Aktar Bloğu

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Maydanozgiller ailesindendir. Anavatanı Akdeniz havzası olup günümüzde ise ülkemizin birçok bölgesinde yetişen bir baharat çeşididir. Dış yüzeyi hafif tüylü kokusu çok hoş olmayan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin boyutu 30 – 80 santime kadar ulaşır. Ortadoğu, Akdeniz ülkeleri, Çin, Latin Amerika, Güney Asya ve Afrika mutfağında sıkça kullanılır. En çok taze yaprakları ile kuru tohumları kullanılır. Tohumu anımsatan meyveleri çiğnendiğinde limon tadında ekşi bir tat verir. Meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle baharatı meydana gelir.

Aş otu olarak da bilinen bu bitki, aktarlarda ve marketler bulunur. Ancak satın alırken taze olmasında önem verilmelidir. Şimdi kimlerin nasıl tüketmesi gerektiğini, nelerde, nasıl kullanıldığı hakkında yazılanlara bakalım.

Güçlü antioksidan özelliği ile grip, nezle gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmaya, içerisinde yer alan linoleik asit ve benzeri asitlerle kötü kolesterolle mücadele etmeye, kolesterolü dengelerken kan şekerini de düzenlemeye yardımcı olmaktadır.

Kişniş Faydaları Nelerdir?

Kişniş Faydaları Nelerdir?

Kişniş Faydaları Nelerdir?

  • İştahsızlık gibi problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur
  • Karın ve mide ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
  • Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Vücuttaki yaraların kolay iyileşmesine etki eder.
  • Ağız kokusunu gidermek için bir çay kaşığı kurutulmuş olarak çiğnenir.
  • Baş ağrılarının geçmesine yardımcı olur.
  • Mide bulantısını önlemeye yardımcı olur.
  • Adet kanamalarını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kalbi güçlendirmeye, çarpıntıyı geçirmeye, yüksek tansiyonun geçmesine yardımcı olur.

Kişniş Nasıl Kullanılır?

Nasıl Kullanılır?

Nasıl Kullanılır?

Kişnişin tohumu kurumaya bırakılır. Kurutulmanın ardından daha çok baharat olarak yemeklere tat ve koku vermesi için kullanılır. Yalnızca bal ile karıştırıldığında yüksek tansiyonu normal seviyeye indirir. Fazla miktarda kullanılması ise baş dönmesine ve çarpıntıya neden olur.

Hamilelerin, emziren annelerin, yaşlıların, küçük çocukların ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketiminde doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Ağız Kokusu için Kişniş Tüketebilirsiniz!

Ağız kokusunu gidermekte ve ağızda yer alan yaraların iyileşmesine yardım etmektedir. Toz olarak yemeklere katılan kişniş ağız yaralarının iyileşmesi için gargara yapılarak da kullanılabilir. Çayı yapılarak da ağız yaralarına iyi gelmesi sağlanır. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı tozu atılması ya da yaprağıyla demlenmesi fayda sağlayacaktır.

Kişniş Glüten İçerir Mi?

Glüten içermez. Çölyak hastaları için uygun bir besindir. Aktarlarda hem toz hem de tohum olarak bulunur. Çölyak diyabeti artırdığından ötürü kürü diyabeti azaltması için önerilir. Kürü yaparken meyan kökü, kişniş tohumu ve ısırgan otu kullanılmaktadır. İlk olarak meyan kökü kaynatılır, devamında ise tohumu ile ısırgan otu eklenir. Demlendikten sonra ise içilir. Ancak bunun günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi söylenir.

Bebekler Kişniş Tüketebilir Mi?

Bebekler ilk altı ay boyunca ek gıda tüketimine başlamamalıdırlar. Altı ayın sonunda direkt olarak değil mamaya karıştırılıp ek gıda tüketimi yapılabilir. Fakat bebeklerde kişniş tüketimi için önceden mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Sağlık için yararları çok olan kişnişin faydaları şunlardır:

  • Bol miktarda antioksidan içermektedir. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı vücut direncini artırmaya yardım etmektedir.
  • Linoleik asit sayesinde hem kolesterole hem de kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. Kötü kolesterolle mücadele etmektedir.
  • İçeriğindeki cineol maddesi göz sağlığı için yararlıdır.
  • Hazımsızlık sorunlarının çözülmesine etki edip, sindirim sisteminin çalışmasına yardım etmektedir.
  • Mide krampları ve şişkinlik gibi sorunlarla mücadele etmektedir.
  • Çeşitli yemeklerin ve çorbaların içine katıldığından ötürü ağız kokusunu gidermeye yardım etmektedir.
  • Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi ani gelişebilen hastalıklara müdahale etmektedir.

Çocuklar Kişniş Tüketebilir Mi?

Çocuklar maske olarak kullanabilmektedir. Maske ergenlik döneminde çıkan sivilcelere karşı etkili olmaktadır.

Mide ve karın ağrılarının hafiflemesinde tüketilebilir. İçeriğinde mineraller ve antioksidan özelliği sayesinde ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ancak önemli ağrılarda mutlaka doktora görünmek gerekir. Çocuklar tüketirken dikkat etmeleri gereken durum direkt olarak değil yemeklere katarak tüketmeleridir. Direkt tüketildiğinde boğaza kaçma ihtimali vardır. Bunun sonucunda istenmeyen sorunlarla karşılaşılabilir.

Kimler Kişniş Tüketebilir, Kimler Tüketemez?

Kimler Tüketebilir, Kimler Tüketemez?

Kimler Tüketebilir, Kimler Tüketemez?

Bebekler ve çocuklar tüketirken dikkat etmelidir, uzman doktora danışarak tüketmelidir. Hamilelerin tüketiminde sakınca olmadığı belirtilmektedir. Tedbir amaçlı hamileler, emziren anneler, kronik ve alerjik hastalığı olan insanların tüketimi öncesinde doktor denetiminden geçmeleri gerekmektedir. Fazla tüketimi yan etkiler doğurabilmektedir, dikkatli ve düzenli kullanım gerektirir.

Kişnişin Zararları Var Mı?

Sağlığımız için çok faydalı olan bir baharattır ancak yan etkileri de vardır. Yan etkilerini inceleyecek olursak;

  • Deri ile teması sonucu ciltte tahrişe neden olabilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.
  • Kan seviyesini düşürdüğünden diyabet hastalarına zararlıdır.
  • Kan basıncını düşürdüğü için kan basıncı düşük olan kişilerin kullanması zararlıdır.
  • Kan basıncını düşürdüğünden dolayı cerrahi ameliyatlardan 2 hafta önce tüketimi kesilmektedir.
  • Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin kişniş tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.