Aktar Bloğu

Körinin Faydaları Nelerdir?

Körinin Faydaları Nelerdir?

Köri, içinde birçok baharat bulunduran bir karışımdır. Asya ülkelerinde kullanımı yaygın olan baharat, tavuk yemeklerinde, makarna soslarında, pilavlarda sıkça tercih edilir. Serin, karanlık ve kuru ortamlarda tazeliğini korumaktadır. Aktarlarda ve marketlerde bulunabilen bir baharat türü olup, taze olmasına önem verilmelidir.

Zerdeçal, kişniş, kırmızıbiber ve zencefil gibi çeşitli baharatlardan oluşan bir karışımdır. Anavatanı Güneydoğu Asya’dır.

Körinin Besin Değeri

Vücut sağlığına yararları fazla olan bir besin kaynağıdır. İçinde A, C vitaminleri ve çeşitli mineraller bulundurmaktadır. Bu sebepten ötürü de besin değeri yüksek bir baharattır. Besin değeri bir tatlı kaşığında 16 kaloridir.

Körinin Faydaları

Körinin Faydaları

Körinin Faydaları

Faydaları genel olarak incelendiği zaman ise;

  • Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olup, hazımsızlığa da yardım etmektedir. Diyet listelerinin vazgeçilmez baharatları arasında bulunur.
  • Kurkumin anti-enflamatuar etkisi vardır.
  • Eklem ağrılarının dinmesine yardım etmektedir.
  • Zengin A vitamini ile göz sağlığına yardımcı olmaktadır.
  • İçinde bulunan kişniş antibakteriyel fonksiyona sahiptir. Bu özellik yardımıyla bakteriyel bağırsak sorunlarıyla mücadelede yardımcı olur.
  • Ferahlatıcı etki sağlayan köri yaprağı saç ve cilt bakımında da kullanılır.
  • İçerisindeki krosin maddeleri ile zararlı toksinleri vücuttan atmaya yardım etmektedir.

Kanser Hücreleriyle Savaşmak için Köri Tüketebilirsiniz!

İçinde çok güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Baharatın bu özelliği vücuttaki kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Kurkumin adlı madde bu özelliği sağlayan maddedir.

Sigara içenlere de yarar sağlayıcı bir özelliği var. Sigaranın akciğer üzerindeki zararını hafifletir. İçindeki krosin adlı madde, sigaranın vücuda verdiği bütün toksinleri vücuttan dışarı atmaya yardımcı olmaktadır.

İçindeki mineraller ise bağırsak kanserinin tümörlerini oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.

Köri Gluten İçerir Mi?

Gluten İçerir Mi?

Gluten İçerir Mi?

İçinde gluten bulunur. Glutensiz olanları da vardır. Glutensiz olanları çölyak hastaları için üretilmiştir. Ancak genel olarak glutenli olarak satılmaktadır. Glutensiz satın almak isteyenlerin özellikle belirtmeleri gerekmektedir.

Köri Nasıl Kullanılır?

Pilav, makarna, salata, çorba, kırmızı et, tavuk eti ve alkol çeşitlerinde kullanılan bir baharat türüdür. Genellikle tüm yemeklerde tercih edilen bir besin kaynağıdır.

Sosunu tavuk terbiyesinde kullanabilirsiniz. Bir tutam köri tozu ile limon ve tuz karıştırıldığı zaman tavuk terbiyesi için kullanılabilir.

Asya mutfağında salatalardan yemeklere kadar çeşitli kullanım alanları vardır. Beyaz et yemeklerinde ve sebze yemeklerinde de tat verici olarak kullanılabilir.

Köri Nasıl Saklanmalıdır?

Nasıl Saklanmalıdır?

Nasıl Saklanmalıdır?

Hakkında en çok merak edilen ve sorulan sorulardan biri de “Nasıl Saklanmalıdır?” sorusudur. Sıcaklıktan çok etkilenen bir baharat olduğundan buzdolabında saklanması tercih edilmektedir. Kilitli poşetler, cam kavanozlar ve derin dondurucuda buz küplerinin içinde saklanabilir. Güneş ışığı almayan, havayla temas etmeyen yerlerde tazeliğini koruyacaktır. Mutfakta ve kiler dolabının arka taraflarında saklanabilmektedir.

Buzdolabının ve fırının üstü ya da ocağın yanı bu baharat için uygun bir saklama alanı değildir. Bu baharat sadece ısıdan değil nemden de etkilenmektedir. Nemli ortamda küflenecek ve toksinlenecektir. Bu sebepten ötürü nemli ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir.

Körinin Zararları Var Mı?

Sağlığımız için çok fazla faydası bulunur. Hastalıkların önlenmesine yardımcı olup, herkesin tüketmesi gereken baharatlar arasında yer almaktadır.

Düzenli ve yeterli dozda kullanımı olduğu sürece herhangi bir yan etkisi olmamaktadır. Fazla tüketimi sonucunda zararları arasında sadece midede yanma ve ekşime hissi olmaktadır. Tüketimi abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.