Aktar Bloğu

Moringa Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Moringa Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Besleyici özellikleriyle sağlığımız için çok faydalıdır. Moringa ağacı yapraklarından elde edilen moringa çayı faydaları incelendiğinde diyabet ile mücadele etmeye, diyabeti önlemeye, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Moringa çayının aslı Hindistan’dan gelir. Kökü ve sapı da dâhil olmak üzere her yerinden faydalanılabilir. Moringa Oleifera isimli bir bitkiden elde edilen ve son dönemlerde Türkiye’de oldukça meşhur bir hale gelen bitki çaylarından biridir. Alternatif tıp alanında kullanılan bu bitkinin kökünden ucuna kadar pek çok sağlık sorununa fayda sağladığı bilinmektedir. Doğu ülkelerinde diyabet, artrit ve anemi gibi çeşitli sağlık sorunlar şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde adını sıklıkla duyduğumuz ve birçok kişinin tükettiği moringa çayı, bir tür bitki çayıdır. İnsan sağlığı açısından mucizevi etkiler gösteren bu çay, diyabetik semptomları kontrol altına alabilme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi konularda büyük faydalar sağlayabilmektedir.

Sıcak ya da ılık olarak tüketilen bu çay, metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olmasıyla bilinir. Kullanımı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere olacak şekilde tavsiye edilmektedir. Bir fincan bir su kaynatılır ve ardından içerisine bir adet moringa çayı atılır. Yaklaşık dört dakika kadar demlenmesi için beklenir. Diğer bitki çayları gibi aktarlarda kolaylıkla bulabilmek mümkündür.

Bitki çayları arasında faydalarıyla dikkat çeken çay, günlük yalnızca bir fincan kadar tüketildiğinde dahi etkilerini gösterebilmektedir. Bu çayın faydalarından bahsetmek gerekirse; Alzheimer hastalığı, şeker hastalığı ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar üzerinde olumlu yönde etki sağlaması, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yaralanma gibi durumlarda yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlaması ve kan hücrelerini artırması bu çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Moringa Çayı Faydaları

Moringa Çayı Faydaları

Moringa Çayı Faydaları

Moringa çayı faydalarından biri diyabeti önlemeye yardımcı olmasıdır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan bu çay hem enzim hem de antioksidan üretimi için önemlidir. Her gün düzenli olarak tüketilen bu çay, kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Asırlardır insanlar moringa ve türevlerini hafif ve şiddetli sindirim problemlerinin gidermesine yardımcı olması amacıyla kullanmıştır. Anti-enflamatuar özelliği bulunan bu bitki, gaz sıkışmasının giderilmesi ve kabızlık gibi problemlerin çözümlenmesine yardımcı olmaktadır.

Moringa bitki çayının insan sağlığına faydaları neredeyse sayılamayacak kadar çoktur. İçeriğindeki birçok faydalı vitaminin yanı sıra bol miktarda kalsiyum, potasyum, protein, mineral ve amino asit barındırması sebebiyle çeşitli sağlık sorunlarında etkilidir. Üstelik bu bitki çayı, metabolizmanın hızlanması, göz sağlığının korunması, vücudun yağ depolamasının önüne geçmesi, insana tokluk hissi kazandırması ve bu sayede kilo verme konusunda etkili olmasıyla bilinmektedir. Diğer yandan doğal bir anti-aging özelliğine sahip olması sayesinde yaşlanma etkilerine, diyabet rahatsızlığına, beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve hatta karaciğer sağlığının korunmasına karşı göstermiş olduğu etkiler, çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Moringa bitkisinin içeriğinde yüksek miktarda polifenole de bulunmaktadır. Bu özelliğiyle oksidasyon ve hasardan korunmak mümkündür. Polifenole sayesinde karaciğerdeki enzimlerin normale dönmesi ile başlar, bunun devamında da karaciğerdeki protein artışı sağlanır ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.

Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

Moringanın içeriğinde bol miktarda A, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak kuersetin, kaempferol ve ramnetin gibi faydalı bileşenler de yer alır. Söz konusu bileşenler sayesinde insan vücudu güçlenip direnç kazanır. Anne sütünü artırmaya yardımcı olması da bu çayın faydalarındandır. Fakat yine de hem hamilelerin hem de emziren annelerin moringa bitkisini ve çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Diğer yandan Hindistan’da, yaşam koşullarına bağlı olarak bir anne her gün düzenli bir şekilde moringa tüketriği bilinir. Özellikle de doğum sonrasında Hintli kadınlar uzman doktor kontrolünde bu bitkiyi tüketmektedir.

Moringa

Moringa

Kolesterolün düşmesine yardımcı olan moringa, enerji vermeye, hücresel hasarın azalmasına ve doku onarımlarına yardımcı olmaktadır. Moringa çayı ise kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızlanması konusunda etkili olan bu çay, aynı zamanda vücudumuzdan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İçerisinde proteinden potasyuma, liften çeşitli vitaminlere kadar kilo vermemize yardımcı olan çok sayıda madde yer alır. Saçların uzaması konusunda da faydalı olan bu bitki, saç toniği olarak kullanılır. İçerisinde bulunan çinko ve amino asitler sayesinde saç dipleri sağlığına kavuşur.

Moringa Çayı Zayıflatır Mı?

Moringa Çayının faydaları oldukça fazladır. Gün içerisinde moringa çayı tüketmek insanın enerjik olmasını sağlar. Yoğun ve hareketli günlerde moringa tüketimi tavsiye edilir. Görme rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitki çayıdır. Sadece görme rahatsızlığı olanlar için değil görme kalitesini arttırmak isteyenler kişiler içinde tavsiye edilir. Baş ağrıları başta olmak üzere kulak ağrısı gibi ağrılara karşı ağrı kesmeye yardımcı olur. Bağırsak sorunu olanlar için bağırsakları hareketlendirici bir özelliği vardır. Emzirme dönemindeki anneler için sütünü arttırıcı bir etkisi vardır. Ancak öncesinde hem emziren annelerin hem de hamilelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı olanların çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Bu çay ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri “Moringa çayı zayıflatır mı?” sorusudur. Metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca yağ yakmayı hızlandırır. Uzun süre tokluk hissi verir. Bu yüzden diyet yapanların diyet listelerine bu çayı yazmaları tavsiye edilir. Zayıflamak isteyenler için yemeklerden yarım saat önce tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak doğrudan zayıflamaya etkisi olmadığından sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya da önem verilmelidir.

Moringa Çayı Kaç Kaloridir?

Moringa çayının içerisinde kaloriye neden olacak bileşen miktarı son derece azdır. Bu nedenle de diyetlerde rahatlıkla tercih edilebilir.

Moringa Çayı Demleme Yöntemleri

İnsan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlayan bitki çaylarından olup, özellikle bu bitkiyi bahçesinde yetiştirenler tarafından kolaylıkla hazırlanabilmektedir. Diğer insanlar için de kolay moringa çayı demleme yöntemleri bulunabilmektedir. Bu çay, moringa bitkisinin yapraklarından elde edilirken, yaprakların kurutularak ya da sarartılarak demlemeye hazır bir hale getirilebilir.

Moringa Çayı En İyi Nasıl Demlenir?

En iyi moringa çayını demleme yöntemi, kaynamış su ve kurutulmuş bitki ile hazırlanmasıdır. Bu yöntemde öncelikle bir fincan suyun kaynatılması gereklidir. Bir çay kaşığı kurutulmuş moringa bitkisi kaynamış suyun içerisine ilave edilmeli ve yaklaşık olarak 10 – 15 dakika kadar demlemeye bırakılmalıdır. Bu sayede çay tüketime hazır olacaktır. Ayrıca iki dilim taze zencefil ve çay kaşığı kadar bal karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Öte yandan çayı hazırlayabilmenin bir diğer yöntemi ise bitkinin sapları ile beraber blenderdan geçirilerek toz haline getirilmesidir. Bu şekilde yaklaşık olarak yarım dakika boyunca çekilen moringa, bitki çayı haline getirilebilmek için hazır olacaktır.

Moringa Çayı Demlemenin Püf Noktaları

Moringa çayını demleme yöntemleri değişiklik gösterirken, tıpkı diğer bitki çaylarında olduğu üzere püf noktası kaynamış suyun üzerine ilave edilerek demlemeye bırakılmasıdır. Aksi yönde hazırlanan çay bitkinin haşlanmasına ve dolayısıyla da özelliklerini kaybetmesine neden olabilmektedir.

Moringa günümüzde pek çok aktarda satılan bir bitki çayıdır. Buralardan kolaylıkla temin edilebilen moringa çayını düzenli bir şekilde kullandığınızda etkili olabilmektedir.

Moringa Çayı Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Diğer pek çok bitki çaylarından olduğu gibi moringa çayı çok içilirse çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi bitki çaylarını tüketirken dikkatli olmak gereklidir.

Moringa çayının nasıl içilmesi gerektiğinden bahsetmek gerekirse; günümüzde pek çok aktarda poşet çay olarak satılan çay, oldukça kolay bir şekilde hazırlanmakta ve tüketilmektedir. Örneğin; poşet çayların üzerine belli bir miktarda kaynar su ilave edilip yaklaşık olarak 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çay tüketilmeye hazır olacaktır.

Moringa Çayı Çok İçmenin Zararları Var mı?

İnsan sağlığına son derece faydalı olan bu bitki çayının bazen zararlarını ya da yan etkilerini görebilmek mümkündür. Genellikle çok içmenin zararları olarak bilinen bu yan etkiler; mide ekşimesi, ishal, mide bulantısı, rahimde kasılma, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve bunun gibi alerjik reaksiyonlar halinde görülebilmektedir. Ayrıca bu yan etkiler, bazen hassas bünyeye sahip olan insanlarda da görülebilmektedir.

Bu gibi zararların aksine faydalarını görebilmek için düzenli ve dikkatli kullanılması hayati bir önem taşımaktadır.

Moringa çayı içeriğinde yüksek vitamin, mineral ve antioksidanlar barındırmaktadır. Vücut sağlığında pek çok alanda kullanılabilen bu bitki çayı aşırı tüketimi sonucunda bazı zararlara yol açabilmektedir. Moringa çayının zararları ise şunlardır:

  • Moringa çayı bağışıklık hücrelerinde çeşitli toksinler üretebilmektedir. Bu sebepten ötürü fazla tüketiminden uzak durulması gerekmektedir.
  • Aşırı dozda laksatif etkisine sahip bir bitki çayıdır. Bu nedenle de diyet programlarında aşırı kullanıldığı zaman sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Tavsiye edilen doz miktarı günde 1 çay kaşığı kadardır.
  • İshal, mide bulantısı, kusma gibi çeşitli mide sorunlarına yol açabilmektedir.
  • Fazla tüketimi sonucu döllenmeyi önleyici etkilere sahiptir.
  • Faydaları arasında anne sütünü artırmaya yardım ettiği bilinse de moringa çayını tüketmeden önce bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
  • Hamilelerde fazla tüketimi sonucunda kasılmalara yol açarak rahim sıkışması ve pelvik ağrılara neden olabilmektedir. Bu nedenle hem hamilelerin hem de emziren annelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı olan kişilerin moringa çayı tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Yan Etkileri Var mı?

Moringa çayının aşırı tüketimi tıbbi ilaçlarda da olduğu gibi risklidir. Moringa çayının diğer bitki çaylarına göre içindeki yoğun mineral miktarı onu bazı durumlarda daha tehlikeli yapmaktadır. Etken maddeleri sebebiyle yüksek etki gücüne sahip moringa çayı uygun dozda kullanılmadığı sürece vücuda zarar verebilmektedir.

Alerjisi olan ya da gebe kişilerin bu bitki çayını ancak uzman doktor kontrolünde tüketmesi gerekir. Diğer yandan zayıflattığını fark eden kişilerde aşırı tüketimi sonucu yan etkiler oluşturabilmektedir. Fakat her insanın bünyesi farklı olduğundan aynı yan etkiler söz konusu olmayabilir. Beraberinde kullanılan tıbbi maddeler ise çayın yan etkilerini artırabilmektedir. Sindirim sistemine etki ettiğinden ötürü midede çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.

Şeker Hastaları Tüketirken Dikkatli Olmalı!

Moringa bitki çayının besin değeri çok yüksektir. İçinde A, C ve E vitaminleri bulunduran çay antioksidan içerdiğinden vücut sağlığına pek çok yararları vardır. Diyabet hastalığına olan faydası son derece dikkat çekmektedir.. Kan şekerini dengelemeye yarar sağlamaktadır. Ancak yine de doktor kontrolün olup, dikkatli tüketilmelidir.

Moringa Çayını Kimler Tüketmeli, Kimler Tüketmemeli?

Kimler Tüketmeli, Kimler Tüketmemeli?

Kimler Tüketmeli, Kimler Tüketmemeli?

Moringa çayını herkes tüketebilir. Ancak hamilelerin, emziren annelerin, küçük çocukların, yaşlıların ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.