Aktar Bloğu

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Melisa Cayinin Faydalari Nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Melisa Çayı, nane familyasından olan melisa bitkisinin tarihi orta çağa kadar dayanmaktadır. Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişen çay özellikle stres ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Nane balsamı ve oğulotu gibi isimleri ile de bilinen çay limona benzer ve hafif bir kokuya sahiptir. Çayın faydaları dolayısıyla yapraklar kurutulur ve çay olarak içilir. Ayrıca çaydan melisa özlü yağ ve krem de yapılmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniş olan çayı dünyada ve ülkemizde oldukça sık tüketilmektedir.

Nanegiller familyasından olan melisa bitkisi, günümüzde en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. İnsan sağlığına olan faydaları ile bilinen bu çay, uzun yıllar boyunca alternatif tıp alanında kullanılmıştır. Sindirim sisteminden mide problemlerinde, uyku sorunlarından depresyona, hatta cilt sorunlarına varana kadar oldukça geniş bir alanda etki eden bir bitki çayıdır.

Melisa Çayının İçeriği

Melisa çayı, neredeyse her derde deva olan bitki çayları arasında yer almaktadır. Geleneksel olarak ruh halini ve bilişsel işlevi daha iyi bir hale getirebilmek amacıyla tüketilirken, elbette ki bu çayın faydaları bu kadarla sınırlı kalmıyor.

Nanegiller familyasından olan Melisa bitkisinden elde edilen bir bitki çayıdır. Melisa bitki çayının içeriğindeki bazı bileşenler, yüzde 24 oranında sitronelanin, yüzde 12 oranında linial asetat, yüzde 16 oranında geranial ve yüzde 12 oranında caryophyllene olarak bilinmektedir. İçeriğindeki faydalı bileşenleri sayesinde insan sağlığına büyük faydaları dokunan bu bitki çayı, uzun yıllardır biyomedikal bitki olarak kullanılmaktadır.

Melisa Çayının Özellikleri

Genel olarak melisa çayının faydalarına bakılacak olursa; yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği ile uyku sorunlarına etki eden bu bitki çayı, uyku saatinden 15 dakika kadar önce tüketildiğinde rahat uykuya dalabilme konusunda fayda sağlayacaktır. Gün içerisinde fazla kaçan yemeklerin sindirimine de destek olan çay, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması konusunda da oldukça etkilidir.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra unutkanlık, kilo vermeyi kolaylaştırma, stres ve kaygıyı azaltıp sakinleştirme, regl sancılarını hafifletme ve cilt problemleri ile savaşma gibi etkileri çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Her akşam yatmadan önce tüketilmesi halinde sakinleştirici bir etki oluşturabilmektedir. Sindirim sistemi problemleri konusunda da oldukça etkili olan bu çay, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, kolik sancıları gibi problemlerin giderilmesindeki faydaları ile bilinmektedir.

Öte yandan melisa çayı, ağrı kesici bir özelliğe sahiptir. Baş ağrılarının, adet sancılarının hafifletilmesinde etkili olan çay, uyku problemi yaşayanlar için de birebir olan bir bitki çayıdır. Ayrıca tok tutma özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olması, doğal antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, alzeheimer hastalığının önüne geçilmesi, ciltte meydana gelen kırışıklıkların en aza indirgenmesi, adet düzensizliğini gidermesi, vücuda dinçlik ve zindelik kazandırması da yine çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Kaygıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Uyku sorunu çeken kişilere yardımcı olmaktadır.
  • Mide rahatsızlıklarını azaltmaya, vücuttan ter atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Gaz gidermeye, sindirim problemlerini çözmeye yardımcı olmaktadır.
  • Melisa özlü kremler uçuk problemini çözmeye, egzama rahatsızlıklarına, mantar rahatsızlığına yardımcı olmaktadır.

Stres, kaygı ve uyku sorunu gibi psikolojik olan rahatsızlıklarda oldukça sık kullanılmaktadır. Düzenli olarak çayı içen kişilerin kaygı ve stres gibi problemlerinin geçtiği yapılan araştırmalar sonucunda açıklanmıştır. Kaygı, stres ve uyku sorunu gibi rahatsızlıkları olan kişilere uzman doktorlar önermektedir. Ayrıca melisa özlü olan kremler uçuk ve mantar gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olmaktadır.

Belirli aralıklarda ve düzenli olarak tüketilen bu bitki çayı, bu şekilde büyük faydalar sağlayabilmektedir.

Stresi Azaltmak için Melisa Çayı Tüketebilirsiniz!

Stres belirtilerini en aza indirgeme konusundaki etkileri ile bilinen bitki çaylarından biridir. Kişinin ruh halini daha sağlıklı bir hale getirmeye ve rahatlatmaya yaramaktadır. Üstelik bu alanda yapılan araştırmalar, kişinin melisa bitki çayı tüketmesinin psikolojik açıdan stres ve negatif yöndeki ruh halini en aza indirgediğini savunmaktadır.

Öte yandan çayın faydaları bu kadarla sınırlı değildir. Stresin giderilmesi konusunda oldukça başarılı olan bu çay, sinirleri yatıştırmaya, insanı sakinleştirmeye ve depresyonun ortadan kaldırılmasına oldukça faydalıdır. Bu gibi sorunlara iyi gelmesi nedeniyle ihtiyaç duyulan zamanlarda ya da düzenli olarak melisa bitki çayını tüketmek etkili olacaktır.

Melisa Çayı Boy Uzatır Mı?

Çayın faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından sıkça dile getirilmiştir. İbrahim Saraçoğlu ve uzman doktorlar tarafından oldukça tavsiye edilen bir çaydır. Melisa çayı boy uzatır mı sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır ancak boy uzatmadığı herkes tarafından bilinmelidir.

Melisa Çayı Zayıflatır Mı?

Melisa çayı zayıflatır mı sorusu da çay hakkında birçok kişi tarafından sorulan soruların başında geliyor. Sadece çayı içerek değil ama spor ve egzersiz yapıp bunun yanında da çayı içerseniz, sizin kilo vermenize yardımcı olacaktır. Çünkü hiçbir şey tek başına kilo vermede etkili değildir.

Melisa Çayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Öncelikle çayı tüketirken aşırı bir şekilde tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Aşırı tüketimle baş dönmesi, mide rahatsızlıkları ve uyku problemleri ortaya çıkabilir. Peki çay günde kaç bardak içilir? Bunun net bir cevabı yoktur ama farklı öğünlerde olmak üzere günde 3 bardak kadar içilebilir. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar da çayı içerken uzman bir doktora danışarak içmesini tavsiye edilmektedir.

Melisa Çayı Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Melisa gibi bir bitki çayının günlük olarak tüketilmesi gereken miktar 1 ila 3 çay kaşığı arası kurutulmuş melisa otu ile demlenen normal bir fincandır. Akşam yatmadan önce tüketilmesi gereken bu çay, tok karnına içilmelidir.

Melisa Çayı Soğuk mu Sıcak mı İçilmelidir?

Çayı isteğe bağlı olarak sıcak, soğuk ay da ılık olarak tüketilebilmektedir. Genel olarak kaynamış suyun içerisinde atılarak demlenmeye bırakılan çayı, 10 dakika bekledikten sonra tüketilmektedir. 10 dakika bekleyen çay da ılımaktadır. Dolayısıyla melisa çayı çoğu zaman ılık olarak tüketilmektedir.

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Melisa çayının hazırlanışı oldukça kolaydır. Aktarlarda kurutulmuş bitki olarak satılan bu çay, kaynamış suyun içerisine atılarak demlenebilmektedir.

Nasıl Demlenir?

Nasıl Demlenir?

Melisa çayı demleme yöntemi oldukça basittir. Bir fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı kadar eklenen melisa çayının yaklaşık olarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakılması gereklidir. 10 dakika sonra çay tüketime hazır olacaktır.

Melisa bitki çayını hazır poşet çay olarak da temin edebilmek mümkündür. Bu şekilde olan çaylarda da demleme yöntemi hemen hemen aynıdır. Tavsiye edilen tüketim yöntemi ise şeker ilave etmeden ılık olarak tüketilmesidir.

Melisa çayını isteğe göre soğuk, sıcak ya da ılık olarak tüketebilmek mümkündür. Fakat genellikle ılık olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Melisa Çayı Bozulur mu?

Taze olarak hazırlanmalı ve bu şekilde tüketilmelidir. Diğer bitki çaylarında olduğu üzere hazırlanıp bekletilen çay, belli bir zaman sonrasında bozulmaya başlayacaktır.

Bunun ile beraber taze ya da kurumuş bitki çayı olarak satın alınan melisa çayını saklama koşulları da önemlidir. Yanlış bir muhafaza şekli, bu çayın kısa sürede bozulmasına neden olabilmektedir.

Nasıl Saklanmalıdır?

Serin ve kuru yerlerde saklamak önemlidir. Taze bir ot olarak temin edilen çayın saklanabilmesi için öncelikle kurutulması gerekir. Kuru olarak satın alınan bu bitki çayı ise güneş görmeyen yerde bulunmalıdır. Ayrıca cam bir şişede olması da daha uzun süreli korunmasını sağlayacaktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.