Aktar Bloğu

Karabiberin Zararları Var Mı?

Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae ailesine ait bitkilerin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Mutfakta kullanılan baharatların en başında olanlarından biri de karabiberdir. Karabiberin bütün hali de kullanılmakla birlikte ençok öğütülmüş hali tercih edilmektedir. Bol miktarda vitamin ve mineral içerir. İçerisinde K ve C vitaminlerini bulunur. 100 gramında 251 kalori vardır.

Karabiberin Zararları Var Mı?

Karabiber birçok alanda sağlığımıza hizmet etmektedir. Karabiberin faydalarını ele alalım.

  • İçindeki yer alan C vitamini sebebiyle doğal bir antibiyotiktir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir.
  • Bakteriyel enfeksiyonlara iyi gelmektedir. Kabızlık, ishal, kolik ve benzeri gibi…
  • Öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kansere karşı vücudun direncini korur.
  • Metabolizmayı güçlendirmeye yardımcıdır.
  • Düzenli karabiber kullanımı cilt sağlığına faydalıdır.
  • Dişlerin çürümesini yavaşlatır.
  • İçindeki mineraller ve vitaminler sayesinde saçların dökülmesine karşı saçları korur.
  • Zerdeçal ile birlikte yenildiğinde sigarayı bırakmaya yardımcı olur.
  • A vitamini içerdiği için göz sağlığına iyi gelir.

Faydaları çok olmakla birlikte karabiberin zararları da vardır bunlar:

  • Çocuklara toz olarak verilmemelidir. Boğaza kaçma ihtimali vardır.
  • Çok tüketimi mide yanmalarına neden olabilir.
  • Yakıcı bir baharat olduğundan dolayı dikkatli tüketilmelidir.
  • Solunum yollarında tıkanıklığa neden olabilir.
  • Siklosporin A, digoksin, sitokrom ve kolinerjik hastalıkları olan insanların karabiberi dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Karabiber bu tür hastalıkları olan insanlar için zararlıdır. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve herhangi önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin karabiber zararları ile karşı karşıya kalmamaları için tüketimlerine dikkat etmeleri önerilmektedir.

Öksürük İçin Karabiber Tüketebilirsiniz!

Bal-karabiber karışımı öksürüğü yavaşlatır. Çayı yapılarak da tüketilmektedir. Karabiber çayı yapmak için, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ya da toz karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile karıştırılır. Üzerine kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlemeye bırakılması gerekmektedir. Demlenen çay süzülür ve içilir. Bu çay, balgamlı öksürüğü ve gıcığı alır. Çocukların da bu çayı tüketmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Soğuk algınlığı dönemlerinde çocuklara içirilebilir.

Karabiber Gluten İçerir Mi?

Karabiber gluten içermez. Çölyak hastaları için oluşturulan alışveriş listesinde başta karabiber de sayılabilir. Glütensiz olarak geçen karabiberin besin değeri çok yüksektir.

Karabiber Nerede Satılır?

Karabiberi tüm marketlerde ve aktarlarda bulabilirsiniz. İnternetten hemen karabiber satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden diğer baharat çeşitlerini inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.