Aktar Bloğu

Kuşburnu Nasıl Saklanmalıdır? Bozulur mu?

Kuşburnu, insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bir besin türüdür. Marmelat, reçel, bitki çayı ya da bunun gibi farklı şekillerde tüketilmesi mümkün olan kuşburnu, bir yabangülü meyvesi olarak tanımlanmaktadır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, çinko, sodyum, A, B, C, D, E ve K vitamini gibi pek çok faydalı vitamin ve mineral barındıran bu bitki ya da bitki çayı, hem genel sağlık, hem de cilt sağlığı açısından oldukça etkilidir.

Kuşburnunun faydalarından en önemlisi, kanser ve kronik hastalık gibi önemli rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlamasıdır. Bunun ile beraber ciltte tonik etkisi oluşturması, besleyici olması, müshil etkisi oluşturması, vücuttaki bitkinlik ve güçsüzlüğün giderilmesi konusunda etkili olması, diyare halinde ishali kesebiliyor olması, safra kesesi, mesane ve böbrek problemlerinde vücudu desteklemesi, kuşburnunun faydaları arasında yer almaktadır.

Kuşburnu Bozulur mu?

Kuşburnu, çalı formunda olan bitkinin ismi olmakla beraber, bu bitkinin meyvesine de kuşburnu adı verilmektedir. Sonbahar mevsiminde olgunlaşmasını tamamlayarak kırmızı – turuncu bir renk alan kuşburnu, bu şekilde olgunlaştığında toplanması gerekmektedir. Vaktinde toplanmadığında ya da toplandıktan sonra saklama koşulları sağlanmadığında bozulabilecek bir meyve ya da bitkidir.

Kuşburnu Nasıl Saklanmalıdır?

Kuşburnunun buzdolabında, dondurucuda ya da kurutularak saklayabilmek mümkündür.

Kuşburnu uzun süreli saklanmak istendiğinde buzdolabı tercih edilmemektedir. Çünkü buzdolabı kuşburnunun en fazla 15 gün boyunca taze kalmasını sağlayabilmektedir. Öte yandan bu şekilde muhafaza edileceği zaman kapalı bir kap ya da buzdolabı poşeti kullanılmalıdır. Hava ile teması kesilmeyen kuşburnu kısa süre içerisinde bozulabilmektedir.

Kuşburnunun derin dondurucuda saklama en etkili yollardan biridir. Bu şekilde kuşburnunun yıl boyunca saklanabilmesi mümkündür.

Öte yandan yine bu meyvenin en etkili saklama yollarından bir diğer ise kurutulma yöntemidir. Türkiye’de genellikle bitki çayı şeklinde tüketilen kuşburnunun kurutulması daha faydalı olabilmektedir.

Kuşburnu Nasıl Demlenir?

Bitki çayları arasında oldukça popüler olan kuşburnu çayı, oldukça kolay bir şekilde demlenebilmektedir. Kaynamış ve dinlenmeye bırakılmış olan yarım litre suyun içerisine iki yemek kaşığı kurutulmuş ya da ezilmiş kuşburnunun atılması ile bu çayı demleyebilmek mümkündür. Bu şekilde yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika demlenmeye bırakılan kuşburnu çayı tüketmeye hazır olacaktır. Bunun ile beraber kuşburnu çayını aktarlardan alınan sallama çay ile hazırlayabilmek de mümkündür.

Kuşburnu Nerede Satılır?

Kuşburnu, aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen Kuşburnu satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.