Aktar Bloğu

Matcha Çayı Nedir?

Matcha çayı geleneksel olarak Japon Çay Seremonileri’nde içilmektedir ve gölgede yetişen çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Matcha çayı elde edilirken, toplanmadan önce 15 gün boyunca gölgede bırakılır. Gölgede bırakılmasının sebebi ise bitkinin daha fazla klorofil salgılamasını sağlamaktır. Bu matcha çayının en önemli özelliklerini belirler. Çünkü klorofil çaya parlak renk verir, kuvvetli tat verir ve yüksek miktarda antioksidan içermesini sağlar. Matcha çayını diğer yeşil çaylardan ayıran en önemli özellik ise antioksidan miktarının çok yüksek oranda olmasıdır. Peki bu Matcha çayı nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Matcha Çayı Nedir?

Gyokuro cinsi çay yapraklarından elde edilen matcha çayı, buhara maruz bırakılır ve daha sonra kurutulur. Sonrasında ise fazlalıklarından ayrıldığı bir işleme sokulur. Bu işlemlerin sonucunda az miktarda bir Tencha elde edilir. Tencha ise genelde el değirmeni kullanılarak toz haline getirilir. Tencha’yı öğüterek Matcha çayı elde edilir ve bu işlem 3-4 saat aralığında sürmektedir. Bazı yerlerde bu işlem daha hızlı yapılmaktadır ama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman Matcha çayının tadı ve aroması bozulmaktadır. Bu yüzden yavaş ve düzgün bir şekilde yapmak Matcha çayından daha iyi ve güzel bir tat almamızı sağlar. Ayrıca Matcha çayı soğuk çay olarak içilmekte, kek, pasta ve dondurma olarak da kullanılmaktadır.

Matcha Çayı Çeşitleri

Matcha çayının iki farklı türü vardır. Bunlar koicha ve usucha’dır. Kalın ve ince anlamlarını gelen bu iki tür farkı çay ağaçlarının yaşlarıdır. Usucha 30 yaşından küçük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Koicha ise 30 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından büyük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir.

Japon Çay Seremonilerinin vazgeçilmezi olan Matcha çayını diğer çaylardan ayıran en büyük özellik ise içerisinde bulunan yüksek antioksidan derecesidir. Matcha çayı toz olarak suya karıştırılır ve bu sebeple en yüksek antioksidan miktarı olan çaydır. Diğer yeşil çaylarda da antioksidan oranı yüksek olsa da Matcha çayı kadar antioksidan derecesi yüksek olan bir yeşil çay bulunmamaktadır.

Matcha Çayı Nasıl İçilir?

  • Öncelikle Matcha çayını hazırlamak için bir kase temin edilmelidir.
  • Daha sonra karıştırıcı ıslatılmalıdır.
  • Bir çay kaşığı civarında Matcha çayı kaseye dökülmelidir.
  • Üzerine 1 fincan civarında su eklenmelidir.
  • Karıştırıcının yardımıyla kasenin içerisindeki toz çay iyice karıştırılmalıdır.
  • Yeterince karıştırdıktan sonra Matcha çayı fincana boşaltılıp, içilebilir.

Matcha Çayı İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Matcha çayını içerken dikkat etmeniz gerekenler, suyun çok fazla sıcak olmaması ve Matcha çayını bekletmemektedir. Matcha çayını yaparken kullandığınız su 90 derecenin üzerinde olursa ve içerken bekletirseniz faydasını yeterli miktarda alamazsınız. Daha farklı lezzetler arıyorsanız, matcha çayı ile lezzetli içecekler yapabilirsiniz. Matcha çayını süt ile karıştırarak Matcha Latte elde edebilirsiniz. Güzel bir içecek olan Matcha Latte’nin haricinde, soğuk çay olarak Matcha Iced Tea de elde edebilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.