Aktar Bloğu

Karabaş Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir? Zayıflatır mı?

Karabas otu bitki cayi zayiflatir mi

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Karabaş otu bitki çayı günümüzde en çok bilinen ve tüketilen bitki çaylarından biridir. Şifalı özellikleri ile oldukça eski zamanlardan bu yana alternatif tıp alanında kullanılan bitki çayı, insan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Normal şartlarda karabaş otu, doğada kendi kendine ortaya çıkan ve yetişen bitkilerden biridir. Ballıbabagiller familyasından olan karabaş otu, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile bilinmektedir. Bu sayede vücudu zararlı mikro organizmalardan koruyan bu bitki çayı, aynı zamanda daha pek çok farklı fayda sağlayabilmektedir.

Karabaş otu, şifalı özellikleri sebebiyle Osmanlı Dönemi’nden bu yana kullanılmakta olan, üstelik faydaları sayesinde adını dünyaya duyuran bitkilerden biridir. Günümüzde bitki çayı olarak tüketilen karabaş otu, Osmanlı kaynaklarına göre o dönemlerde koleraya karşı kullanılmış, eczanelerde ilaçları satılmış ve hatta Birinci Dünya Savaşı sırasında ilaç sıkıntısı nedeniyle yaraların üzerinde mikrop öldürücü etkisi ile kullanılmıştır.

Karabaş Otu Bitki Çayının Sağlığımız için Önemi

Karabaş otu bitki çayı faydaları, bu çayın sağlık açısından önemini ortaya koymaktadır. Hafızayı güçlendiren damar tıkanıklığına iyi gelen, kaygıyı, stresi hafifleten, yaraların iyileşme süresini kısaltan, egzama gibi cilt rahatsızlıklarını hafifleten ve kan dolaşımını hızlandırmasıyla bilinmektedir. Aynı zamanda kanserli hücrelerin oluşumunun yavaşlaması, sinirleri yatıştırması, sinirsel bağ ağrılarının giderilmesi ve sigaranın bırakılması konusunda oldukça etkili olmaktadır. Dolayısıyla bu gibi karabaş otu bitki çayı faydaları insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Karabaş Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu bitki çayı, içeriğindeki çeşitli bileşenleri sayesinde insan sağlığına fayda sağlayan bitki çaylarından biridir. Akdeniz bölgesine özgü bitkilerden biri olan Karabaş otu, uzun yıllardır alternatif tıp alanında kullanılırken, pek çok sağlık sorununda şifa kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Karabaş otu çayının faydalarından bahsetmek gerekirse; anksiyete, kaygı bozuklukları gibi psikolojik sorunları gidermesi, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olması, balgam söktürücü olması hafızayı kuvvetlendirmesi, sinirsel bağ ağrılarını hafifletmesi ve mikrop öldürücü özelliği ile yaraların hızlıca iyileşmesini sağlaması gibi özellikleri, bu bitki çayının faydaları arasında yer almaktadır.

Doğru ve dozunda tüketilen bu bitki çayı, insan sağlığı üzerinde çeşitli etkiler gösterebilmektedir. Bu etkilere birer örnek göstermek gerekirse; hafızayı güçlendirmesi, dikkat dağınıklığını önlemesi, yaraların iyileşme sürecini kısaltması, dolaşımını hızlandırması, idrar söktürücü olması, stresi, kaygıyı ve depresyonu hafifletmesi, sigarayı bırakma konusundaki etkileri, stres kaynaklı baş ağrılarını hafifletmesi ve vücut yorgunluğunu azaltması gibi etkileri, Karabaş Otu çayının faydaları arasında yer almaktadır.

Karabaş Otu Bitki Çay Zayıflatır mı?

Çeşitli bitki çaylarında olduğu üzere karabaş otu bitki çayı ile alakalı en çok merak edilen konulardan biri de “Karabaş Otu Bitki Çayı zayıflatır mı?” sorusunun yanıtıdır. Bu bitki çayının kilo vermeyi kolaylaştırdığında dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak pek çok bitki çayının insan metabolizmasını hızlandırdığı bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde yemeklerin ardından taze olarak hazırlandığında Karabaş Otu Bitki Çayı ile kilo vermek mümkün hale gelebilmektedir. Bu şekilde tüketildiğinde yağ yakım sürecini hızlandırmak ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamak gibi etkiler gösteren bitki çayı, yine de bir uzmana danışılarak tüketilmelidir.

Karabaş Otu Bitki Çay Kaç Kaloridir?

Her bitki çayının kalorisi, genellikle tüketildiği miktara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; 100 gram karabaş otu bitki çayının kalorisi 72 kcal kadardır. Bunun yanı sıra 100 gramlık bitki çayının içeriğinde 17,34 gram karbonhidrat, 308 mg potasyum, 41 mg kalsiyum, 51 mg fosfor ve 38 mg magnezyum bulunmaktadır.

Karabaş otu bitki çayını hemen hemen her aktarda bulabilmek mümkündür. Özellikle de yemeklerden sonra tok karnına tüketilmesi gereken bitki çayı, günde en fazla 2 fincan kadar içilmelidir.

Karabaş Otu Bitki Çayı Bozulur mu?

Diğer bitki çaylarında olduğu üzere karabaş otu çayının da saklama koşulları çok önemlidir. Bu koşullar çayın tüketim ömrünü belirlerken, bozulup bozulmaması da bu duruma bağlıdır.

Doğru bir şekilde muhafaza edilmeyen Karabaş otu çayı bozulabilir. Bozulması genellikle kurtlanma ya da böceklenme gibi durumlar ile anlaşılır. Bu gibi durumlarda bitki çayının daha fazla tüketilmeden atılması gerekmektedir.

Karabaş Otu Bitki Çayı Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Uzmanlar, karabaş otu çayının diğer bitki çaylarına kıyasla biraz farklı tüketilmesi gerektiği konusunda uyarmaktadır. Örneğin; 10 gün boyunca düzenli kullanılmasının ardından mutlaka ara verilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Öte yandan karabaş otu çayının aç karnına mı, yoksa tok karnına mı tüketilmesi gerektiği en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu bitki çayının aç ya da tok karnına tüketilmesi ile alakalı kesin bir bitki bulunmazken, genellikle yemeklerden sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Karabaş Otu Bitki Çayı Soğuk mu Sıcak mı İçilmelidir?

Karabaş otu bitki çayının pek çok kullanım şekli bulunmaktadır. Kullanım şekilleri de genellikle kullanım amaçlarına göre değişmektedir. Örneğin; sigarayı bırakmak amacıyla hazırlanan karabaş otu bitki çayı, soğuk olarak da tüketilebilmektedir. Vücudu rahatlatması ve sakinleştirmesi için hazırlanan karabaş otu bitki çayı ise ılık olarak tüketilmektedir. Dolayısıyla bu çayı sıcak, soğuk ya da ılık olarak tüketebilmek mümkündür.

Karabaş Otu Bitki Çayı Nasıl Saklanmalıdır?

Karabaş otu çayı öncelikle serin ve kuru bir alanda muhafaza edilmelidir. Nemli ortamda kalan karabaş otu çayı, kısa süre içerisinde bozulabilir. Bunun ile beraber güneş görmeyen yerde kalması da önemlidir.

Öte yandan karabaş otu çayının cam şişede ya da kavanozda muhafaza edilmesi de, tüketim ömrünün uzun olmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bu koşullar altında muhafaza edilmesi halinde karabaş otu bitki çayının faydalarını görebilmek mümkündür.

Karabaş Otu Bitki Çayı Nasıl Demlenir?

Karabaş otu çayı, demlenmesi ve hazırlanması oldukça kolay olan bir bitki çayıdır. Günümüzde hemen hemen her aktardan temin edebilmenin mümkün olduğu bu çay, genellikle bitkinin kurutulmuş hali olarak satılmaktadır. Bu şekilde satın alınan bir karabaş otu çayından bir tatlı kaşığı kadar otu kaynamakta olan bir bardaklık suyun içerisine bırakılması ve birkaç dakika kaynatılması gerekir. Kaynadıktan sonra soğumasını beklemeden süzgeçten geçirilerek tüketilebilir.

Öte yandan bu bitki çayını hazırlamak için kurutulmuş olan karabaş otunun yerine bu otun tohumları da kullanılabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.