Aktar Bloğu

Karabiber ve Kullanımı Hakkında

Karabiber ve Kullanımı Hakkında

Karabibergiller ailesine ait bir bitkidir. Toplanan siyah meyvelerinin kurutulup öğütülmesiyle oluşan bir baharat çeşididir. Anavatanı Hindistan olup Endonezya topraklarında da çok eskiye dayalı olarak görülmektedir. Hemen hemen her yemeğe katılabilen bir baharattır. İlk kullanımı da bu şekilde olmuştur. Kış aylarında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi alması bu baharat sayesinde mümkündür. Aktarlarda ve marketlerde satışı yapılmaktadır.

Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae ailesine ait bitkilerin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Mutfakta kullanılan baharatların en başında olanlarından biridir. Bütün hali de kullanılmakla birlikte en çok öğütülmüş hali tercih edilmektedir. Bol miktarda vitamin ve mineral içerir. İçerisinde K ve C vitaminlerini bulunur. 100 gramında 251 kalori vardır.

Karabiberin Besin Değeri

Potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılan baharat K ve C vitaminleri içermektedir. Ayrıca A vitamini deposu olarak bilinen bu baharat, göz sağlığımız için son derece önemli faydalar sağlamaktadır. Tohum olarak değirmeninde öğüterek daha taze tüketimi sağlanabilir. Besin değeri incelendiğinde bir tatlı kaşığında 13 kalori bulunduğu gözlemlenmektedir.

Karabiber Nasıl Kullanılır?

Karabiber Nasıl Kullanılır?
Karabiber Nasıl Kullanılır?

Çorbalar başta olmak üzere çeşitli yemeklerde kullanılan bir baharat türüdür. Türk mutfağında en sık kullanılan baharatların başında gelir. Soğuk algınlığının sık görüldüğü kış mevsiminde boğaz ve öksürük sorunlarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Vücudun direncini artırmaya da yardım eder. Faydaları genel olarak incelendiği zaman;

  • Diş ağrılarının hafiflemesine yardım eder, düzenli tüketimi sonucu düş çürüklerini ertelemeye yardım etmektedir.
  • Bağırsak ve midede gaz sorununa çare olabilir. Vücudun boşaltım sistemini rahatlatmaya yardımcıdır.
  • Vücutta biriken fazla yağlardan kurtulmayı sağlar. Hızla kilo vermeye yardım eder.
  • Vücudun enerjik ve dinç olmasını sağlar. Mikroplarla savaşmaya yardım eder. Birçok bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır.
  • Saç sağlığını korumaya yardım eder. İçerisinde mineraller sayesinde kepek oluşumunu engeller.
  • İçerdiği C vitamini oranıyla güçlü bir antibiyotik özelliği vardır.
  • Zerdeçal ile karıştırılıp tüketildiği zaman sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Ancak sigarayı bırakma niyeti olmayanlar bu pek de geçerli değildir.
  • İçindeki A vitamini sayesinde göz sağlığına da etki etmektedir.
  • Bu baharatın birçok kullanım alanı vardır. Yemeklerin içine katılabilir. Limon ve balla karıştırılıp suyu içilebilir. Salatalarda kullanılabilir.

Öksürük için Tüketebilirsiniz!

Öksürük için Tüketebilirsiniz!
Öksürük için Tüketebilirsiniz!

Bal-karabiber karışımı öksürüğü yavaşlatır. Çayı yapılarak da tüketilmektedir. Çayını yapmak için, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ya da toz karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile karıştırılır. Üzerine kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlemeye bırakılması gerekmektedir. Demlenen çay süzülür ve içilir. Bu çay, balgamlı öksürüğü ve gıcığı alır. Çocukların da bu çayı tüketmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Soğuk algınlığı dönemlerinde çocuklara içirilebilir. Fakat her ihtimale karşı uzman hekime danışılması önerilir.

Gluten İçerir Mi?

Gluten içermez. Çölyak hastaları için oluşturulan alışveriş listesinde başta sayılabilir. Glütensiz olarak geçen baharatın besin değeri çok yüksektir.

Karabiber Nasıl Saklanır?

Nasıl Saklanır?
Nasıl Saklanır?

Mutlaka ağzı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklanmalıdır. Sıcak ve nemli ortamda çok çabuk bozulabilir. Bu yüzden ocak yakınında bulundurulması tercih edilmemelidir. Işık da bozulmasına neden olmaktadır, ışıktan uzak güneş görmeyen yerlerde saklanması uygun olacaktır.

Karabiberin Zararları Var Mı?

Faydaları çok olmakla birlikte zararları da vardır bunlar:

  • Çocuklara toz olarak verilmemelidir. Boğaza kaçma ihtimali vardır.
  • Çok tüketimi mide yanmalarına neden olabilir.
  • Yakıcı bir baharat olduğundan dolayı dikkatli tüketilmelidir.
  • Solunum yollarında tıkanıklığa neden olabilir.
  • Siklosporin A, digoksin, sitokrom ve kolinerjik hastalıkları olan insanların dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Bu tür hastalıkları olan insanlar için zararlıdır.
  • Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve herhangi önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin zararları ile karşı karşıya kalmamaları için tüketimlerine dikkat etmeleri önerilmektedir.
0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.