bir içeriği vardır.

  • Kulak Ağrılarına İyi Gelir

Nanenin öz suyu kratin (safran) ile karıştırılıp ağrıyan kulağa birkaç damla damlatılırsa kulak ağrısının geçmesine yardımcı olabilir. Ancak bu bilgi yapılan araştırmaların sonucunda tavsiye niteliği taşıdığından, ciddi rahatsızlıklarda kesinlikle doktora görünmek gerekmektedir.

  • Baş Ağrısının Hafiflemesine Yardımcı Olur

Nanenin faydaları arasında ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. Ezilmiş nane yapraklarıyla demlenerek çay yapılması, baş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.

  • Depresyon için Nane

Depresyon için Nane

Depresyon için Nane

Günümüzün en yaygın ve önemli hastalıkları arasında yer alan depresyona karşın nane faydalı olmaktadır. Nanenin sinir sistemi üzerinde uyarısı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle halsiz ya da depresif hissettiğimizde naneli çay tüketerek rahatlayabiliriz.

  • Nanenin Cilde Faydaları

Nane antiseptik ve anti kaşıntı olarak da tanımlanmaktadır. Nane suyu ise mükemmel bir temizleyici görev üstlenmektedir. Bu nedenle cildi yatıştırmaya, yumuşatmaya yardımcı olur. Vücuttaki kaşıntılar arttığında, sinek ve arı sokmalarında ya da akne temizliğinde nane kullanılabilir. Nane hem acının dinmesine hem de zehrin engellenmesine yardımcı olur.

  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo vermeye yardımcı olan besin grupları arasında nane de bulunmaktadır. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandıran nane, kilo verme konusunda da faydalı olabilmektedir.

Hangi Sağlık Sorunları için Nane Tüketebilirsiniz?

Nanenin Faydaları

Nanenin Faydaları

  • Sindirim sisteminde bulunan mide ve bağırsak gibi organların ağrısında veya rahatsızlığında kullanılabilir.
  • Migren veya baş ağrısında etkili bir bitkidir.
  • Göğüs çatlakları için tüketilebilir.
  • Depresyon düşmanıdır. Halsizlik, kaygı ve strese karşı nane çayı oldukça etkilidir.
  • Hafıza zayıflığına karşı güçlü bir etkendir.
  • Fazla kilolara karşı kullanılabilecek bir bitkidir. Yağ yakıcı özelliği olduğundan dolayı fazla kiloların atımı için yardımcı olmaktadır.
  • Ciltte oluşan akne, kaşıntı lekesi veya zararlı böceklerin ısırığı için kullanılabilir.
  • Ağız kokusu hastalıkları veya bakteri, mikroptan kaynaklanan rahatsızlıklara karşı iyi gelir.
  • Nezle ve alerjik durumlarda kullanmakta fayda vardır.
  • Bazı kadınlarda fazla ağrılı ve sancılı geçen adet döneminin hafiflemesinde etkisi vardır.

Nane Gluten İçerir Mi?

Gıda ve tarım bakanlığının glütensiz yiyecek ve içecekler listesinde yer alan nanenin baharat ve yaş halinin içeriğinde glüten bulunmamaktadır.

Bebekler Nane Tüketebilir Mi?

Bebeklere nane verilmesi için uygun zaman ek gıdanın bebeğe verildiği zaman olarak belirlenmiştir. Bu zaman ise ilk altı aydan sonrasına tekabül etmektedir. Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütü ile besleme konusunda hemfikirlerdir. Bebeğe yavaş yavaş kabak, patates, havuç gibi sebzeleri püre veya çorba halinde vermeye başlanabilir. Vereceğiniz sebzelere ek olarak maydanoz ve taze nane de verilebilir. Naneyi dilerseniz besinlerin içinde dilerseniz çay şeklinde verebilirsiniz.

Nane çayı temel olarak ise gaz sancılarını önlemeye yardımcı olması ile bilinir ve tercih edilir. Fakat bebeklerin tüketiminde öncelikle mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Nanenin hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğundan gaz sancılarını azaltır hem de idrar sökülmesini kolaylaştırmaya yardımcıdır. Öncelikle bir doktora danışarak, altı aylık anne sütüyle beslenme sürecinden sonra, bebeğe doktorun da onayı olması durumunda nane verilebilir.

Çocuklar Nane Tüketebilir Mi?

Nanenin faydaları arasında ödem giderici etkisi bulunmaktadır. Bulantı ve kusma durumunda nane-limon çayı hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılan geleneksel içeceklerden biridir. 6 aydan büyük bebeklerde doktor onayıyla kullanabilir. Genel olarak nanenin faydaları incelenecek olursa;

  • Mide ve hazımsızlık sorunlarını gidermede yardımcıdır.
  • Nane yaprakları ezildiği zamanlarda içilince baş ağrılarını gidermeye yardımcı olmaktadır.
  • Soğuk algınlığına yakalanan çocukların nane tüketmesi fayda sağlar. Nane boğazı, burnu, diğer solunum kanallarını rahatlatır. Öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
  • Mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğu için ağızdaki yaraların temizlenmesinde yardımcı olur.

Kimler Nane Tüketebilir, Kimler Tüketemez?

Radyasyona ve fazla güneş ışığına maruz kalan insanların naneyi bol tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yaz aylarını kuvvetli güneş ışığı altında geçirenlere, cep telefonuyla fazla konuşanlara, röntgen ve MR cihazlarıyla sürekli çalışanlara taze nane tüketmeleri faydalı olur.

Reflü hastalığı olan kişilerin naneyi fazla tüketmeleri mideye zarar vereceğinden nane tüketimini az yapmaları önerilmektedir. Aynı zamanda emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve herhangi önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin nane ve naneli yiyecek-içecekleri tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Nanenin Zararları Var Mı?

Nane, çok eski zamanlardan itibaren sıkça tüketilen bir bitkidir. Genelde baharat hali tercih edilse de yaş halini de kullanılmakta fayda vardır. Yapısında mentol, uçucu yağ, tanen, acı maddeler ve flavlon bulunduran nanenin Latince adı Mentha Piperita’dır. Baharat veya normal kullanımında, ilaçlarla uyumsuzluğu veya yan etkileri bulunmamaktadır.

Bulantı ve bazı sağlık sorunu gidermekte önemli bir etken olsa da nanenin aralıksız 2 ay kullanım sırasında bazı beklenmedik yan etkilerinin çıktığı görülmüştür. Yan etkisinin görülebileceği bir diğer nokta da hamile kadınların fazla tüketimi sırasında gerçekleşebilir. Nanenin mide asidine etkisinden dolayı mide rahatsızlığı bulunan insanların baharat veya yaş tüketimde dikkatli olmalarında fayda vardır. Yağı ise direk kullanımda ishale neden olabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.