Aktar Bloğu

Kişnişin Zararları Var Mı?

Kişniş, maydonozgiller familyasındandır. 20-60 cm yüksekliğinde olup, tüysüz, bir yıllık otsu bir bitki türüdür. Bu bitkinin baharat olarak kurutulmuşuna kişniş adı verilir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Yumuşak, tüysüz bir bitkidir. Yenen meyveleri 3-5 mm top biçimindedir. Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerde meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir.

Kişnişin Zararları Var Mı?

Sağlığa oldukça yararlı bir baharat olması nedeniyle kişnişin yan etkileri de vardır. Kişnişin faydalarını inceleyecek olursak;

  • Cilt iltihaplanmalarına yarar sağlar.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
  • Kan basıncına etki eder. Kan basıncını azaltır.
  • Sindirime yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarına yardımcı olur.
  • İçinde uçucu yağlar olduğundan enfeksiyonlarla savaşır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özelliği olduğu için kanser hücrelerine karşı dirençlidir.
  • İçinde A vitamini olduğu için göz sağlığına iyi gelir.

Sağlığımız için çok faydalı olan bir baharattır ancak yan etkileri de vardır. Kişnişin yan etkilerini inceleyecek olursak;

  • Deri ile teması sonucu ciltte tahrişe neden olabilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.
  • Kan seviyesini düşürdüğünden diyabet hastalarına zararlıdır.
  • Kan basıncını düşürdüğü için kan basıncı düşük olan kişilerin kullanması zararlıdır.
  • Kan basıncını düşürdüğünden dolayı cerrahi ameliyatlardan 2 hafta önce tüketimi kesilmektedir.
  • Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin kişniş tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Ağız Kokusu İçin Kişniş Tüketebilirsiniz!

Kişniş, ağız kokusunu gidermekte ve ağızda yer alan yaraların iyileşmesine yardım etmektedir. Toz olarak yemeklere katılan kişniş ağız yaralarının iyileşmesi için gargara yapılarak da kullanılabilir. Çayı yapılarak da ağız yaralarına iyi gelmesi sağlanır. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kişniş tozu atılması ya da yaprağıyla demlenmesi fayda sağlayacaktır.

Kişniş Glüten İçerir Mi?

Kişniş glüten içermez. Çölyak hastaları için uygun bir besindir. Aktarlarda hem toz hem de tohum olarak bulunur. Çölyak diyabeti artırdığından ötürü kişniş kürü diyabeti azaltması için önerilir. Kişniş kürü yaparken meyan kökü, kişniş tohumu ve ısırgan otu kullanılmaktadır. İlk olarak meyan kökü kaynatılır, devamında ise kişniş tohumu ile ısırgan otu eklenir. Demlendikten sonra ise içilir. Ancak bunun günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi söylenir.

Kişniş Nerede Satılır?

Kişniş, marketlerde ve aktarlarda satılır. İnternetten hemen kişniş satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye’de meyan kökü de bulunmaktadır.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.