Aktar Bloğu

Matcha Çayı Nedir? Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?

Matcha Cayi Nedir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Matcha çayı, yeşil çaylar içerisinde en pahalı ve en faydalı çay olarak bilinmektedir. Anavatanı Japonya başta olmak üzere Avrupa, Asya ülkelerinde ve Türkiye’de de tüketilmektedir. Japonya ve Avrupa’da Türkiye’den daha fazla popülerliği olan çayın yavaş yavaş ülkemizde de popülerliği artmaktadır. En önemli özelliği ise insan vücuduna olan faydalarıdır.

Matcha çayı geleneksel olarak Japon Çay Seremonileri’nde içilmektedir ve gölgede yetişen çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Bu çay elde edilirken, toplanmadan önce 15 gün boyunca gölgede bırakılır. Gölgede bırakılmasının sebebi ise bitkinin daha fazla klorofil salgılamasını sağlamaktır. Bu matcha çayının en önemli özelliklerini belirler. Çünkü klorofil çaya parlak renk verir, kuvvetli tat verir ve yüksek miktarda antioksidan içermesini sağlar. Diğer yeşil çaylardan ayıran en önemli özellik ise antioksidan miktarının çok yüksek oranda olmasıdır. Peki bu Matcha çayı nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Japon kültüründen gelen ve ülkemizde de sıklıkla tüketilmeye başlanan bitki çaylarından Matcha çayı, insan sağlığı üzerinde mucizevi etkiler gösterebilmektedir. İçeriğinde bulunan klorofil sebebiyle yoğun bir yeşil renkte olan bu çay, A, B, C ve E vitamininin yanı pek çok minerali de bünyesinde barındırmaktadır. Antioksidan kaynağı olduğundan metabolizma üzerinde hızlandırıcı bir etki gösteren çay, detoks diyeti uygulayanlarda destekleyici bir etki göstermektedir.

Tüm bunların yanı sıra kansere karşı koruyucu bir etki göstermesi, kalorileri yakması, hafızayı ve beyin sağlığını güçlendirmesi, yaşlanma etkilerine karşı mücadele etmesi, vücuda enerji kazandırması, bağırsak hareketlerini düzenlemesi, cilde rahatlama ve tazelik kazandırması, diş çürümelerini önlemesi ve bunun gibi daha yüzlerce etkisi, Japon çayının faydaları arasında yer almaktadır.

Matcha Çayı Nedir?

Japon çayı olarak da bilinen Matcha bitki çayı, son yıllarda oldukça popüler hale gelen bitki çaylarından biridir. Yeşil çaylar arasında adını sıklıkla duymaya başladığımız bu çay, Japon kaynakları gözetilerek hazırlanmakta ve tüketilmektedir. Bu sayede insan sağlığı üzerinde oldukça etkili olan Matcha bitki çayı, dikkat dağınıklığından Parkinson rahatsızlığına, kilo vermenin kolaylaştırılmasından solunum yolu problemlerine varana kadar fayda sağlayabilmektedir.

Gyokuro cinsi çay yapraklarından elde edilen çay, buhara maruz bırakılır ve daha sonra kurutulur. Sonrasında ise fazlalıklarından ayrıldığı bir işleme sokulur. Bu işlemlerin sonucunda az miktarda bir Tencha elde edilir. Tencha ise genelde el değirmeni kullanılarak toz haline getirilir. Tencha’yı öğüterek çay elde edilir ve bu işlem 3-4 saat aralığında sürmektedir. Bazı yerlerde bu işlem daha hızlı yapılmaktadır ama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman çayın tadı ve aroması bozulmaktadır. Bu yüzden yavaş ve düzgün bir şekilde yapmak çaydan daha iyi ve güzel bir tat almamızı sağlar. Ayrıca bu çayı soğuk çay olarak içilmekte, kek, pasta ve dondurma olarak da kullanılmaktadır.

Matcha Çayı Çeşitleri

Matcha Cayi Nedir 1

Çayın iki farklı türü vardır. Bunlar koicha ve usucha’dır. Kalın ve ince anlamlarını gelen bu iki tür farkı çay ağaçlarının yaşlarıdır. Usucha 30 yaşından küçük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Koicha ise 30 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından büyük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir.

Japon Çay Seremonilerinin vazgeçilmezi olan bu çayı diğer çaylardan ayıran en büyük özellik ise içerisinde bulunan yüksek antioksidan derecesidir. Çay toz olarak suya karıştırılır ve bu sebeple en yüksek antioksidan miktarı olan çaydır. Diğer yeşil çaylarda da antioksidan oranı yüksek olsa da çay kadar antioksidan derecesi yüksek olan bir yeşil çay bulunmamaktadır.

Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?

Çayın en büyük özelliği diğer çaylarda bu kadar miktarda bulunmayan antioksidan oranıdır. Yeşil çayların içerisinde en fazla antioksidan oranı olan Matcha çayının antioksidanın dışında da birçok faydası vardır. Bazı rivayetlere göre konsantrasyonu güçlendirmeye ve bedeni arındırmaya yardımcı olmak için kullanıldığı söylenmektedir. Ayrıca klorofil zengini olan çay, klorofilin etkisiyle de antioksidan derece yüksek ve kansere karşı etkili ve yardımcı olan bir çaydır. Diğer çaylara göre az miktarda kafein içermektedir. Sakin kalmaya destek olmakla beraber kan şekerini dengelediği ve toksinleri atmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Yağ yakıcı, kolesterol düşürücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır. Özellikle bazı kişilerin vitamin eksikliğini de tamamlayan çay, A, B, C ve E vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır.

Uzmanlar tarafından açıklanan görüşlere göre, çayı günde 1 defa içmek vücudumuza oldukça fayda sağlıyor. Ancak yine de çok abartılmadan içilmesi tüm içeceklerde olduğu gibi yararlıdır. Aynı zamanda küçük çocukların, hamilelerin, yaşlı ve bir hastalığı olan kişilerin doktor kontrolü ve tavsiye ile tüketmeleri önerilmektedir.

Yeni yağ hücrelerinin oluşumunu azaltıcı etkisi bulunan çay, yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar kapsamında, her gün düzenli olarak çayı tüketen kişilerin kalori yakımlarının artış gösterdiği belirlenmiştir. Matcha çayı, Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafında da en çok tavsiye edilen çaylar arasında yer almaktadır.

Yaşlanma karşıtı bir etki göstermesi, doğru ve düzenli olarak tüketildiği takdirde kilo vermek isteyenlerin diyetlerine destek olması, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olması, sindirim sistemi problemlerini ve kabızlığı gidermesi, bu bitki çayının faydaları arasında yer almaktadır. Öte yandan diğer pek çok bitki çayında olduğu üzere yanlış ve bilinçsiz kullanımlarda zararlarını ve yan etkilerini görebilmek de mümkündür.

Matcha Çayı Zayıflatır Mı?

İnsanların zayıflamak ve fazlalık yağlardan kurtulmak için son yıllarda tüketmeye başladığı bir bitki çayıdır. “Matcha çayı zayıflatır mı” sorusuna cevap olarak şöyle açıklanabilir. Zayıflamaya etkisi vardır fakat birebir her insanda kilo vermede etkili olmamaktadır. Kilo vermeye, zayıflamaya yardımcı bir bitki çayıdır.

Matcha çayının zayıflamak ve yağ yakmak gibi faydaları da bulunmaktadır. İçerisinde birçok mineral bolup, aynı zamanda A, B, C ve E vitaminleri içererek vücuda yarar sağlamaktadır.  Bu sayede de metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Göbek yağlarının hızlı erimesine yardımcı olur.

Matcha Çayı Kaç Kaloridir?

Düşük kalorili bir bitki çayıdır. Matcha çayının kalorisi 1 gram çay yaklaşık olarak hesaplandığı zaman 3 kaloriye tekabül etmektedir. Bu durumda 2 gramdan fazla içilirse çok fazla kalori tüketmiş olunmamaktadır. Bu da kalorilerin yağ olarak kullanılma ve depolanma şansını azaltmaktadır.

Matcha Çayı Demleme Yöntemleri

Demleme Yöntemleri

Demleme Yöntemleri

Diğer pek çok bitki çayında olduğu üzere Matcha çayını demleme yöntemi de oldukça önemlidir. Üstelik bu çay her ne kadar yeşil çayın toz hali olarak ifade edilse de farklı şekillerde hazırlanmaktadır.

En İyi Nasıl Demlenir?

Matcha çayını demleme yöntemlerinden ilkine bakılacak olursa; öncelikle bir çay kaşığı kadar Matchanın bir fincan içerisine koyulup üzerine 2 – 3 damla kadar su ilave edilmeli ve homojen bir hale getirilmelidir. Ardından yaklaşık olarak 85 derece sıcaklıktaki kaynamış suyun üzerine ilave edilip köpürene kadar karıştırılması gereklidir. Bu şekilde Matcha çayı tüketime hazır olacaktır.

Demlemenin Püf Noktaları

Japon çayı, günümüzde pek çok bitki çayının demlenme şekli gibi demlenmezken, farklı demleme yöntemleri bulunmaktadır. Ayrıca bu yöntemlerde dikkat edilmesi gereken bazı yöntemler de bulunmaktadır. Örneğin; Matcha çayını demlerken bambu karıştırıcı ile karıştırma işlemini gerçekleştirmek, çayın aromasının daha çok ön planda olmasını sağlayacaktır.

Günümüzde pek çok aktarda ya da organik Pazar, market gibi yerlerde satılan Matcha çayı, doğru bir şekilde hazırlanıp düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığına büyük faydalar sunmaktadır.

Matcha Çayı Nasıl İçilir?

  • Öncelikle çayı hazırlamak için bir kase temin edilmelidir.
  • Daha sonra karıştırıcı ıslatılmalıdır.
  • Bir çay kaşığı civarında çayı kaseye dökülmelidir.
  • Üzerine 1 fincan civarında su eklenmelidir.
  • Karıştırıcının yardımıyla kasenin içerisindeki toz çay iyice karıştırılmalıdır.
  • Yeterince karıştırdıktan sonra çayı fincana boşaltılıp, içilebilir.

Matcha Çayı İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çayı içerken dikkat etmeniz gerekenler, suyun çok fazla sıcak olmaması ve çayı bekletmemektedir. Çayı yaparken kullandığınız su 90 derecenin üzerinde olursa ve içerken bekletirseniz faydasını yeterli miktarda alamazsınız. Daha farklı lezzetler arıyorsanız, matcha çayı ile lezzetli içecekler yapabilirsiniz. Çayı süt ile karıştırarak Matcha Latte elde edebilirsiniz. Güzel bir içecek olan Matcha Latte’nin haricinde, soğuk çay olarak Matcha Iced Tea de elde edebilirsiniz.

Matcha Çayının Zararları

Matcha çayının zararları, bu çayın yanlış kullanımlarında ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; bir gün içerisinde maksimum 2 fincan kadar tüketilebilen bu çay, daha fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra yine fazla tüketildiğinde sindirim sistemi bozukluklarına da neden olabilmektedir.

Matcha Çayının Yan Etkileri Var mı?

Yan Etkileri Var mı?

Yan Etkileri Var mı?

Hassas bünyeye ve hatta cilt yapısına sahip olan insanlarda Matcha çayının yan etkileri de görülebilmektedir. Bu etkiler genellikle alerjik reaksiyon olan görülebilirken, cilt döküntüleri, kalp çarpıntısı, kabızlık, ishal, reflü, demir eksikliği ve bu gibi durumlar da yine bu çayın yan etkileri arasında yer almaktadır.

Bitki çayları arasında dikkatli tüketilmesi tavsiye edilen çay, ancak doğru bir şekilde kullanıldığında faydalı olmaktadır. Ayrıca herkesin kullanımına uygun olmayan bu çay, kronik hastalarda da zarara yol açabilir.

Kalp Hastaları Matcha Çayı Tüketmemeli!

Ne yazık ki her insanın kullanımına uygun olan bir çay değildir. Günümüzde pek çok uzman, bu çayın kalp ve damar hastalıklarına sahip olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerektiğini ifade etmektedir. Öte yandan Japon çayının zararları demir eksikliği, reflü, böbrek yetersizliği, hamileler, emziren anneler ve karaciğer yetersizliği olanların da kullanmaması gereklidir.

Matcha bitki çayını hemen hemen her aktardan temin edebilmek mümkündür. Kullanımında mutlaka profesyonel bir destek alınması tavsiye edilen bu çay, bir günde en fazla 2 fincan kadar tüketilmelidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.