Aktar Bloğu

Kayısılı Çay Bozulur mu? Nasıl Saklanmalıdır?

Kayısılı çay kayısı parçaları ya da kuru kayısılarla hazırlanan vitamin ve mineral açısından zengin bir çaydır. Olgunlaşmış kayısı meyvelerinin suyla birleşiminden oluşan, içinde şeker de bulunan bir bitki çayıdır. Hem sıcak hem de soğuk olarak içilebilmektedir. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğundan hem zayıflamaya hem de kabızlığa yarar sağlamaktadır. Kayısılı bitki çayı aktarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulunabilir.

Kayısılı Çay Bozulur Mu?

Serin ortamdan eksik kaldığı zaman bozulan bitki çayları gibi kayısılı çay da serin ortamlardan eksik kaldığı zaman bozulabilmektedir. Son kullanma tarihine dikkat edilip içilmesi gerekmektedir. Çünkü kayısılı çay son tüketim tarihine yakın bir süre zarfında içindeki etken maddelerini kaybederek bozulmaya başlamaktadır. Kayısılı çayın demlenme sürecine göre de bozulma ihtimali olmaktadır. Şöyle ki; demlendikten sonra kayısılı çayın içindeki etken maddeler bir süre sonra görevlerini yapamamakta ve bozulmaya yüz tutmaktadır.

Kayısılı Bitki Çayı Nasıl Saklanmalıdır?

Kayısılı çay çoğu bitki çayları gibi nemi ısıyı ve ışığı sevmeyen bir bitki çayıdır. Bu sebepten ötürü de rutubetsiz ışıksız bir ortamda saklanması uygun olacaktır. Cam kavanozlar ve serin bir ortam tercih edilip saklandığında bu çayın bozulma oranı düşecektir.

Doğru şartlarda saklasak bile aldığımız tarihten itibaren en fazla bir yıl içinde tüketmek gerekmektedir. Bir yılın sonunda kayısılı çay içindeki etken maddelerini kaybetmektedir. Bu durumda kayısılı çayı cam kavanozlarda saklarken üstüne alınan tarihi yazmak bozulduğu tarihi öğrenmemizi kolaylaştıracaktır.

Kayısılı Çay Nasıl Demlenir?

Kayısılı çayın birçok çeşitleri vardır. Kayısılı çay demlerken yapılacak şeyler çeşitlilik göstermektedir. İlk olarak sallama kayısılı çayın demlenme şekline bakalım. 1 bardak sıcak suya sallama kayısılı çayı koyduktan sonra 7-8 dakika kadar demini almasını beklenmelidir. Demini aldıktan sonra içmeye başlanabilir.

Kuru kayısılı çayın ise demleniş süreci şöyledir; Kuru kayısıları parçalara ayırdıktan sonra suyu kaynatıp içine kuru kayısıları atarız ve biraz daha kaynamasını bekleriz. 10 dakika kadar çayı demlenmeye bıraktıktan sonra tüketilmeye hazır olmaktadır.

Karışık kayısılı çayını kendimiz hazırlıyorsak; içine 1 yemek kaşığı yeşil çay, 3 tane kayısı, 1 tane nektari, iki bardak su ve nane yaprakları katabiliriz. Bunun için ise ilk önce yeşil çayı kaynatıp diğer tüm malzemeleri üstüne dökeriz ve 10 dakika boyunca demlenmesini bekleriz. 10 dakika sonra çay demlenmiş olacaktır.

Kayısılı Bitki Çayı Nerede Satılır?

Kayısılı bitki çayı, marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen kayısılı bitki çayı satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.