Aktar Bloğu

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Güzel kokusu ve aroması sayesinde kozmetik sanayisinde çok kullanılan lavanta yağı, lavanta çiçeğinden elde edilen özel bir yağdır.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Sedef hastalığını ve egzama hastalığında yardımcı olmaktadır.
  • Strese iyi gelen lavanta yağından birkaç damla yastığınıza damlatmanız aroma terapistleri tarafından önerilir. Sabahları daha sakin, daha dinlenmiş ve daha dinç kalkıldığı tespit edilmiştir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Soğuk algınlığında ve boğaz enfeksiyonlarında yardımcı olmaktadır.
  • Öksürük, grip, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılabilindiği gibi, balgam söktürmeye de yardımcı olmaktadır.
  • Dudak koruyucu balsam olarak kullanılabilir. Çatlamış, kurumuş ve güneşten yanmış dudaklar için faydalıdır.
  • Mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. Peki nasıl yapılır? Bilek içlerinizi lavanta yağı ile ovarak ve kıyafetlerinize birkaç damla lavanta yağı damlatarak.

 

  • Doğal ve natürel bir parfümdür. Özellikle kozmetik kimyasallarla üretilmiş parfümlere alerjisi olan kişiler için ideal bir parfümdür. Avuç içinize birkaç damla damlatın ve elinizle ovuşturduktan sonra vücudunuza boynunuza ve kıyafetlerinize sürün. Aynı zamanda oda parfümü olarak da kullanabileceğiniz lavanta yağını püskürtme özelliği olan bir şişenin içindeki suya birkaç damla damlatarak çalkalayın. Böylece oda parfümünüzü hazırlamış olursunuz.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına ve idrar yolu iltihaplarına yardımcı olmaktadır.
  • Kan basıncını düşürerek orantılı olarak tansiyona da yardımcı olmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıklara karşı direnci artırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Sindirimi rahatlatarak hazımsızlığı önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Yanık ve yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Sivilceleri, siyah noktaları ve akneleri kurutmaya yardımcı olmaktadır.
  • Yaşlanma karşıtı olarak kullanılan lavanta yağının, kırışıkları azaltmaya ve deriyi germeye yardımcı olmaktadır.

Lavanta Yağının Zararları Var Mıdır?

Herhangi bir zararı ve yan etkisi olmayan lavanta yağının bazı durumlarda doktorlara danışılarak kullanılmasında fayda vardır.

  • Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
  • Alerjisi olan kişiler kullanmamaya özen göstermelidir.
  • Uykusuzluk için ya da depresyon için ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Çünkü ilaçlarla ters etkileşme yapabilir. İlaçların prospektüs uyarıları okunarak kullanıp kullanmamaya riayet edilmelidir.
  • Küçük çocuklarda lavanta yağı kullanılması pek önerilmez.
  • Ameliyat olacak hastaların lavanta yağı kullanması da önerilmeyen maddeler arasında yer almaktadır.
author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.