Aktar Bloğu

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu yagi kullanim yontemleri hakkinda bilgi sahibi misiniz

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Keten tohumu yağı, insan sağlığına pek çok faydası bulunan ve günümüzde oldukça sık kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Keten bitkisinin yenilebilir tohumundan üretilen bu yağ, tohumların soğuk pres işleminden geçirilmesiyle elde edilmektedir. Üstelik kişisel bakım ya da genel sağlık amacıyla kullanılabilecek organik ürünler arasında yer almasıyla da bilinir.

Doymamış yağ oranı oldukça fazla olan keten tohumu yağı, minimum oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir. Vitamin ve mineral bakımından bol potasyuma sahip olan bu organik ürün, ayrıca demir, bakır, çinko, magnezyum ve bunun çeşitli mineraller bakımından da son derece zengin olmasıyla dikkat çeker.

Sahip olduğu bu zengin içerikler sayesinde uzun yıllardır kullanılmakta olan keten tohumu yağı, günümüzde yapılan pek çok araştırma neticesinde faydaları kanıtlanmış olan bir bitkisel yağ niteliği taşır. Çeşitli sağlık problemleri için kullanılabilen bu yağ, aynı zamanda mutfakta da kullanılabilmektedir.

Sağlığa faydalı olmasıyla bilinen ve bitkisel yağlar kategorisinde yer alan keten tohumu yağı, insan sağlığını korumak, zayıflamaya yardımcı olmak ve yakalanılan hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmak gibi faydalar sağlar. Kalp sağlığını koruma konusunda da etkili olurken, Omega3 ve Omega6 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Üstelik eklemlerde meydana gelen şişkinliklerin ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı olması, safra kesesi taşının oluşumunu önlemesi gibi etkileriyle de dikkat çeker.

Keten tohumu yağının içeriğinde bol miktarda Omega-3 yağ asitleri bulunur. Keten tohumunu direkt çiğneyerek tüketebilmek mümkün olduğu gibi damıtılarak yağ ya da öğütülerek toz halinde de tüketebilmek mümkündür. Özellikle diyet sürecinde Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından diyet listelerinde de tüketimine yer verilir edilir.

Şifalı bitkilerden keten tohumunun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilen bu yağ, tamamen doğal yollardan elde edilmiş natural yağdır. Genelde bezir yağı adıyla bilinen bu keten tohumu yağı Antioksidan özeliği taşır ve vücuda büyük ölçüde destek sağlamaktadır.

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

  • Keten tohumu yağı sindirim sistemini hızlandırmaya ve bağırsak yolu problemlerine (kabızlık, şişkinlik) yardımcı olur.
  • Menopoz döneminde oluşan sorunları en aza indirmeye yardımcı olur.
  • Kan şekerini düşürmeye yardımcı olup, aynı zaman hafızaya ve unutkanlığa da iyi geldiği açıklanmıştır.
  • Ağız içi apselerine, diş eti rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Deri döküntülerinin en aza indirilmesine fayda sağlar.
  • Oluşan yaraların, yanıkların çabuk ve etkili şekilde kısa bir süreç içinde iyileşmesine yardımcı olur.
  • Açlık hissini azatlığından diyet ve rejim yapan kişilerce sıkça kullanılmaktadır.
  • Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Keten Tohumu Yağı Ne için Kullanılır?

Keten tohumu yağını pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılabilmek mümkündür. Örneğin; kişisel bakımı, cilt sağlığı, saç sağlığı, kısırlık, iktidarsızlık, kan şekerinin dengelenmesi, iltihabın azalması, kolesterolün düşürülmesi, kolon, prostat, mide ya da bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesi, öksürüğün ve kabızlık probleminin sonlandırılması, bu yağın kullanım amaçlarından yalnızca bazılarıdır.

Özellikle de cildi yenileyici ve onarıcı etkiye sahip olması sebebiyle cilt bakımında tercih edilen bu yağ, çeşitli cilt hastalıklarına karşı oldukça faydalı olmasıyla bilinir. Sedef, gül hastalığı, egzama gibi rahatsızlıkların yanı sıra kırmızı lekeler, güneş lekesi ve yanığı gibi sorunlarda büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Ayrıca saç bakımı konusunda da büyük etkilere sahip olurken, saçları kökten uca kadar besleyip, hızlı bir şekilde uzamasına ve doğal bir parlaklık kazanmasına yardımcı olur.

Keten Tohumu Yağ Kullanım Yöntemleri

Keten Tohumu Yağ Kullanım Yöntemleri

Keten Tohumu Yağ Kullanım Yöntemleri

Yağın kullanımı, genellikle kullanım amacına göre belirlenmektedir. Hem dahili hem de harici kullanımı mümkün olan bu yağ, cilt ya da saçlar üzerinde uygulanabileceği gibi, yemeklere katılarak ya da karışımlar yapılarak da tüketilebilmektedir.

İçeriğindeki bol miktarda Omega3 yağ asidi sebebiyle saç bakımı yapmak isteyen kişiler, keten tohumu yağını saç maskesi olarak kullanabilir. Üstelik bu maske sayesinde saç dökülmesi en aza indirilebilirken, daha sağlıklı saçlar elde edilebilmek de mümkündür.

Keten tohumu yağının kullanımında hamilelerin, yaşlıların, çocukların ve herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?

Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?

Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?

Hem kişisel bakım, hem de genel sağlık açısından kullanıma uygun olması, hemen hemen herkesin kullanabileceği bir yağ olduğu anlamına gelmez. Keten tohumu yağının kullanımı  bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir. Örneğin; düşük riskini artırması nedeniyle hamile olan bayanların ya da emziren annelerin ve yaşı küçük olan çocukların kullanımı için uygun değildir. Ayrıca prostat kanseri riski taşıyan kişilerin ve keten tohumuna alerjisi olanların da bu yağı kullanması tavsiye edilmez.

Keten Tohumu Yağını Bebekler Kullanabilir mi?

Cilt bakım yağları ve şifalı yağlar arasında oldukça önemli bir yere sahip olan bu organik kişisel bakım ve sağlık ürünü, bazen bebeklerde de kullanılabilir. İçeriğinde bulunan sağlıklı yağ özleri ve temel besin kaynakları sayesinde bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinde sağlıklı beslenebilme açısından önemli faydalar sağlayabilir.

Sahip olduğu Omega3, lignen ve lif bileşenleri sayesinde bebeklerin ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral ihtiyacını gideren keten tohumu yağı, ayrıca doğal müshil görevi de görmektedir. Her ne kadar bebekler açısından faydalı olsa da kullanımında bir uzmana danışılması önerilir.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Saklanmalıdır?

Keten tohumu yağının, diğer bitkisel yağlarda olduğu üzere cam şişede, güneş görmeyen serin ve kuru bir alanda muhafaza edilmesi önemlidir. Bu şekilde muhafaza edildiğinde uzun süre kullanımı mümkün olacaktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.