Aktar Bloğu

Kantaronlu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Kantaronlu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Bitki çayları arasında en bilindik olan ve en çok tüketilen kantaronlu bitki çayı, insan sağlığı konusundaki faydaları ile bilinen bir çaydır. Sarı kantaron bitkisinin taze ya da kurutulması ile hazırlanan bu bitki çayı, doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde geniş bir alanda fayda sağlayabilmektedir.

Kantaronlu bitki, çentiyangiller ailesine mevcut bir bitkidir. 1 veya 2 yıllık otsu bir bitki olan 30-80 cm yükseklikte tüysüzdür. Kantaron bitkisi halk arasında binbirdelik otu olarak da bilinmektedir. Üzerinde minik minik delikleri vardır. Öğütülerek bitki çayı halinde ya da yağ şeklinde kullanımı mevcuttur. Özellikle çiçekleri ve kökü önemli bir şifa kaynağıdır. Aktarlarda ve büyük marketlerde bulunabilen bir bitki çayıdır.

Kantaronlu Bitki Çayının Faydaları

Kantaronlu çayın faydalarından bahsetmek gerekirse; doğal bir antidepresan olarak bilinen kantaron çayı, strese, sinire, gerginliğe ve depresyona olumlu yönde etki edebilmektedir. Bunun ile beraber hücrelerin daha hızlı bir şekilde yenilenmesine fayda sağladığından yaraların da hızlıca iyileşmesine etki eden kantaron çayı, aynı zamanda hazmı kolaylaştırma, sindirim sistemini düzene sokma ve kansere karşı savaşma gibi etkiler de gösterebilmektedir.

Kantaronlu Bitki Çayının Faydaları

Kantaronlu Bitki Çayının Faydaları

Kantaronlu bitki çayı vücut sağlığı için çok yararlı bir bitki çayıdır. Çayın faydaları genel olarak incelendiği zaman;

  • Stressiz yaşamla birebir olan bu bitki çayı strese bağlı olarak gelişen uykusuz kalma, kaygı ve korku gibi kötü düşüncelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Ciltte oluşan sivilcelerde başa çıkmaya yardımcı olan çay, diğer bitki çaylarına nazaran sivilcelerden kalan izlerin geçmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Antiseptik özellikleri olan çay mikroplara karşı savaşmada etkilidir.
  • Bağırsak problemlerine ve idrar yolu sorunlarına karşı vücudun direncini artırmaktadır.
  • Tiroidi dengelemektedir. Vücuttaki hormonları dengeleyici ve düzenleyici etkiye sahiptir.
  • İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücuttaki ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.

Kantaronlu Bitki Çayın Cilde Faydaları Nelerdir?

Kantaronlu bitki çayının cilde faydaları bir hayli çoktur. Egzama, mantar gibi cilt sorunlarına karşı savaşan ve iyileşme sürecini hızlandırma konusunda fayda sağlayan bu bitki çayı, ciltte meydana gelen yara, yanık, kesik gibi durumlar karşısında da etkili olabilmektedir. Bu gibi sorunlar karşısında hücrelerin hızlıca yenilenmesine fayda sağlayabilmektedir.

Bunların yanı sıra ciltte meydana gelen sivilce, siyah nokta ve akne gibi önemli cilt sorunlarının giderilmesi, güneş yanığı ya da cilt lekelerinin ortadan kaldırılması da yine bitki çayının cilde faydaları olarak örneklendirilebilmektedir.

Kantaronlu Bitki Çay Cilde Sürülür mü?

Cilde Sürülür mü?

Cilde Sürülür mü?

Bitki çayları genellikle tüketilerek kullanıldığında faydalı olmaktadır. Günlük olarak bir ya da iki fincan kadar tüketildiğinde ve düzenli olarak kullanıldığında etkili olan bu çaylardan bazıları ise cilde uygulanabilmektedir. Kantaronlu bitki çayı da bu çaylardan biridir.

Çayı cilt problemleri için yüze ya da sorunlu bölgeye uygulayabilmek mümkündür. Örneğin; bir pamuk yardımı ile sorunlu bölgeye pansuman şeklinde uygulanabilen bu çay, etkisini gösterebilmektedir.

Kantaronlu Bitki Çayı Cildine Kimler Uygulamalı, Kimler Uygulamamalıdır?

Kantaronlu bitki çayı hemen hemen herkesin cilt bakımında kullanabileceği bir bitki çayıdır. Ancak bazı hassas ciltlerde alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin kantaronlu çayı kullanmayı bırakması ve kısa sürede bir uzmana danışması tavsiye edilmektedir.

Cilt bakımında kantaronlu çay yerine kantaron yağını kullanmak daha etkili olacaktır. Bu gibi ürünlere ise aktarlardan ulaşabilmek mümkündür.

Kantaronlu Bitki Çayı Besin Değeri

Çayın besin değerini içindeki bileşenler yükseltmektedir. İçindeki bileşenler ise şunlardır. Reçine, pektin, kolin, zamk, hyperin, gensiopikrin, eritramin, eterik yağ, eritrosentaurin gibi maddelerden oluşmaktadır.

Kantaronlu Bitki Çayı Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Bir fincan kantaronlu çayın kalorisi 36 kaloridir. İçindeki faydalarından ötürü kullanılması sağlıklı olan bu bitki çayının fazla tüketilmesi çoğu bitki çayında olduğu gibi yan etkiler ortaya çıkarmaktadır. Kantaronlu çayı enerji vermesine rağmen diğer bitki çaylarına göre daha az kalorilidir. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin çay tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Kantaronlu Bitki Çayı Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Tıpkı diğer bitki çaylarında olduğu üzere kantaronlu çay çok içilirse çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar genellikle çeşitli reaksiyonlar halinde kendini gösterirken, 12 haftaya kadar kullanılması halinde güvenli bir bitki çayı olarak kabul edilmektedir. Fakat yanlış ve çok kullanımı durumunda mide bulantısı, uyku bozuklukları, huzursuzluk, canlı rüyalar, yorgunluk, ağız kuruluğu, bağ ağrısı, dönmesi, deri döküntüsü, ishal ya da kaşıntı gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

Çok İçmenin Zararları Var mı?

Faydalarında olduğu gibi kantaronlu çayı çok içmenin zararları da mevcuttur. Örneğin; sinirlilik, mide bulantısı, baş dönmesi, ishal, kusma, baş ağrısı, halüsinasyon ve bunun gibi pek çok durum, çayı çok içmenin zararları olarak gösterilmektedir.

Öte yandan kantaronlu bitki çayı, herkesin tüketebileceği bir çay değildir. Hamile ve emziren annelerin, Alzheimer hastalığı olanların, bipolar bozukluk, depresyon ve bunun gibi psikolojik problemi olanların, çocuk sahibi olmak isteyenlerin bu bitki çayından uzak durması tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.