Aktar Bloğu

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kekik Yağı Nedir?

Latince adı origanum vulgare olan bu kekik, ülkemizde birçok bölgede yetiştirilen şifalı bir bitkidir. Kayalarda, bayırlarda ve dağlarda yetişen, kendine has bir kokusu bulunan ve Akdeniz bölgesinde sık yetişen bu bitkinin hem çayı hem de yağı oldukça sık kullanılır. Ayrıca keskin tadı ve aroması sayesinde yemeklerde de kullanılabilen bu bitki kurutulmuş olarak yemeklere katılabilmekte ve farklı bir lezzet kazandırılabilmektedir.

Kekik yağı, doğada kendiliğinden yetişen kekik bitkisinin soğuk sıkım işleminden geçirilmesi ile elde edilmektedir. Her ne kadar kekiğin kendisi kadar bilinmese de yağın faydaları da en az bitkisi kadar çoktur.

Pek çok sağlık sorunu karşısında önemli faydalar sağlayabilen kekik yağının en çok kullanıldığı alanlardan biri de kişisel bakımdır. Bitkisel yağlar arasında önemli bir yere sahip olan bu yağ, doğru ve düzenli olarak kullanıldığında mucizevi etkiler gösterebilmektedir.

Bu yağ, kekik bitkisinin yapraklarından ve çiçeklerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlardan biridir. Uçucu bir yağ olması ile bilinen yağ, yakıcı ve aromatik bir özelliğe sahiptir. Yağın içeriğinde pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Bu yararlı bileşenler insanların saç ve cilt problemlerine iyi gelebilmektedir.

Kekik Yağı Ne İçin Kullanılır?

Çoğunlukla kişisel bakım ya da genel sağlık amacıyla kullanılan kekik bitkisinin yağı, cildin temizlenmesini, çeşitli mikroplardan ve bakterilerden dezenfekte edilmesini sağlamaktadır.

İnsan sağlığına büyük faydaları dokunan bitkisel yağlardan kekik yağının genel kullanım amacı sağlamış olduğu faydalardır. Bu faydalar saymakla bitmeyecek kadar çok olurken, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vücuda enerji vermesi ve uykusuzluk problemini azaltması bu faydalarına birkaç örnektir.

Aynı zamanda cilt bakım yağlarından biri olması ile de bilinen yağ, ciddi anlamda vücuttaki kaşıntıları giderebilmektedir. Orta yaşlı kişilerin yaşlanma etkileri ile savaşmak üzere tercih ettiği cilt bakım yağlarından kekik yağı, ciltteki kırışıklıkların, selülitin, sarkmaların lekelenmelerin ve deformasyonun giderilmesini sağlayabilmektedir.

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde karvakrol adı verilen bir etken madde bulunduran bitkisel yağ, bu madde sayesinde antimikrobiyal özelliğe sahiptir.
  • Antimikrobiyal özelliğiyle cilt problemlerinde de oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
  • Sağlık açısından güçlü bir antioksidandır.
  • Buhar olarak solunduğunda solunum yollarını rahatlatır.
  • Sindirim problemlerinde etkili olduğu bilinmektedir.
  • Antimikrobiyal özelliği nedeniyle tırnak problemlerinde de çok sık tercih edilir ve etkili sonuçlar vermektedir.
  • Gargara yapılarak kullanılması ağız ve diş problemlerinde rahatlatıcı etki göstermektedir.
  • Anti ageing özelliği sayesinde yaşlanmanın etkilerini azaltmada etkilidir. Parlak ve canlı bir cilt görünümü sağlamaktadır.
  • Sıkılaştırıcı etkisi sayesinde cilt problemleri yaşayan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Ciltteki sıyrıkların çabuk geçmesine yardımcı olur.
  • Yatıştırıcı özelliği vardır.
  • Ergenlikte oluşan sivilceleri geçirmede yardımcı olmaktadır. Sivilce ve aknelerin kurumasında en etkili yollardan biridir.
  • Masaj ve spor sonrası dinlendirici ovmalarda önerilen bir yağ çeşididir.
  • Bağırsakların çalışmasına ve sindirim sisteminin düzenli olarak işlevini sürdürmesine yardım eder.
  • Bilinmeyen başka bir özelliği ise bahçedeki salyangozlarla mücadelede çok etkilidir.
  • Ciltte oluşan tahrişlerde deriye sürülür ve geçmesine yardımcı olur.
  • Amip, bakteri, tahtakurusu, bit, pire, kene ve sivrisinek gibi zararlı canlıların uzaklaştırılmasında kullanılabilir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.

Cildinizi Arındırmak için Kekik Yağı!

Sivilce, akne, yara ve kesikler konusunda da oldukça faydalı olan bitkisel yağlardan biridir. Direkt olarak cilde uygulandığında yaraların iyileşme sürecini hızlandıran kekik, cilt çatlaklarına ve kabarıklıklarına da iyi gelmektedir. Üstelik erken yaşlanma belirtilerine karşı da önemli bir etki gösterebilmektedir. Bu gibi faydaları nedeniyle ideal bir kişisel bakım ürünü olarak tercih edilebilmektedir.

Her şeyin doğalı sağlığımız için son derece önemlidir. Bu durum kişisel bakım ürünleri için de geçerlidir. Doğal bitkisel yağları kullanarak hem cilt ve saç sağlığını hem de vücut sağlığını koruyabilmek mümkündür. İnsanların düşüncelerini farklılıklara neden olabilen faktörlerden saç dökülmeleri günümüzde büyük ölçüde yaygınlaşmıştır. İnsanlar bunu şampuanlara bağlamaktadır. Şampuanlarda kimyasal madde korkusu insanları sarmaktadır. Bu nedenle insan vücuduna yararı olan doğal bitkisel yağlara yönelmişlerdir.

Günümüzde birçok bitkinin yağı vardır. Doğal içerikli ürünler her zaman faydaları ile birlikte bireylere katkı sağlamıştır. Bitkisel yağların insanlar için sağladığı faydalar çoktur. Ciltte meydana gelen ve çeşitli olumsuzluklara neden olan birçok cilt problemlerinde bu tür doğal içerikleri kullanabilmektedir.

Kekik Yağının Genel Sağlık Açısından Faydaları

Genel Sağlık Açısından Faydaları

Genel Sağlık Açısından Faydaları

Yalnızca kişisel bakım alanında değil, genel sağlık alanında da mucizevi etkiler gösterebilmektedir. Örneğin; gıda zehirlenmesi gibi durumlarda semptomları hafifleten yağ, aynı zamanda baş ağrısını ya da vücuttaki diğer ağrıları da hafifletebilmektedir. Omega3 yağ asidi seviyesini yükselterek beyin sağlığını koruması, idrar söktürücü olması, böcek ısırmalarını iyileştirici etki göstermesi, daha sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı olması, kilo verebilme konusunda etkili olması ve kas ile kemik gelişimini desteklemesi, yine bu yağın faydaları arasında yer almaktadır.

Kekik Yağı Zayıflatır mı?

Bölgesel zayıflama uygulamalarında oldukça sık tercih edilen bir yağdır. Bu uygulamalar esnasında hazırlanan zayıflama kürlerinin içine yardımcı etken madde olarak karıştırılabilmektedir. İçeriğindeki carvacrol sayesinde zayıflamaya yardımcıdır. Uygun bir diyet ve egzersiz programının yanında incelmesi hedeflenen bölgeye masaj yapılarak uygulanabilir. Kolesterol üzerinde düşürücü etkisi olduğu için yağ yakmada da etkili olduğu düşünülmektedir.

Kekik Yağını Neden Kullanmalısınız?

En çok tercih edilen bitkisel yağlar arasında yer alan yağ, genellikle kişisel bakım için kullanılır. Kekik yağı, cildin arınmasına, mikropların önlenmesine, bakterilerden dezenfekte olmasına yardımcı olur. İnsan sağlığı için önemli yağlar arasında bulunan kekik yağı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, uyku sorunlarının giderilmesine ve soğuk algınlığının azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cilde parlaklık sağlar, cilt sağlığını korur.

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik bitkisinin yaprakları ve çiçeklerinin özlerinin çıkarılması ile elde edilen kekik yağı, eski zamanlardan beri kullanılan bitkisel yağlar arasındadır. İçeriğindeki etken maddeler sayesinde birçok alanda kullanılan ve fayda sağlayan bu yağın kullanım şekli, kullanım amacına göre değişmektedir. Harici kullanım sağlanacak ise kekik yağının zeytin yağı gibi bir yağ ile seyreltilerek yumuşatılması önerilir. Bu sayede istenilen bölgeye direkt olarak masaj yapılarak uygulanabilmektedir. İçilmesi gerektiği durumlarda bir bardak suyun içine birkaç damla damlatılarak tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca ağız içi problemlerde gargara yapılarak kullanımı uygundur.

Kekik Yağını Bebekler Kullanabilir mi?

Yağın bebeklerde ve çocuklarda kullanımı ne yazık ki önerilmemektedir. Bu nedenle herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaması adına kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Öte yandan astım, epilepsi ve hepatit hastalarının da yağı yalnızca doktor kontrolünde kullanması önerilmektedir.

Çoğunlukla kişisel bakım amacıyla tercih edilen kekik yağının kullanımına ilişkin bilinmesi gereken bir diğer önemli bilgi ise, hamilelik ve emzirme döneminde de kullanılmaması gerektiğidir. Ayrıca herhangi bir hastalıktan dolayı düzenli ilaç kullanılması ya da çeşitli cilt problemleri yaşanması durumunda, kekik yağının yine bir uzmana danışarak kullanılması faydalı olacaktır.

Kekik Yağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kekik yağı, doğada kendiliğinden yetişen kekik bitkisinin soğuk sıkım işleminden geçirilmesi ile elde edilmektedir. Her ne kadar kekiğin kendisi kadar bilinmese de kekik yağının faydaları da en az bitkisi kadar çoktur.

Kekik yağı pek çok sağlık sorunu karşısında önemli faydalar sağlarken, en çok kullanıldığı alanlardan biri de kişisel bakımdır. Bitkisel yağlar arasında önemli bir yere sahip olan bu yağ, doğru ve düzenli olarak kullanıldığında mucizevi etkiler gösterebilmektedir.

Diğer pek çok bitkisel yağlarda olduğu üzere Kekik yağı alırken dikkat edileceklerin başında soğuk sıkım olup olmadığı gelmektedir. Soğuk presleme yöntemi dışında elde edilen kekik yağları tüm özelliğini kaybederken, insan sağlığına da fayda yerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle satın alınacak olan kekik yağının mutlaka soğuk sıkım olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra daha çok güneş görmeyen yerde ve oda sıcaklığında muhafaza edilen kekik yağlarının tercih edilmesi gereklidir. Yine plastik şişe yerine cam şişede olması ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi önemlidir.

Kekik Yağının Zararları Var mı?

Zararları Var mı?

Zararları Var mı?

Kekik yağından etkili bir sonuç alabilmek için saf bir yağ tercih edilmesi gerekmektedir. Saf kekik yağı içeriğinin yoğunluğu nedeni ile direkt olarak cilde uygulandığında yakıcı bir etki gösterebilir. Bu sebeple taşıyıcı yağlardan herhangi biri ile karıştırılarak yoğunluğu inceltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır.

Östrojen miktarını arttırması dolayısı ile hamileler ve emziren anneler için kullanımı uygun değildir. Düşük tehlikesi yaratabilir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez. Alerjik bir cilde sahip olan kişilerde tahriş edici komplikasyonlar yaratabileceğinden mutlaka doktora danışarak kullanılmalıdır.

Yan Etkileri Var Mıdır?

  • Düşük riskini arttırdığından hamileler tarafından kullanılmamalıdır.
  • Vücuttaki demiri emdiği için, aşırı kullanımı demir eksikliğine yol açabilir.
  • Tiroit bezinin çalışmasını arttırdığından gayr hastalarının kullanması önerilmez.

Kekik Yağı Fiyatları

Kekik yağı fiyatı, yağın miktarına, markasına ve içeriğine göre değişmektedir.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.