Aktar Bloğu

Köri ve Kullanımı Hakkında

Köri içinde birçok baharat bulunduran bir karışımdır. Asya ülkelerinde kullanımı yaygın olan köri baharatı, tavuk yemeklerinde, makarna soslarında, pilavlarda sıkça tercih edilir. Serin, karanlık ve kuru ortamlarda tazeliğini korumaktadır. Köri, aktarlarda ve marketlerde bulunabilen bir baharat türü olup, taze olmasına önem verilmelidir.

Körinin Besin Değeri

Vücut sağlığına yararları fazla olan bir besin kaynağıdır. İçinde A, C vitaminleri ve çeşitli mineraller bulundurmaktadır. Bu sebepten ötürü de besin değeri yüksek bir baharattır. Körinin besin değeri bir tatlı kaşığında 16 kaloridir. Körinin faydaları genel olarak incelendiği zaman ise;

  • Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olup, hazımsızlığa da yardım etmektedir. Diyet listelerinin vazgeçilmez baharatları arasında bulunur.
  • Kanser hücrelerine karşı içerdiği antioksidan özelliği ile savaşmaya etki eder.
  • Kurkumin anti-enflamatuar etkisi vardır. İltihaplanmalara karşı gelmeye fayda eder.
  • Eklem ağrılarının dinmesine yardım etmektedir.
  • Zengin A vitamini ile göz sağlığına yardımcı olmaktadır.
  • İçinde bulunan kişniş antibakteriyel fonksiyona sahiptir. Bu özellik yardımıyla bakteriyel enfeksiyonları ve bağırsak enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olur.
  • Ferahlatıcı etki sağlayan köri yaprağı saç ve cilt bakımında da kullanılır.
  • İçerisindeki krosin maddeleri ile zararlı toksinleri vücuttan atmaya yardım etmektedir.

Köri Nasıl Kullanılır?

Pilav, makarna, salata, çorba, kırmızı et, tavuk eti ve alkol çeşitlerinde kullanılan bir baharat türüdür. Köri genellikle tüm yemeklerde tercih edilen bir besin kaynağıdır.

Körinin sosunu tavuk terbiyesinde kullanabilirsiniz. Bir tutam köri baharatı ile limon ve tuz karıştırıldığı zaman tavuk terbiyesi için kullanılabilir.

Asya mutfağında salatalardan yemeklere kadar çeşitli kullanım alanları vardır. Beyaz et yemeklerinde ve sebze yemeklerinde de tat verici olarak kullanılabilir.

Köri Nasıl Saklanmalıdır?

Hakkında en çok merak edilen ve sorulan sorulardan biri de “Köri Nasıl Saklanmalıdır?”dır. Sıcaklıktan çok etkilenen bir baharat olduğundan ötürü buzdolabında saklanması tercih edilmektedir. Kilitli poşetler, cam kavanozlar ve derin dondurucuda buz küplerinin içinde saklanabilir. Güneş ışığı almayan, havayla temas etmeyen yerlerde tazeliğini koruyacaktır. Mutfakta ve kiler dolabının arka taraflarında saklanabilmektedir. Köri baharatı ısıdan uzak yerlerde tazeliğini korumaktadır. Buzdolabının ve fırının üstü ya da ocağın yanı köri baharatı için uygun bir saklama alanı değildir. Bu baharat sadece ısıdan değil nemden de etkilenmektedir. Nemli ortamda küflenecek ve toksinlenecektir. Bu sebepten ötürü nemli ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir.

Köri Nerede Satılır?

Köri, tüm marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. Ancak köri satın alırken taze olmasına önem verilmelidir. İnternetten hemen taze köri satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden baharat çeşitlerimizi inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.