Aktar Bloğu

Ihlamur Çayını Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?

Ihlamur çayı, günlük hayatta siyah çayın ardından en çok tüketilen bir bitki çayıdır. Özellikle kış aylarında öksürük, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırabilme amacıyla sıklıkla tüketilen ıhlamur çayı, insan sağlığına büyük faydalar sağlayabilmektedir.

Ihlamur en çok bilinen özellikleri; balgam sökücü, hazmettirici, terletici, idrar söktürücü, spazm söktürücü, hiperviskositesini artırıcı ve kandaki hiperkoagülasyonu artırıcı olmasıdır. Bu gibi özellikleri sayesinde pek çok rahatsızlık açısından büyük etki sağlayan ıhlamur, günümüzde hemen hemen her aktarda, eczanede ya da organik pazarda bulunabilen bir bitki çayıdır.

Ihlamur En İyi Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayını demlemek oldukça kolaydır. Günümüzde iki şekilde tüketilen ıhlamur çayı ya ocak üzerinde kaynatılarak demlenmekte ya da kaynayan suyun içerisine konularak demlemeye bırakılmaktadır. Fakat doğru demleme şekli şu şekilde olmalıdır: ilk olarak suyun kaynatılması gerekmektedir. Su içeriğindeki oksijen oranını koruyabilmek adına suyun en fazla 1 ya da 2 taşım kaynatılması gerekmektedir. Ocağı kapattıktan sonra bir taraftan kaynayan su 1 dakika dinlenmeye bırakılırken, diğer taraftan ıhlamur soğuk su ile iyice yıkanmalıdır. Bu sayede hem çaya toz karışmazken, hem de ıhlamurun yaprakları açılacaktır. Ardından yıkanan ıhlamur kaynayan suyun içerişe koyulmalı ve en az 5, en fazla 25 dakika demlenmeye bırakılmalı ve ılık olarak tüketilmelidir.

Ihlamur Çayını Demlemenin Püf Noktaları

Ihlamur çayını demlerken bazı önemli hususların, püf noktaların biliniyor olması faydalı olacaktır. Örneğin; ıhlamur çayı demlenirken porselen ya da cam demlik kullanılması ve demleme işlemi esnasında kesinlikle kaynamakta olan su kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca ıhlamur yapraklarının da ocak üstünde kaynatılmaması ve musluk suyu değil, kireç olmayan arıtılmış ya da hazır su kullanılması da, ıhlamur çayı demlemenin püf noktalarındandır.

Ihlamur Çayının Faydaları

Çeşitli bitki çayları arasında en faydalı çaylardan biri olan ıhlamur çayı, doğru bir şekilde demlenip tüketildiğinde mucizevi etkiler gösterebilmektedir. Sigara nedeniyle oluşan mukusun gevşeyerek atılmasına fayda sağlayan bu çay, aynı zamanda uyku kalitesini artırmaya, yaşlanma etkilerini gidermeye, kolesterol ve kan şekerini düzenlemeye, kemik iltihabından dolayı meydana gelen ağrıları hafifletmeye ve bunun gibi pek çok rahatsızlığın giderilmesine sağladığı faydalar ile bilinmektedir.

Ihlamur Çayı Nerede Satılır?

Ihlamuru, tüm marketlerde, aktarlarda ve hemen hemen tüm eczanelerde bulabilirsiniz. Sağlığımız için son derece faydalı olan çayı internetten hemen satın almak için e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinde diğer bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.